DØD: I et arkivbilde fra 2016 holder Lauren Bruner opp et bilde av seg selv som ung marinegast. Bruner døde i september. Nå settes urnen hans ned i vraket av USS Arizona. Foto: Reed Saxon / AP / NTB scanpix

Avdød Pearl Harbor-veteran vender tilbake til sine skipskamerater

Lauren Bruner overlevde angrepet på Pearl Harbor for 78 år siden, og døde i september, 98 år gammel. Nå vender han tilbake til sine skipskamerater.

NTB-AFP

I en seremoni lørdag plasserer amerikanske National Park Service og militære dykkere Bruners urne inne i skroget på det sunkne slagskipet USS Arizona.

Bruner hadde selv ønsket å ha sin siste hvile i vraket. Flere av de andre som overlevde senkingen har ønsket det samme, og i tidens løp er det satt ned 44 urner på stedet. Ingen av de tre gjenværende overlevende har ønsket en tilsvarende begravelse, så Bruners urne blir den siste.

Totalt 1.177 gaster og marinesoldater døde da USS Arizona gikk ned noen få minutter etter å ha blitt bombet i morgentimene den 7. desember 1941.

les også

Hitlers siste soldat: Flyktet krigsfange skjulte seg i 40 år

Pluss content

KATASTROFE: Et bilde fra 7. desember 1941 viser øyeblikket da USS Arizona går ned under et angrep mot den amerikanske marinebasen Pearl Harbor på Hawaii. Foto: AP / NTB scanpix

21 år gamle Bruner var blant de aller siste som klarte å komme seg vekk fra det brennende slagskipet. Med to skuddsår i beinet og brannskader over store deler av kroppen hadde han klart å komme seg til skipets akterdekk.

Da en trosse ble kastet ut fra et fartøy i nærheten, greide han og fem andre å komme seg i sikkerhet. Like etter eksploderte ammunisjonen om bord og slagskipet gikk ned.

Lørdag er det 78 år siden det japanske angrepet på den amerikanske marinebasen Pearl Harbor på Hawaii. Store deler av den amerikanske stillehavsflåten ble ødelagt i angrepet, som førte til at USA ble trukket med i andre verdenskrig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder