DRAMATISK: Det vil være en tragedie om Amazonsasfondet legges ned, mener Regnskogfondet. Foto: Reuters/NTB Scanpix

Brasils miljøminister sier at Amazonasfondet kan bli lagt ned

Brasils miljøminister Ricardo Salles sa etter et møte med norske myndigheter at det er en fare for at Amazonasfondet kan nedlegges, ifølge brasilianske medier.

 • NTB

Artikkelen er over ett år gammel

– I teorien er det mulig, sa Salles under en pressekonferanse etter et møte onsdag med både norske og tyske myndigheter, skriver blant andre Folha São Paulo.

Avisen skrev i juni at Salles ønsket endringer i Amazonasfondet, blant annet å redusere fondets styrekomité og styrke Brasils føderale myndighets posisjon i komiteen. Både Norge og Tyskland avviste forslagene i et felles brev til Salles, ifølge Folha.

– Det kan være dramatisk. Ryker fondet, vil det være en tragedie for regnskog og urfolk, og det største tilbakeslaget for den norske regjeringens klima- og skogsatsing noensinne, skriver generalsekretær Øyvind Eggen i Regnskogfondet i en epost til NTB.

«Tropenes Trump»

Miljøministeren ble utnevnt av president Jair Bolsonaro, som har fått kritikk for å ha det mange mener er miljøfiendtlig politikk. Høyrepopulisten Bolsonaro har styrt Brasil siden årsskiftet og kalles «Tropenes Trump». Han er en uttalt klimaskeptiker, og siden han tiltrådte embetet har han lempet eller opphevet en rekke tiltak som var innført for å beskytte Amazonas, verdens største regnskog.

Amazonasfondet er et organ under den brasilianske utviklingsbanken BNDES, satt opp for å ta imot regnskogspengene fra utlandet og fordele dem på prosjekter for å hindre avskoging.

Norge har hittil utbetalt 8,3 milliarder kroner til Amazonasfondet over en tiårsperiode hvor avskogingen i Brasil har falt betydelig. De siste årene har imidlertid avskogingen begynt å øke igjen.

Avskoging

På verdensbasis ble det i fjor hogd ned regnskog i områder som til sammen er på størrelse med England, ifølge tall fra Global Forest Watch. Mesteparten av avskogingen skjedde i Brasil, til tross for at avskogingen her fortsatt er lavere enn ved årtusenskiftet.

Bolsonaro har tidligere gjentatte ganger sådd tvil rundt forskningen på klimaendringene. Han har også anklaget brasilianske miljøorganisasjoner for å la seg påvirke av utenlandske interesser.

Les også

 1. Brasils miljøvernminister ut mot norsk regnskogfond

  Brasils miljøvernminister mener at Norges milliardbidrag til arbeidet mot avskogingen av Amazonas har vært bortkastet.
 2. Derfor sparer Norge penger på at Brasil ødelegger regnskogen

  Norge kan spare hundrevis av millioner kroner årlig på at Brasil fører en mindre klimavennlig politikk overfor sin egen…

Mer om

 1. Brasil
 2. Regnskogfondet
 3. Klima
 4. Regnskog

Flere artikler

 1. Amazonasfondet: 5 milliarder kroner står urørt på en konto i Brasil

 2. Amazonas-topper hevder de er nær løsning med Norge

 3. Brasils miljøvernminister ut mot norsk regnskogfond

 4. Norge holder igjen penger fra Amazonasfondet

 5. Frykter Amazonasfondets nedleggelse

Fra andre aviser

 1. Brasils miljøminister sier at Amazonasfondet kan bli lagt ned

  Aftenposten
 2. Professor: – Stort nederlag for Norge hvis Amazo­nasfondet legges ned

  Bergens Tidende
 3. Full stans i norsk Amazonas-støtte

  Aftenposten
 4. Norske Amazonas-milliarder står ubrukt på konto i Brasil

  Bergens Tidende
 5. Brasil varsler ny gransking av Amazonasfondet

  Aftenposten
 6. Leder: Brasil svikter Amazonas

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder