Folkehelseinstituttet i Danmark: Tiltakene kan redusere smitten med 30–50 prosent

Både Norge og Danmark har innført mange av de samme drastiske tiltakene for å hindre smittespredning. Tiltakene kan ha stor effekt hvis de videreføres, ifølge det danske folkehelseinstituttet.

 • Ingvild Silseth
 • Stella Bugge
 • Terje Bringedal (foto)

Artikkelen er over 73 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Dagen før den norske regjeringen iverksatte omfattende tiltak for å bekjempe corona-epidemien, besluttet Danmark å stenge alle barnehager, skoler og universiteter. Også offentlig ansatte som ikke har en såkalt «kritisk funksjon» ble sendt hjem.

Nå har også alt av kjøpesentre, restauranter, kafeer, nattklubber og flere butikker blitt stengt.

Tiltakene gjaldt i første omgang frem til 30. mars, men mandag skrev det danske folkehelseinstituttet på sine nettsider at fristen bør forlenges. Samme dag besluttet den danske regjeringen å forlenge alle tiltak frem til 2. påskedag.

I den nye kartlegging som har blitt gjort etter at tiltakene ble innført, er nemlig vurderingen oppløftende:

«Hvis den nåværende innsatsen fortsetter, er det Statens Serum Instituts vurdering at reproduksjonstallet vil kunne reduseres med 30–50 prosent. Dette vil ha en betydelig positiv effekt på den forventede belastningen på sykehusene».

Saken ble først omtalt av Aftenposten.

Lavere reproduksjonstall

Reproduksjonstallet betyr hvor mange personer en corona-smittet person bringer smitten videre til. Ifølge Statens Serum Institut er dette tallet nå 2,1 i Danmark.

En forutsetning for en smittereduksjon på 30–50 prosent er at perioden med nedsatt kontakt i samfunnet forlenges utover den 30. mars, skriver de.

«En annen forutsetning er at befolkningens oppmerksomhet på situasjonen opprettholdes gjennom våren, slik at de eksisterende råd og anbefalinger blir fulgt».

LAVERE: Grafen viser at reproduksjonstallet nå er 2,1, ifølge Statens Serum Institut. Foto: Statens Serum Institut

Støtter danskene

I første omgang gjelder tiltakene i Norge frem til 26. mars. Klokken 16 i dag skal regjeringen komme med sin vurdering.

Det er knyttet stor spenning til hvilke tiltak som skal videreføres – og hva som eventuelt strammes inn eller slippes opp.

– Jeg er enig med danskene i at fortsatt restriktive tiltak er rett vei å gå. Tiltakene bør heller øke, sier overlege Mads Gilbert til VG.

Han mener også egne karanteneregler i noen kommuner kan være smart.

– Det er klokt når smittevernoverleger i kommuner med lite eller ingen smitte iverksetter de strengeste karantene tiltak – og det har de lov til i henhold til smittevernloven, sier Gilbert.

Dag Svanæs, professor i informatikk ved NTNU, skrev nylig et debattinnlegg sammen med fire leger – deriblant Gilbert.

– Hvis disse tallene fra Danmark er korrekte, tyder det på at vi det vi gjør i Danmark og Norge er riktig, men ikke tilstrekkelig til å stoppe dette, sier han.

– Norske myndigheter må ikke slippe opp tiltakene de har satt i gang selv om myndighetene er under strekt press, mener Svanæs.

10,4 prosent arbeidsledighet

Men nedstengningen av Norge koster i form av konkurser og permitteringer og en økonomi i utforbakke.

Ferske tall fra NAV viser at arbeidsledigheten nå er på 10,4 prosent – 142.000 nye ledige den siste uken.

Dette er den høyeste ledigheten i Norge siden 2. verdenskrig, ifølge arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng. Det er nå 291 000 helt arbeidsledige.

Nesten 225.000 personer har siden 9. mars søkt NAV om dagpenger ved permitteringer.

I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at tiltakene i Danmark hadde hatt effekt, ifølge ferske tall fra det danske folkehelseinstituttet. Dette medfører ikke riktighet. Det danske folkehelseinstituttet har ikke konkludert med at tiltakene har hatt effekt, men mener at de kan få det dersom de videreføres utover 30. mars. Dette ble rettet 24.03.20 klokken 15.27.

Mer om

 1. Rettet
 2. Norge
 3. Danmark
 4. Coronaviruset
 5. Coronaviruset internasjonalt

Flere artikler

 1. Erna Solberg vil informere om videre coronatiltak

 2. FHI-forsker: Tallene tyder på at tiltakene har hatt effekt

 3. Sveriges smittevernekspert: – Det er Norge som er forsøkskanin

 4. FHI: Én av hundre nordmenn har vært coronasmittet

 5. Skoler og barnehager stenges til over påske

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder