AFRIKAS SISTE KONGE: Swazilands kong Mswati III (i midten) har bedt om kyr fra undersåttene i forbindelse med 44-årsdagen. Her er han avbildet i forbindele med en gruveåpning i Ngwenya 21. oktober 2011, sammen med moren Ntombi (som blir kalt «Den store hunnelefanten») og en representant fra gruveselskapet. Foto: SCANPIX / AFP / Jinty Jackson

Afrikansk konge ber om kyr til bursdagsfeiring

(VG Nett) Kongen av Swaziland, Mswati III, ber undersåttene sine bidra med kyr til bursdagsfesten hans.

Audun Beyer-Olsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Mswati er Afrikas siste absolutte monark, og bursdagsønsket ble bekreftet av innenriksdepartementet mandag 02. april, skriver nyhetsbyrået AFP.

- Høvdinger fra Shiselweni-regionen, hvor bursdagsfesten skal holdes 19. april, forventes å stille opp med slaktedyr. De er klar over den viktige rollen som forventes av dem som verter for den viktige dagen, sier prins Gcokoma i en uttalelse.

Prinsen sier at landets vanskelige økonomiske stilling gjør at myndighetene ikke har rom i budsjettet til å betale for feiringen, som ble kansellert i fjor grunnet finanskrisen.

Allikevel har myndighetene lovet 3,8 millioner kroner til festen.

Mswati rangeres blant verdens 15 rikeste monarker av Forbes, med en personlig formue på mer enn 576 millioner kroner.

Kongen har 13 koner, som hver har sitt eget slott, skriver AFP.
Samtidig lever rundt 60 prosent av befolkningen i Swaziland på under 12 kroner dagen.

Swazilands forbudte oposisjonsparti, Pudemo, krever at bursdagsfeiringen blir kanselert.

- Vi krever at feiringen blir kansellert, og at pengene blir brukt på skolegang for fattige studenter, sier Zakhele Mabusa, talsmann for Pudemo, ifølge AFP.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder