BEKYMRET: Kong Carl Gustav er bekymret for krisen i Svenska Akademien. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Svenskekongen bekymret over krisen i Svenska Akademien

Sveriges konge åpner for å endre vedtektene i Svenska Akademien, blant annet når det gjelder retten til å trekke seg fra institusjonen.

  • frode.kvam@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

– De motsetninger som har oppstått innad i Svenska Akademien er svært triste og risikerer å påføre alvorlig skade på Akademiens viktige virksomhet. Det er essensielt at alle involverte nå tar ansvar for institusjonen og medvirker til beslutninger for å løse konfliktene. For medlemmene i Svenska Akademien må ansvaret for institusjonen alltid komme i første rekke, skriver kong Carl Gustav i en uttalelse.

les også

Krise i Svenska Akademien: Lekket navnet til vinnere av Nobels litteraturpris

Det påpeker også Svenska Dagbladets kulturredaktør Lisa Irenius.

– Krisen i Akademien er et spørsmål som er større enn Akademien selv. Det er klart at dette også er utrolig uheldig for Nobelprisens anseelse, sier Irenius til Aftenposten.

Den svenske rikskringkastingen SVT melder at åtte av de 13 gjenværende medlemmene i ledelsen skal møtes onsdag for å diskutere om hvorvidt de fortsatt har tillit til sin leder Sara Danius.

les også

Nervøs Patti Smith kom helt ut av det under direktesendt Nobel-konsert

Møtet finner sted etter at institusjonen de siste månedene har vært rystet av skandaler som startet med metoo-kampanjen i fjor høst. En mann omtalt som «kulturprofilen» er anklaget for seksuell trakassering og for å ha lekket navn på nobelprisvinnere før offentliggjøring.

«Kulturprofilen» er gift med Akademien-medlem Katarina Frostenson. En avstemning om å utvise henne gikk ikke gjennom, noe som resulterte i at tre andre medlemmer fredag trakk seg i protest.

Svenska Akademien har eksistert siden 1786 og deler ut priser og stipender innen språk og kultur, deriblant Nobelprisen i litteratur.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder