JUBLENDE GLAD: Brexit-general Nigel Farage sitt nyoppstartede parti, Brexit Party, har gjort et brakvalg. Foto: Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN

Europas høyrepopulister med brakvalg: - Dette er en stor seier

Grønne partier og ytre høyre er vinnerne i helgens EU-valg. Den franske høyrepopulisten Marine Le Pen vil samle partiene på ytre høyre i EU-parlamentet.

Han har blitt dynket i milkshake og blitt satt under lupen for valgkampdonasjoner. Men den store vinneren i Storbritannia under søndagens EU-valg er Nigel Farage.

Hans nyoppstartede Brexit Party har fått hele 31,7 prosent av stemmene, ifølge valgdagsmålinger. Ifølge The Guardian har brexitpartiet vunnet samtlige regioner, bortsett fra London.

– Dette er en stor seier, sier Farage, ifølge AFP.

Dermed føyer Farages nye parti seg inn i rekken av høyrepopulistiske partier som har gjort det svært sterkt i kampen om plasser i EUs parlament som ble stemt over i helgens EU-valg. Hvor representativt resultatet er for generell valgoppslutning, er derimot mer usikkert.

Kun 37 prosent av stemmeberettigede stemte i Storbritannia, som er langt lavere enn stemmegivning ved parlamentsvalg, skriver BBC.

Farages daværende parti, UKIP, ble også største parti under EU-valget i 2014.

Uansett er det de tradisjonelle, sentrumsorienterte partiene som er taperne i helgens valg, mens partiene på ytre høyre går frem i en rekke land:

Ifølge valgdagsmålinger i Frankrike fikk partiet Rassemblement national (på norsk Nasjonal samling), rundt 24 prosent av stemmene. Etter at målingen ble kjent, sa partileder Marine Le Pen at hun vil ha en «kraftfull» allianse av høyrepartier i EU-parlamentet, melder det franske nyhetsbyrået AFP.

Les også: – Vi vil ikke samarbeide med dem som ikke tror på Europa

Nasjonal samling får en oppslutning på 24,0-24,2 prosent på to valgdagsmålinger av Ifop-Fiducial og Harris Interactive-Agence Epoka søndag kveld, skriver NTB. President Emanuel Macrons parti LREM får ifølge målingene rundt 22–23 prosent av stemmene.

VALGVINNER: Partileder Marine Le Pen snakker til tilhengerne sine, etter at partiet Nasjonal samling toppet valgdagsmålingene i Frankrike. Foto: BERTRAND GUAY / AFP

les også

EU-valget: – Demokrati eller splittelse og ekstremisme

– Det er en enorm ære å få den tilliten franskmennene har gitt oss gjennom å utpeke oss til landets største parti. Prognosene bekrefter den nye skillelinjen mellom globalister og nasjonalister i Frankrike og resten av verden, sier Le Pen.

Valgskred for Orban og Salvini

Også i Sverige går høyrepopulistene frem: Sverigedemokraterna øker med 7,3 prosentpoeng fra forrige valg, og ligger an til å få 16,9 prosent av stemmene.

– Jeg er utrolig stolt, sa partileder Jimmie Åkesson fra scenen under partiets valgvake i Nacka natt til mandag, skriver Aftonbladet.

– Vi finnes i hver kommune nå, og jeg elsker det!

FESTKVELD: Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson holdt valgvake på Elite Hotel Marina Tower i Nacka natt til mandag. Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN

I Italia blir høyrepopulistiske Lega, ledet av visestatsminister Matteo Salvini, største parti, ifølge valgdagsmålinger. Det skriver nyhetsbyrået AFP. Ligaen får 22,6 prosent av stemmene, viser de foreløpige målingene. Det er en økning på 22,5 prosentpoeng fra forrige EU-valg.

I Tyskland viser målingene at Alternativ for Tyskland får 10,5 prosent av stemmene, mot 7,1 ved forrige EU-valg.

Mens Spanias regjerende sosialistparti PSOE ble største parti, fikk det ferske høyrepopulistiske partiet Vox rundt seks prosent oppslutning, ifølge valgdagsmålingene. Det er en nedgang fra valget i Spania tidligere i år, da partiet fikk ti prosent av stemmene. Men i EU-parlamentet betyr valgresultatet flere potensielle medlemmer av Marine Le Pens allianse.

GRØNNE: Lederne i gruppen av grønne partier i EU-parlamentet, Philippe Lamberts Ska Keller, tilbrakte valgnatten i EU-parlamentet i Brussel. Foto: YVES HERMAN / X00380

Størst suksess hadde Fidesz, partiet til Ungarns statsminister Viktor Orbán, som fikk 56 prosent oppslutning.

VG besøkte Ungarn før EU-valget: – Skremmende at vi lar oss lede av en løgnhals

Selv om høyrepartier er vinnerne i mange land, hadde de ikke fremgang alle steder. I Østerrike gikk Frihetspartiet tilbake to prosentpoeng til 17,2 prosent oppslutning. Det kan ha sammenheng med at partiet er midt i en skandale. Bare noen dager før valget ble det offentliggjort en video, der partileder Heinz-Christian Strache tilbyr regjeringskontrakter mot politisk støtte. Her fikk statsminister Sebastian Kurz’ konservative parti 34,9 prosent av stemmene.

les også

VG besøkte Ungarn foran EU-valget: – Skremmende at vi lar oss lede av en løgnhals

Dansk Folkeparti gjorde et enda dårligere valg. Valgdagsmålingene tyder på at partiet har halvert oppslutningen siden forrige valg, og vil miste tre av fire representanter i EU-parlamentet, skriver NTB.

Grønn vekst

Den andre politiske blokken som kommer styrket ut av valget er de grønne. I Tyskland ble de grønne nest størst, med 20,7 prosents oppslutning, ifølge målingene.

– Dette bekrefter at en grønn bølge er i ferd med å materialisere seg i Europa, og det bekrefter at vi i økende grad ses på som et fullverdig alternativ til de tradisjonelle partiene, og ikke som et nisjeparti, sier belgiske Philippe Lamberts, som er en av lederne for gruppen av grønne partier i EU-parlamentet.

Prognoser viste natt til mandag at de grønne lå an til få 70 seter, opp fra 52 seter i dag, skriver NTB.

De liberale har likevel hatt aller størst fremgang – godt hjulpet av macronistene i Frankrike. Denne blokken lå ifølge prognosene an til å få 107 seter, opp fra 68 seter i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder