17 drept i skoleskyting i Florida: – Dette er katastrofalt

En tidligere elev åpnet ild på en videregående skole i Parkland. – Han var gal etter våpen, sier en tidligere klassekamerat.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

På en pressekonferanse natt til torsdag norsk tid bekrefter politiet at det er 19 år gamle Nikolas Cruz som er pågrepet. Sheriff Scott Israel sier de er sikre på at de har tatt rett mann, men at motivet hittil er ukjent.

– Han var en tidligere elev ved skolen. Han ble utvist av disiplinære årsaker, men jeg kjenner ikke til detaljene. Vi har allerede begynt å gå gjennom nettsidene hans og ting på sosiale medier, sier Israel, som kaller enkelte av innleggene for «veldig, veldig foruroligende».

TRAGEDIE: Foreldre ventet utenfor skolen på nyheter om sine kjære. Foto: Joel Auerbach / TT / NTB Scanpix

Han bekrefter at minst 17 personer er drept. I tillegg er fem personer på sykehus med livstruende skader. Ifølge politiet ble tolv av ofrene funnet inne i bygningen, to på utsiden og en i gaten. I tillegg døde to på sykehus.

– Dette er katastrofalt, det finnes virkelig ikke ord, sier sheriffen.

les også

Dette vet vi om skoleskytingen i Florida

Ifølge politiet brukte 19-åringen en halvautomatisk rifle av typen AR-15. Florida-senator Bill Nelseon sier til CNN at gjerningsmannen hadde på seg en gassmaske og at han hadde røykgranater, men at det er uklart om han brukte dem.

– Han utløste brannalarmen sånn at barna kom strømmende ut av klasserommene og ut i gangen. Og der startet blodbadet, sier Nsenator Bill elson, som har blitt briefet av FBI.

– Gal etter våpen

Gjerningsmannen klarte å flykte, men ble like etter klokken 22 norsk tid pågrepet utenfor skoleområdet. Han ble først kjørt til sykehus, før han senere ble tatt med til den lokale politistasjonen for avhør.

– Han var gal etter våpen. Han var et slags utskudd. Han hadde ikke mange venner. Han gjorde hva som helst for en latter, men han var trøbbel, sier tidligere klassekamerat Chad Williams (18) til Reuters.

Ifølge en annen klassekamerat var 19-åringen utvist fra skolen for slåssing - og fordi det ble funnet kuler i ryggsekken hans.

– Han snakket om våpen, kniver og jakt. Jeg kan ikke si at jeg er sjokkert. Fra tidligere opplevelser virket han som en type person som kunne gjøre dette, sier han til Miami Herald.

Mattelærer Jim Gard forteller til avisen at 19-åringen hadde blitt nektet adgang på skolen med ryggsekk, og at skoleledelsen i fjor sendte ut en e-post hvor de advarte lærere mot 19-åringen.

– Det var problemer med at han truet studenter, og jeg antar at han ble bedt om å forlate skolen, sier Gard.

Se den første pressekonferansen med sheriff Scott Israel under:

17 skyteepisoder i år

TV-bilder viste først elever som flyktet fra skolen, mens sårede personer på båre ble lagt inn i ambulanser. Senere ble det vist bilder av elever som ble ført bort i en lang rekke, beskyttet av politifolk.

Væpnet politi med hjelm og skuddsikre vester kunne sees mens de gikk i stilling rundt skolen, noen av dem i et pansret kjøretøy.

Ifølge organisasjonen Everytown har det vært 17 skyteepisoder på skoler i USA hittil i år. Siden januar 2013 har det vært minst 283 skyteepisoder.

Siden Sandy Hook, USAs dødeligste skoleskyting der 20 elever ble drept, har mer enn 430 mennesker blitt skutt i 273 skolemassakre, ifølge The New York Times.

Ifølge CNN hadde gjerningsmannen tidligere publisert bilder på sosiale medier av våpen, og skrevet truende kommentarer på ulike nettsteder om at han ville skyte mennesker med sin AR-15.

PÅGREPET: Politiet har pågrepet Nikolas Cruz som holdes i Broadward County Jail i florida og skal møte for retten. Foto: Mivhelle Eve Sandberg / AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder