UTE AV KRIGSSONEN: Mennesker som klarte å flykte ut av den siste IS-landsbyen Baghuz tas imot av SDF-styrkene. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

IS nekter å gi opp: Motangrep og drepte sivile i terrorgruppens siste landsby

BEIRUT (VG) 600 innbitte og desperate IS-krigere, et ukjent antall sivile og noen kilometer med landområder i én landsby, er det som nå er igjen av det såkalte IS-kalifatet. Her forteller den angripende styrkens talsmann om det siste slaget.

– Det eneste vi vet er at vi vil kjempe så lenge det er nødvendig, helt til alt er over og hele regionen er frigjort, sier Mustafa Bali, talsmannen for styrkene som forsøker å drive IS ut, i et intervju med VG.

Lørdag kom kunngjøringen mange hadde ventet på:

Den USA-støttede opprørsalliansen Syrias demokratiske styrker (SDF), som i hovedsak består av den kurdiske YPG-militsen, kunngjorde at de ville innlede en endelig offensiv for å frigjøre de aller siste IS-kontrollerte lommene i Eufrat-dalen.

Søndag gikk alt etter planen, styrkene rykket sakte fremover med hjelp av amerikanske bombefly. Fremrykkingen skjedde sakte på grunn av IS-snikskyttere og landminer terrorgruppen har lagt ut for å beskytte seg mot akkurat slike stormoffensiver.

– Kampene er veldig grusomme fordi de vet at de kjemper til døden for sin siste høyborg, sa SDF til VG da.

ANHOLDT: Mistenkte IS-krigere som flyktet ut av krigssonen anholdes av SDF. Bildet er tatt 30. januar. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Mandag ble problematisk: Klokken syv på morgenen skal IS ha utnyttet morgendisen i landsbyen for å slå tilbake. IS-krigere med lette håndvåpen og granatkastere rykket frem, over frontlinjen. Syv selvmordsbombere skal også ha sprengt seg selv i luften, tre av dem i biler fulle av eksplosiver. Både SDF-soldater og journalister måtte raskt komme seg unna.

– En jihadist fra IS sprengte seg med en bilbombe ved en SDF-veisperring, sier den kurdiske journalisten Hoseng Hussen, som er i ved frontlinjen tirsdag kveld, til VG.

Motangrepet beviser hvor vanskelig den siste kampen som nå står igjen faktisk er. Og den viser også at forsøk på å forhandle med IS og få de til å gi opp, fortsatt virker urealistisk.

Hussen sier samtidig at SDF slo hardt tilbake i går kveld, og han tror at landsbyen kan falle innen kort tid.

De siste IS-krigerne kjemper til døden

Talsmann for operasjonen, Mustafa Bali, sier til VG at kanskje så mange som flere tusen sivile er igjen inne i landsbyen. Dette antas å være familiene til IS-krigere, men SDF sier de anser kvinnene og barna som sivile.

– De er omringet av IS-krigere, og dette betyr at tunge våpen som flybombing vil gjøre stor skade og vil gå utover sivile. Derfor passer vi på og prøver å være tålmodige. IS bruker også disse menneskene som levende skjold.

KVINNER OG BARN: De fleste av menneskene som nå rømmer ut av den siste landsbyen er kvinner og barn. Det antas at mennene som blir igjen, er IS-krigere som ikke er villige til å gi opp kampen. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Samtidig som talsmannen sa dette, gikk det også fryktelig galt:

16 mennesker ble mandag drept i den amerikanskledede bombingen av landsbyen, ifølge den syrisk-britiske observatørgruppen SOHR. Over halvparten av de døde skal ha vært barn.

De døde er bare en liten prosentdel av sivile som er drept i den amerikanskledede kampen mot IS i deres kjerneområder. Flere tusen sivile antas å være drept i bombingen av storbyene IS før kontrollerte.

– Vårt mål er å frigjøre folk, ikke drepe dem, sier Bali til VG.

Midtøsten: En guide til kaoset

Han mener IS nå bare har to valg: Enten må de legge ned våpnene og overgi seg, eller så må de velge å bli nedkjempet og drept.

– Vi tror det er mellom 400 og 600 krigere igjen, mange av dem av høy rank i organisasjonen og med svært langt kamperfaring, sier talsmannen.

Avisen The Guardian skrev nylig at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi antas å ha rømt området for kort tid siden, etter et kuppforsøk mot han blant andre IS-krigere.

ARRESTERT IS-KRIGER: Den 28 år gamle kanadiske IS-krigeren, som kaller seg Abu Turab al-Kanadi, ble tatt av SDF-styrkene og ble intervjuet av AFP den på søndag. Foto: FADEL SENNA / AFP

En rekke av krigere som er igjen er fremmedkrigere som kom til de IS-kontrollerte områdene da gruppen var på sitt sterkeste i 2014/2015. Blant kvinnene som nå overgir seg og kommer i store kolonner ut av landsbyen, er det en rekke europeiske kvinner som har levd i IS-områdene i mange år og fått barn der.

les også

Skandinavisk IS-kone vil hjem fra Syria: «Jeg var naiv»

Pluss content

– Situasjonen for menneskene som er frigjort er ekstrem. De har levd så mange år under IS-kontroll og vi forsøker å rehabilitere dem og deradikaliserte dem. Det kreves mye psykologisk erfaring for å få de tilbake til sine vanlige liv. Det ville vært fint om det internasjonale samfunnet kan anerkjenne dette umiddelbare problemet og bidra for å hjelpe oss, sier Bali.

les også

Blindet av IS-mine: Norsk fremmedkriger forteller om bomben som nesten drepte ham

Bali ønsker ikke å si om det er funnet norske fremmedkrigere blant IS-medlemmene som har overgitt seg.

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har rundt 30 norske fremmedkrigere drept, 40 har returnert og 30 antas å befinne seg i Syria med usikker status. På nåværende tidspunkt finnes det lite informasjon om de gjenværende norske fremmedkrigerne i Syria.

VENTING: SDF-krigere venter bak frontlinjen ved Baghouz. Fremrykkingen går sakte. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder