Assad advarer Vesten mot kaos i Midtøsten

Spenningene mellom USA og Russland fortsetter etter det antatte kjemiske angrepet i Syria i helgen. Nå advarer president Bashar al-Assad Vesten mot ytterligere militær innblanding i Midtøsten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Torsdag morgen norsk tid erklærte en russisk generalmajor at hele Douma var gjenerobret av syriske regjeringsstyrker, melder Reuters.

Det inkluderer også byen Douma, hvor USA og vestlige land har anklaget Bashar al-Assad for å ha brukt giftgass mot sivile.

Regjeringen har avvist anklagene.

– En viktig begivenhet i Syrias historie fant sted i dag. Regimets flagg er heist over en bygning i byen Douma, noe som betyr at vi har kontroll over denne byen og dermed hele Øst-Ghouta, sier generalmajor Jurij Jevtusjenko til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Jevtusjenko er sjef for Russlands såkalt freds- og forsoningssenter i Syria.

– Fra og med i dag er russisk militærpoliti stasjonert i byen Douma. De utgjør en garanti for overholdelse av lov og orden i byen, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet, videreformidlet av nyhetsbyrået RIA Novosti.

Advarer

Spenning mellom USA og Russland har fått Syrias president Bashar al-Assad til å advare mot vestlig militærangrep. Han mener det kan kaste midtøsten ut i ytterligere kaos.

– Disse stemmene, og enhver mulig handling, vil bare bidra til ytterligere destabilisering i regionen, sa Assad torsdag.

Han kommenterte saken da han mottok Ali Akbar Velayati, som er Irans øverste eder Ali Khameneis politiske rådgiver, i Damaskus torsdag, skriver NTB.

les også

Derfor eskalerte Syria-krisen

May holder krisemøte

Det har tilspisset seg mellom USA og Russland, etter et påstått kjemisk angrep i Syria, som har blitt møtt med kraftige reaksjoner fra både USA og Europa.

Onsdag erklærte Donald Trump at forholdet mellom USA og Russland er dårligere enn under den kalde krigen.

Torsdag ettermiddag vil den britiske statsministeren Theresa May holde et ekstraordinært regjeringsmøte om et mulig angrep mot Syria, melder AP.

May har allerede beordret flere ubåter til å stasjonere seg innenfor missilrekkevidde av Syria, melder The Telegraph.

Ifølge Det hvite hus har Trump også snakket med sin tyrkiske motpart Recep Tayyip Erdogan for å diskutere den pågående krisen i Syria. Ifølge uttalelsen har de to lederne nær kontakt.

Frankrikes president Emmanuel Macron ventes å uttale seg om saken under et fjernsynsintervju torsdag ettermiddag, ifølge AFP.

FN: - Må ikke glemme lidelsene til det syriske folk

Onsdag kunngjorde USAs forsvarsminister James Mattis at amerikanerne er klare til militær innsats i Syria.

Noen timer før gikk president Donald Trump ut på Twitter og truet med å angripe landet som en reaksjon på det angivelige gassangrepet på sivile i den syriske byen Douma.

FNs generalsekretær, António Guterres, ringte onsdag til de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd, og uttrykte sin bekymring for at situasjonen kan komme ut av kontroll, skriver NTB.

– La oss ikke glemme at innsatsen vår må dreie seg om å få slutt på de grusomme lidelsene til det syriske folket, skriver Guterres i en uttalelse.

Også Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, er bekymret over at stormaktene rasler med sablene om situasjonen i Syria. Han sier at han skal snakke med Vladimir Putin om de påståtte kjemiske angrepene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

les også

Dette kan USA gjøre i Syria - og slik kan Russland svare

– Tiden med «myk politikk» mot Russland er over

USAs tidligere CIA-sjef Mike Pompeo stiller til høring i utenrikskomiteen i Senatet torsdag, i forbindelse med nominasjonen av ham som USAs nye utenriksminister.

Onsdag uttalte han ifølge Reuters at tiden for «myk politikk» rettet mot Russland er over, men oppfordret samtidig til å jobbe for videre diplomati mellom de to landene.

Saken fortsetter under videoen.

Samme dag forlot også amerikanske krigsskip Norfolk i Virginia, i forbindelse med de økte spenningene over Syria, melder Reuters.

Flåten inkluderte også den tyske fregatten FGS Hessen, som skal bistå amerikanerne i maritime organisasjoner.

Torsdag melder den britiskbaserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at forsvarsdepartementet og hærens hoverkvarter i Syrias hovedstad Damaskus er blitt evakuert av frykt for et amerikanskledet angrep, skriver NTB.

Torsdag formiddag melder flere medier, deriblant nyhetsbyrået AP, at kommunikasjonslinjen mellom USA og russiske styrker i Syria er «aktiv».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder