DØD: En livløs mann ligger på gaten i Monrovia, trolig død av det fryktede ebolaviruset. Foto:Abbas Dulleh,Ap

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika: Dumper sine døde slektninger i gatene

Slektninger av ebolaofre i Liberia trosset regjeringens ordre og dumpet infiserte kropper i gatene.

 • Thor Harald Henriksen
 • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over seks år gammel

For å begrense spredningen av det svært dødelige viruset, har liberiske myndigheter blant annet innført krav om karantene, desinfisering av hus samt kartlegging og oppsporing av slektninger og venner av ebola-rammede.

I hovedstaden Monrovia dumper nå innbyggere sine døde slektninger for å unngå karantenekravet, som de ser på som en dødsfelle.

Kremerer ofre

– De flytter derfor likene ut av sine hjem, og plasserer dem ute på gaten. De risikerer dermed selv å bli smittet, sier informasjonsminister Lewis Brown til Reuters.

– Vi ber nå folk om vennligst å la likene ligge hjemme, så vil vi plukke dem opp.

Informasjonsministeren opplyser at myndighetene begynte å kremere ebolaofre sist søndag, etter at enkelte lokalsamfunn nektet å gjennomføre begravelser. Liberia har også isolert enkelte berørte lokalsamfunn.

– Vi prøver å ikke bruke sterkere virkemidler enn nødvendig, men vi er nødt til å gjøre det vi kan for å begrense folks bevegelser ut av berørte områder, sier Brown.

Liberia er ett av fire afrikanske land som er rammet av det mest alvorlige ebolautbruddet siden viruset ble oppdaget i 1976.

Ifølge Reuters har WHO i dag oppjustert tallet på antall døde. Hittil skal ebolaepidemien ha krevd minst 932 menneskeliv i de vestafrikanske landene Liberia, Guinea og Sierra Leone, av over 1600 registrert smittede.

Nigeria: Ebola-smittet sykepleier død

Ifølge Nigerias helseminister Onyebuchi Chukwu har en kvinnelig sykepleier dødd etter å ha blitt smittet av viruset.

Han legger til at ytterligere fem nigerianere har fått påvist smitten.

Nyhetsbyrået AP melder at alle de fem personene er helsearbeidere som kom i kontakt med liberisk-amerikanske Patrick Sawyer.

Amerikaneren ble fløyet til Nigerias hovedstad Lagos i forrige uke etter at han ble ebola-smittet, plassert på isolat, men døde kun få dager senere.

Frykter dødsraten vil øke

Både Tyskland, Frankrike og USA advarer nå sine statsborgere om ikke å reise til Guinea, Liberia og Sierra Leone.

Dødeligheten er foreløpig ikke så høy som man har sett under tidligere utbrudd. Ifølge WHO er den for øyeblikket 55 prosent for landene samlet. I Guinea er den 74 prosent, i Liberia og Sierra Leone henholdsvis 54 og 42 prosent.

I tidligere utbrudd har dødeligheten vært opp mot 90 prosent.

Eksperter mener imidlertid at dødeligheten vil stige etter hvert.

– Når vi nærmer oss slutten på epidemien, er det grunn til å forvente at dødsraten vil ligge rundt gjennomsnittet på 80 prosent, sier Derek Gatherer, virolog ved Universitetet i Lancaster til Reuters.

Foto: ,

Vil bruke eksperimentell medisin

Tre av verdens ledende spesialister på Ebola oppfordrer WHO til å tilby eksperimentell medisin og vaksiner til folk i Vest-Afrika, skriver NTB.

Ekspertene viser til at to amerikanske hjelpearbeidere som ble smittet av sykdommen i Liberia, ble gitt en eksperimentell medisin før de ble transportert tilbake til USA. De tre spesialistene David Heymann, Jeremy Farrar og mannen som var med på å oppdage ebolaviruset i 1976, Peter Piot, mener at afrikanere som er rammet av smitteutbruddet før få den samme muligheten.

De to amerikanske hjelpearbeiderne Kent Brantly og Nancy Writebol, som ble syke av ebola i Liberia, viste tegn til bedring etter at de ble behandlet med et eksperimentelt medikamentet ZMapp. Medisinen produseres av selskapet Mapp Biopharmaceutical og er tidligere testet på aper.

Et panel med medisinsk-etiske eksperter vil samles i Genève til uken for å bistå WHO med å vurdere de etiske sidene ved bruk av eksperimentell behandling av ebolasmittede personer, skriver NTB.

Mer om

 1. Liberia
 2. Ebola
 3. Nigeria
 4. Sierra Leone
 5. Guinea

Flere artikler

 1. Her kommer ebolamedisinen til Liberia

 2. WHO erklærer ebolautbruddet en internasjonal krise

 3. Politi-isolerer områder med ebolasmitte

 4. Ebola-bekjempelse kan koste drøyt 600 millioner

 5. Unntakstilstand i ebolarammede Sierra Leone

Fra andre aviser

 1. Ebolamedisin kan igjen testes på mennesker

  Bergens Tidende
 2. Ebolamedisin kan igjen testes på mennesker

  Fædrelandsvennen
 3. 30.000 skal teste ebolavaksine i Liberia

  Fædrelandsvennen
 4. Ebolavaksine kan snart være klar

  Bergens Tidende
 5. - 1,4 millioner kan være Ebola-syke innen januar

  Bergens Tidende
 6. Spansk sykepleier testet negativt for ebola

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no