KAPTEIN: Carola Rackete (31), kaptein på Sea-Watch 3, mens hun blir ført bort fra skipet av italiensk politi. Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / X06551

Kaptein risikerer fengsel – beskyldes for å ha forsøkt å senke politibåt

Kaptein Carola Rackete på migrantskipet Sea-Watch 3 risikerer fengselsstraff, mistenkt for å ha forsøkt og senke en italiensk politibåt.

  • NTB
  • Gunn Kari Hegvik

Artikkelen er over ett år gammel

Kapteinen risikerer flere års fengsel i Italia etter at hun tvang skipet til kai på Lampedusa for å få satt 40 migranter i land.

Presset skipet inn i havna

Etter å ha seilt i to uker med stadig mer forkomne migranter i en hetebølge i Middelhavet, ignorerte den tyske kapteinen Carola Rackete (31) på Sea-Watch 3 et italiensk forbud mot å gå inn i italiensk territorialfarvann. Sent fredag kveld presset hun skipet inn i havna på den italienske øya Lampedusa.

les også

150 migranter nektes adgang til Italia – Erna Solberg vil ikke ta imot

En båt fra det italienske toll- og grensepolitiet forsøkte å hindre henne i å legge til kai, men måtte gi seg for ikke å bli klemt mot en brygge.

– Hun forsøkte å senke en politibåt med polititjenestemenn om bord sent på kvelden. De sier «vi redder liv», men de risikerte å drepe personene som kun gjorde jobben sin. Det er helt tydelig når man ser videoene, sier Italias innenriksminister, Matteo Salvini, ifølge BBC.

INNENRIKSMINISTER I ITALIA: Matteo Salvini. Foto: Remo Casilli / X02874

Rackete ble umiddelbart pågrepet av italiensk politi, og hun risikerer å bli dømt til fengselsstraff. Ifølge italiensk straffelov er strafferammen for å ha nektet å adlyde et militært fartøy, opptil ti års fengsel.

Rasende Salvini

Det tyske redningsskipet plukket opp 53 migranter fra en liten gummibåt utenfor kysten av Libya 12. juni. Etter det er 13 av de mest sårbare evakuert og brakt til Lampedusa av humanitære eller medisinske grunner, men Italias innenriksminister Matteo Salvini insisterte på at de øvrige ikke var velkomne.

les også

Alle migranter skal få forlate kystvaktskip på Sicilia

Salvini raser mot kaptein Rackete etter at hun tvang skipet til kai.

PÅGREPET: Carola Rackete ble pågrepet og tatt med av politiet for å bli avhørt på den italienske øya Lampedusa. Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / X06551

– Hun har begått en alvorlig kriminell handling, en krigshandling, sa Salvini lørdag og krever at hun må fengsles.

– En plikt å redde liv

Tysklands utenriksminister Heiko Maas oppfordrer italienerne til å besinne seg og peker på at folk som redder mennesker i havsnød ikke må bli straffeforfulgt.

les også

Spansk skip med migranter får legge til i Barcelona

Også Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn oppfordrer italienske myndigheter til å løslate Rackete. I et åpent brev til Italias utenriksminister Enzo Moavero skriver Asselborn at den tyske kapteinen «trosset italienske myndigheter ene og alene for å redde liv».

Nær politisk løsning

– Å redde liv er en plikt og må aldri klassifiseres som en kriminell handling, skriver Asselborn.

Før båten gikk til havn, lå det an til en politisk løsning for migrantene. Finland, Tyskland, Frankrike, Luxembourg og Portugal har sagt at de vil ta imot noen migranter hver.

Men selv om det var enighet fra andre land om å ta imot migrantene, kom det ingen tillatelse fra italienske myndigheter til å gå til kai og slippe migrantene i land.

De 40 migrantene som var om bord, fikk likevel gå i land og ble fraktet til et mottakssenter på Lampedusa.

Bekymret

Kaptein Rackete hadde tidligere sagt at hun var bekymret for den psykiske tilstanden til migrantene og at det var grunnen til at hun valgte å ta skipet inn til kai.

Mer om

  1. Flyktningpolitikk
  2. Migrantkrisen i Europa
  3. Italia

Flere artikler

  1. Ordkrig mellom Tyskland og Italia om pågrepet migrantskip-kaptein

  2. Enda en redningsbåt vil trosse italienske myndigheter

  3. Kaptein arrestert etter å ha hjulpet 40 migranter

  4. Italiensk båt med flyktninger la til kai – tross forbud

  5. Redningsfartøy fikk legge til kai etter 20 dager

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder