SANKSJONER: Sanksjoner mot Venezuelas statlige oljesektor regnes som de tøffeste sanksjonene mot Venezuela så langt, og legger ytterligere press på regimet til Nicolás Maduro. Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

USA innfører sanksjoner mot Venezuelas statlige oljesektor

Nicolás Maduros regime i Venezuela presses ytterligere økonomisk. Equinor sier de vil gjøre vurderinger om videre virksomhet i landet.

John Bolton, USAs sikkerhetspolitiske rådgiver, ber samtidig militæret i Venezuela om å fredelig gi over makten til nasjonalforsamlingens president, Juan Guaidó. Det melder Reuters.

– USA holder de som er ansvarlige for Venezuela tragiske nedgang til ansvar, sier finansminister Steve Mnuchin til reportere i Det hvite hus, ifølge Bloomberg.

Dette regnes som de tøffeste sanksjonene som USA har iverksatt mot regjeringen til Nicolás Maduro, skriver Reuters.

Maduros regime vil heller ikke få tilgang til den venezuelanske staten eller sentralbankens kontoer i USA. Senator Marco Rubio skriver på Twitter at amerikanske statsborgere generelt sett nå vil forbys å gjøre transaksjoner med PDVSA.

les også

LO inviterte regime-allierte fra Venezuela: - Nyttige idioter

– Målet er å ramme Maduros evne til holde de militære i sjakk. Uten midler så kan ikke Maduro betale hæren og man håper den vil snu seg mot Maduro, sier Leiv Marsteintredet, professor ved Universitetet i Bergen.

Et kobbel av internasjonale oljeselskaper opererer i Venezuela. Etter venezuelansk lov er PDVSA, det statlige oljeselskapet, pålagt å eie minst 60 prosent i alle utvinningsprosjekter i landet. Det betyr at alle internasjonale oljeselskaper opererer i samarbeid med nå sanksjonerte PDVSA.

Blant de internasjonale oljeselskapene som opererer i Venezuela er amerikanske Chevron og norske Equinor. Det er uklart hvordan de kommer til å bli rammet av de amerikanske sanksjonene.

Det har vært ryktet om sanksjoner fra Det hvite hus rettet mot oljesektoren i Venezuela i lengre tid. Sanksjonene kan stramme inn den økonomiske livslinjen til Nicolás Maduros regjering. Rundt 98 prosent av inntektene til den kriserammede økonomien kommer fra eksport av olje.

– Det er for tidlig å si noe om hva dette vil ha å si for Equinors virke i Venezuela. Vi må gjøre noen vurderinger og se hva som vil skje videre. Vi følger situasjonen i Venezuela tett, og prioriteten vår er å sørge for sikkerheten til våre ansatte, sier Erik Haaland, kommunikasjonsdirektør i Equinor, til VG.

les også

Norge vil bidra til politisk løsning i Venezuela

I mai i fjor vant president Nicolás Maduro et presidentvalg som ble betegnet som ufritt og illegitimt av store deler av verdenssamfunnet. Opposisjonen har argumentert med at Maduros presidentperiode ikke strakk seg lenger enn til 10. januar i år.

Siden valget til nasjonalforsamling i 2015 blir sett på som det siste demokratiske valget i landet, og der opposisjonen vant, erklærte nasjonalforsamlingens president Juan Guaidó med grunnloven i hånd seg som midlertidig president i Venezuela 23. januar.

KAN MISTE LIVSLINJE: General og forvarsminister Vladimir Padrino. Flere analytikere melder at USA-sanksjonene vil presse militæret til å velge side i Venezuela. Foto: STRINGER / X80002

En rekke land i regionen, derav USA, Canada, Colombia, Brasil og Chile, har anerkjent Guaidó som midlertidig president.

Guaidó har tilbudt amnesti til alle militære som vender ryggen til Maduro og anerkjenner Guaidó som landets president. Så langt har den militære eliten i landet stått bak Maduro. Flere av landets mest fremtredende militære skikkelser er anklaget for korrupsjon og smugling av narkotika, og har mye å tape på at Maduro eventuelt vil miste makten, skriver Bloomberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder