PRESSESJEF: Sarah Sanders utenfor Det hvite hus 2. april. Foto: Reuters

Innrømmer å ha kommet med falske Comey-uttalelser

Trumps pressesjef Sarah Sanders innrømmet overfor Mueller-granskerne å ha kommet med sitater som ikke var «basert på noe» da hun informerte om sparkingen av FBI-sjefen.

– Sparkingen av James Comey er en av de beste beslutningene presidenten har tatt, sier Sarah Sanders i et TV-intervju med Fox News torsdag kveld, som et svar på reaksjonene som er kommet mot henne etter offentliggjøringen av Mueller-rapporten.

Det er ifølge rapporten «betydelige bevis» for at Donald Trump sparket FBI-direktør James Comey fordi han ikke ville gå offentlig ut og si at Trump ikke personlig var under etterforskning.

Les også: Trump: – Jeg kunne ha sparket alle

Presidenten skal ha ønsket at Comey sa dette under sin vitneforklaring i kongressen 3. mai 2017. Det gjorde han ikke, og to dager senere sa Trump til kolleger at han ville sparke FBI-sjefen.

9. mai 2017 fikk James Comey sparken.

Les også: Trump til FBI-sjefen: – Du har sparken

FIKK SPARKEN: FBI-direktør James Comey. Foto: AP

Ifølge rapporten har flere personer kommet med uriktige opplysninger underveis i prosessen som førte til at direktøren fkk sparken.

Hadde allerede bestemt seg

En av dem er presidenten selv og teamet rundt ham. Trump hevdet lenge at han sparket Comey etter en klar anbefaling fra USAs vise-justisminister Rod J. Rosenstein og landets justisdepartmenet.

Men ifølge Mueller-rapporten hadde Trump allerede bestemt seg for å sparke Comey før Rosensteins anbefaling, skriver Washington Post.

Bakgrunn: Slik var det anstrengte forholdet mellom Trump og FBI-sjefen

Trump skal også ha sagt til kommunikasjonsavdelingen sin at han var misfornøyd med pressens dekning av Comeys avgang, og bedt dem gå ut og forsvare ham.

les også

USAs justisminister: Kan ikke konkluderes med at Trump begikk en forbrytelse

På en pressekonferanse samme kveld, 9. mai 2017, sa daværende pressesjef Sean Spicer at det hele hadde vært Rosensteins avgjørelse, og at Comey-sparkingen ikke var initiert av Det hvite hus.

Ifølge rapporten hadde Rosenstein før dette sagt til Trump-administrasjonen at han kom til å fortelle sannheten hvis han ble spurt.

les også

Trump om spesialetterforsker Mueller: – Jeg er fortapt

Kom med falske påstander

Sarah Sanders, som i dag er pressesjef i Det hvite hus, var en av dem som fikk i oppgave å forsvare Comey-sparkingen offentlig.

Hun var da pressesekretær under Sean Spicer, og har til etterforskere i Mueller-granskingen innrømmet å ha kommet med påstander hun ikke hadde belegg for.

les også

Trump i ordkrig med sparket FBI-direktør – beskylder hverandre for løgner

10. mai 2017, dagen etter at Comey ble sparket, sa Sanders til pressen at flere i FBI hadde mistet tilliten til sin egen direktør, og at presidenten derfor hadde gått med på anbefalingen om å få ham avsatt.

På spørsmål fra en reporter som sa han hadde kilder i FBI som indikerte at de fleste faktisk var fornøyd med Comey som sjef, svarte Sanders at Det hvite hus hadde hørt fra «utallige FBI-ansatte», og at «de alle sier veldig ulike ting.»

Les også: Derfor måtte FBI-direktøren gå

Til Muellers granskere har pressesjefen sagt at hun forsnakket seg når hun kom med disse uttalelsene, og at utsagnet om at agenter i FBI hadde mistet tillit til direktøren var noe hun sa i kampens hete. Den var ikke basert på noe, forklarte Sanders til granskerne.

Les hele Mueller-rapporten her.

les også

Trump etter Mueller-rapporten: - Kunne ha sparket alle

I intervjuet med Fox News torsdag kveld, hvor hun forsvarer sparkingen av Comey, sier Sanders at det er utrolig og se hvordan media og demokratene har oppført seg i kjølvannet av offentliggjøringen av rapporten.

– Ja, jeg forsnakket meg når jeg brukte ordet utallige. Men det er ikke usant at det var flere både nåværende og tidligere agenter i FBI som var enige med presidenten. James Comey prøvde å undergrave byrået han skulle lede, sier hun til kanalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder