Trump om NATO-Jens: – Har et enestående forhold

DET HVITE HUS (VG) President Donald Trump var full av lovord om Jens Stoltenberg – som returnerte rosen.

 • Robert Simsø
 • Nilas Johnsen
 • NTB
 • Thomas Nilsson (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

– Forholdet til generalsekretæren er enestående, sa Trump til de pressefolkene i det ovale kontor tirsdag kveld.

Feiringen av NATOs 70-årsdag er anledningen for besøket, og NATO-sjefen takket for rosen – og Trumps støtte til forsvarsalliansen.

– Takk for din sterke forpliktelse til NATO, sa Stoltenberg, som trakk frem at medlemslandene nå betaler mye mer inn til NATO.

HVER GANG VI MØTES: USAs president Donald Trump og Jens Stoltenberg under møtet tirsdag kveld norsk tid. Foto: Thomas Nilsson / VG

Dette har vært en kampsak for Trump.

– Vi vil bare at det skal være rettferdig, også overfor amerikanske skattebetalere, sa Trump, som skrøt av utviklingen i alliansen under nordmannens ledelse.

– Han har vært en fantastisk leder for NATO. Media gir meg aldri anerkjennelse. Men han ga meg anerkjennelse for at flere nasjoner betaler mer nå, sa Trump.

Mur, Mexico og Mueller

Med Stoltenberg ved sin side snakket Trump til pressen i over 20 minutter. Men NATO var åpenbart ikke Trumps eller amerikansk medias hovedfokus.

Presidenten snakket lenge om å stenge grensemuren mot Mexico og om Muellers etterforskning.

– Du vil ikke tro dette, generalsekretær, startet Trump, som raste mot demokrater og andre som ikke vil ha strengere asylpolitikk.

– Vi blir misbrukt av et elendig asylsystem som ble innført av Demokratene, sa Trump, som også sa at «vi må bli kvitt dommere» - noe som trolig betyr at han mener at de som sitter i asylrettssalene er for snille mot flyktninger.

– Det er det verste og dummeste immigrasjonssystemet i verden, sier Donald Trump.

Tung støtte: Slik fikk Jens Stoltenberg to nye år i NATO

MØTEBORD: President Trump og Stoltenberg i kabinett-rommet i Det hvite hus. Foto: Thomas Nilsson / VG

På spørsmål fra amerikansk presse om han kommer til å beordre full stenging av grensen mot Mexico, sa presidenten at han ikke har tatt en avgjørelse om dette ennå.

– Men jeg er klar til å stenge den om jeg må, sa Trump. Han hevder at han kan gjøre dette på 45 minutter.

Øker innsatsen

Senere snakket Trump om NATO og Stoltenberg på ny.

NATOs egne tall viser at forsvarsbudsjettene i Europa og Canada har økt med 41 milliarder dollar siden Trump tiltrådte. Summen ventes å øke til 100 milliarder dollar innen utgangen av 2020.

– Vi har jobbet sammen med å få våre allierte til å betale sin del. Det handler om å dele på byrdene. Men vi ser på det at land skal betale to prosent av bruttonasjonalproduktet. På et tidspunkt tror jeg vi er nødt til å gå høyere enn det også, sier USAs president.

Han mener at bidragene inn til NATO er blitt mye bedre med ham i sjefsstolen. Trump sier at det har vært som «en rakett» oppover.

Han snakker om at NATO er blitt mye sterkere også etter det han mener er disse fremskrittene.

Stoltenberg takket for at Trump har vært så tydelig i sin forpliktelse til NATO, og «spesielt for ditt sterke lederskap på byrdeandel», altså hvor mye medlemslandene skal betale inn.

– USA og NATO gjør mer sammen enn tidligere, og det viser styrken i denne alliansen, sier Stoltenberg.

– Jeg er veldig stolt over det som har skjedd de siste par årene, repliserer Trump.

I kabinettrommet i Det hvite hus senere trakk USAs visepresident Mike Pence frem både Stoltenberg og Trump som årsakene til at medlemslandene nå bruker mer penger på forsvar.

– Ditt lederskap har styrket NATO. Du responderte på det lederskapet som presidenten tilbød. Vi kunne ikke brydd oss mer om sikkerheten til våre allierte i Europa, sier Pence, som også sa at han så frem til Stoltenbergs tale i Kongressen onsdag.

Trump har tidligere ikke vært sen om å ta æren, og den selvsikre presidenten har flere ganger sagt at Stoltenberg er «Trumps største fan» nå som milliardene renner inn.

En som mener at Donald Trump totalt sett har svekket NATO, er Max Boot, seniormedarbeider ved tankesmien Council on Foreign Relations. Da VG forteller Boot at Trump flere ganger har skrytt av Stoltenberg, begynner Boot å le høyt.

– Jeg vil anbefale Stoltenberg om å sjekke lommene sine for å se at han ikke er blitt rundstjålet, sier Boot, som mener at Trump er en person som når som helst kan vende generalsekretæren ryggen.

les også

NATO-toppene blir hjemme på NATOs 70-årsdag

Diplomatisk

Boot sier at han forstår at Stoltenberg har valgt en mer diplomatisk tilnærming til mange av Trumps harde utspill.

– Stoltenbergs jobb som generalsekretær er å samarbeide med den største nasjonen i NATO, som er USA, og selv om Trump sier ting som er vanskelige og smakløse, så vet nok Stoltenberg at Trump liker smisking. Det er nok den rette tilnærmingen fra Stoltenbergs side, sier Boot, som er en profilert og nådeløs kritiker av USAs president.

– Trumps tilnærming til NATO har vært totalt usammenhengende. Han har kritisert NATO svært hardt og truet med å trekke USA ut. Han har også helt ufortjent tatt æren og erklært seirer for å ha fått mer forsvarspenger fra andre land. Nå ser han plutselig ut til å støtte NATO mer enn han gjorde. Det hele er en veldig bisarr opptreden overfor en av USAs nærmeste allierte. Totalt sett har Donald Trump underminert NATOs kredibilitet, mener Boot.

Onsdag skal Stoltenberg tale til en samlet Kongress, etter å ha blitt invitert av lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi (D). Den republikanske lederen i Senatet, Mitch McConnell, som leder Senatet, sto også bak invitasjonen.

Mer om

 1. Donald Trump
 2. Jens Stoltenberg
 3. Nato
 4. Amerikansk politikk

Flere artikler

 1. Pluss content

  Slik takler han Trump

 2. Pence ber Stoltenberg om Trump-skryt

 3. Trump elsker store tall

 4. Stoltenberg hylles etter historisk opptreden: – Spektakulær tale

 5. Jens Stoltenberg talte til kongressen: Advarte mot sterkere Russland

Fra andre aviser

 1. Trump til Aftenposten: – NATO har en stor leder

  Aftenposten
 2. Trump til Stoltenberg: – Jeg var ikke i tvil om hvem jeg ville ha

  Bergens Tidende
 3. Stoltenberg møter Trump i Det hvite hus igjen

  Bergens Tidende
 4. Trump vil presse NATO-landene for penger. Nå har Kongressens ledere gitt Stoltenberg en svært sjelden invitasjon.

  Aftenposten
 5. Amerikanske toppolitikere gir Stoltenberg skryt: – Jens Stoltenberg slo en homerun

  Aftenposten
 6. Rett mann i rett tid

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no