Dødstall stiger i Brasil: 34 døde etter demningskollaps

Redningsmannskaper bekrefter at 34 personer er døde etter demningskollapsen, som begravde store områder i gjørme sørøst i Brasil.

 • Rano Tahseen
 • Gunn Kari Hegvik
 • Ingvild Silseth
 • Julie Vissgren

Artikkelen er over ett år gammel

Minst 300 personer er fortsatt savnet etter at en demning kollapset ved byen Brumadinho i delstaten Minas Gerais. Enorme mengder gjørme oversvømte områdene rundt.

23 personer er sendt til sykehus, ifølge brannvesenet på stedet.

I tillegg har det brasilianske miljøverndepartementet ilagt gruveselskapet Vale en bot på over en halv milliard norske kroner, ifølge AFP.

Dramatiske bilder viste fredag hvordan redningsarbeidere forsøkte å redde folk fra gjørmehavet ved byen Brumadinho.

Deler av byen er evakuert, og bilder viser tak som stikker opp av gjørmen, samt veier og bygninger som forsvinner i massene.

Redningsmannskapene sliter med å få oversikt over omfanget ettersom veier er oversvømt, og de må derfor benytte helikopter.

Lokale myndigheter mener håpet om å finne overlevende, er lite.

– Fra og med nå, er sannsynligheten minimal, trolig vil vi bare finne døde, sier guvernør Romeu Zema ifølge BBC.

Vet foreløpig ikke årsaken

Demningen lå i tilknytning til en gruve i området. Gruveselskapet Vale SA sier at rundt 300 ansatte var på jobb da demningen braste.

– Jeg har aldri sett noe slikt før. Mengden av leire som tok over var helt forferdelig å se på, sier Josiele Rosa Silva Thomas, president for Burmadinhos beboer-organisasjon på telefon til AP.

I en uttalelse skriver gruveselskapet at de nå gjør alt de kan for å bistå i redningsarbeidet, men at de fortsatt ikke vet hva som var årsaken til at demningen brast.

Utenfor sykehuset i Belo Horizonte venter pårørende på svar.

– Jeg er nervøs, jeg venter på nyheter, sier Helton Pereira (28) til BBC.

Hans kone og søster jobbet i kafeteriaen, og er begge savnet etter ulykken.

Gruvegigant

Vale SA er det største gruveselskapet i Brasil. Kursen på selskapets aksje falt med syv prosent på New York-børsen, rett etter at nyheten ble kjent, melder CNBC.

I en Twitter-melding la den brasilianske nyhetsorganisasjonen Radio Band News ut bilder tatt fra helikopter, som viser det enorme omfanget av kollapsen.

Evakuerte store områder

Folk så langt som ti kilometer nedenfor dammen ble evakuert fredag ettermiddag lokal tid, meldte en representant for sivilforsvaret, ifølge CNBC.

Brasils nye president, Jair Bolsonaro, sendte tre statsråder til området, og har selv varslet at han vil besøke det lørdag for å se på skadene.

SAVNET: 200 mennesker er savnet etter demningskollaps i Brasil. Foto: HO / Minas Gerais Fire Department

For tre år siden brøt en demning eid av Vale og BHP Billiton sammen, i samme region. 19 person ble drept og mange hjem ble begravet, ifølge CNBC.

Tidligere miljøvernminister og presidentkandidat, Mariana Silva, skrev i en Twitter-melding at myndighetene ikke hadde lært noe fra sist gang en gruvedemning brast:

«Tre år etter den alvorlige miljøkriminaliteten i Mariana, med etterforskning som fortsatt pågår og ingen som har blitt straffet, gjentar historien seg med tragedien i Brumadinho.»

Mer om

 1. Brasil
 2. Ulykker

Flere artikler

 1. Frykter ny demningskollaps – vil evakuere 24.000

 2. Her kollapser demningen i Brasil

 3. Demningsbrudd i Michigan – storflom ventet i Midland

 4. Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan

 5. Brannene i Amazonas: – Konsekvensene kan bli katastrofale

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder