HARDT UT MOT TRUMP: Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei holder tale under fredagsbønneni Teheran. Foto: IRAN PRESS

Irans øverste leder kaller Trump «klovn»

Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei taler under fredagsbønnen i Teheran for første gang siden 2012. Han roser angrepet på amerikanske soldater.

Samtidig retter han sterk kritikk mot USAs president Donald Trump, skriver nyhetsbyrået AP.

Han hevder blant annet at Trump «later som» som han støtter det iranske folket, og kaller ham en «klovn», som vil «dolke landet i ryggen med en giftig kniv».

Khamenei kaller USAs målrettede drap på den iranske generalen Qassem Soleimani for «feigt», og omtaler Soleimani som den mest effektive generalen i kampen mot IS.

Trump har fått kritikk både internasjonalt og fra amerikanske politikere for å ikke ha informert kongressen før han beordret angrepet mot Soleimani – et angrep som sørget for at den spente situasjonen mellom USA og Iran eskalerte kraftig.

Iran svarte med et missilangrep mot to militærbaser i Irak. En av basene huset også norske soldater, som tidligere har fortalt at de kunne kjenne trykkbølger fra rakettene.

Tidligere fredag bekreftet USA for første gang at elleve soldater ble skadet.

Få timer etter Irans hevnangrep, skjøt landet ned et ukrainsk passasjerfly ved et uhell.

Den enorme sorgen i Soleimanis begravelse, viser at folket støtter den islamsle republikken, sier Khamenei under talen.

Khamenei roser angrepet på amerikanske soldater.

Etter angrepene har situasjonen vært spent i den iranske hovedstaden Teheran, hvor demonstranter har tatt til gatene med slagord som «død over diktatoren».

USAs president Donald Trump har flere ganger vært ute i sosiale medier og støttet demonstrasjonene. I tillegg har han kommet med kraftige advarsler til Irans ledere:

– Ikke drep demonstrantene! lød det blant annet.

Ifølge AP sier Khamenei i talen at vestlige land er for svake til å «bringe iranere ned på sine knær». Men han understreker at Iran er villige til å forhandle - bare ikke med USA.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ba begge parter om å roe ned etter flykrasjen. Det skriver nyhetsbyrået AFP like etter Khameneis tale.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder