ATOMTRUSSEL: Både Reagan og Gorbatsjov var innsilt på å fjerne trusselen om atomkrigen da de møttes i Geneve i 1985. Dette bildet er tatt av VG-fotograf Dag Bæverfjord under det historiske møtet. Foto: Dag Bæverfjord / VG

Russland reagerer på at Trump vil vrake historisk avtale: «Et svært farlig skritt»

Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov skrev under nedrustningsavtalen i 1987. Nå vil Donald Trump avslutte den.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

En sentral nedrustningsavtale, som var med på å avslutte den kalde krigen, kan stå for fall. Lørdag varslet USAs president Donald Trump at USA vil trekke seg fra INF-avtalen.

les også

Trump vil trekke USA fra nedrustningsavtale med Russland

«Russland har dessverre ikke overholdt avtalen, så vi vil avslutte den, og vi vil trekke oss ut», sa Trump under et valgkamparrangement i delstaten Nevada.

Den amerikanske presidenten beskylder Russland for langvarige brudd på avtalen, som begrenser hva slags mellomdistanseraketter med atomvåpen de to landene kan ha.

les også

Tilbaketoget: USA vil ikke «ta ut» raketter, men legge press på Russland

«Russland har brutt avtalen. De har brutt den i mange år. Og vi kommer ikke til å la dem bryte en avtale, lage våpen, uten at vi skal ha lov», sa Trump i Nevada.

Bakgrunn: Trump vil trekke USA fra nedrustningsavtale

HISTORISK TOPPMØTE: Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov møttes her til toppmøte i 1985 i Geneve. Mange håpet at møtet var en start på slutten av den kalde krigen. Foto: NTB SCANPIX/ Lehtikuva

Historisk avtale

INF-avtalen (som står for Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) ble underskrevet i Washington i desember 1987 av USAs president Ronald Reagan og Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov.

Den ble sett på som en viktig del av avspenningen mellom de to supermaktene under den kalde krigen. Avtalen forbød landbaserte mellomdistanseraketter med atomstridshoder, og førte til at flere tusen missiler ble ødelagt.

les også

Russland svarer på USAs rakett-trussel: Farlig retorikk

Reagan og Gorbatsjov hadde møtt hverandre tidligere, i Geneve i 1985 og i Reykjavik i 1986, og mange håpet at den kalde krigen ville gå mot slutten. Begge statslederne var innstilt på å fjerne trusselen om atomkrigen mellom Vesten og østblokklandene.

Ekspert: Putins nye våpen kan gi Russland overtaket i atomkappløpet

BESKYLDER RUSSLAND FOR AVTALEBRUDD: President Donald Trump talte på et valgkamparrangement i Elko i Nevada lørdag. Det var der ham sa at USA vil avslutte nedrustningsavtalen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN

INF ble hyllet som et skritt i riktig retning. I 1991 ble den fulgt opp av START I-avtalen, som forpliktet supermaktene til å kutte i sine strategiske atomvåpen.

Gorbatsjov selv har svart særdeles skarpt på Trumps uttalelser.

«Jeg mener at dette er uakseptabelt. At vi kom så langt som til disse avtalene om å ødelegge atomvåpen og atomstridshoder, var en stor seier», sier den tidligere statslederen til nyhetsbyrået Sputnik.

Russland fordømmer

Russland har reagert kraftig på Trumps uttalelser om å skrote avtalen.

«Vi fordømmer de pågående forsøkene på å presse Russland til innrømmelser», sier Russlands viseutenriksminister Sergej Ryabkov i en uttalelse.

les også

«GRU» – Putins hemmelige våpen

Pluss content

Han sier at det er «et svært farlig skritt» å trekke seg fra avtalen.

USAs NATO-partner Tyskland er også kritiske til å avslutte atomavtalen.

«Avtalen har vært en viktig søyle i europeisk sikkerhetspolitikk i 30 år. Vi har flere ganger bedt Russland svare på beskyldninger om at landet bryter avtalen. Nå ber vi USA om å vurdere mulige konsekvenser», sa den tyske utenriksministeren Heiko Maas i en uttalelse.

Frithjof Jacobsen kommenterer: Atomkappløpet ingen vil ha

Storbritannia stiller seg derimot bak Trumps uttalelser.

«USA er vår nære allierte, og vi vil stå fullstendig stødig sammen med amerikanerne, og hamre ut en tydelig beskjed om at Russland må respektere en avtale landet har undertegnet», heter det fra Storbritannias forsvarsminister Gavin Williamsen.

– Voksende atomtrussel

Flere politikere og kommentatorer er kritiske til at USA trekker seg fra avtalen.

«Hvis USA trekker seg fra INF, vil det være en gavepakke til Russland, og vil utsette Europa for en voksende atomtrussel. Russland kan raskt ta i bruk et stort antall nye våpen», skriver den tidligere svenske utenriksministeren Carl Bildt på Twitter.

USA kom også med beskyldninger om at Russland bryter avtalen under et NATO-møte i Brussel 3. oktober.

– INF-avtalen er i fare på grunn av Russlands handlinger, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til VG da.

– All vår oppmerksomhet handler nå om å berge denne avtalen, uttalte NATO-sjefen i Brussel.

Fikk du med deg? Russland krever unnskyldning fra Norge

Søreide mener Russland ikke har overholdt avtalen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) synes det er beklagelig at INF-avtalen mellom USA og Russland nå kan ryke.

Søreide sier i en skriftlig kommentar til Klassekampen at «det er beklagelig dersom INF-avtalen nå opphører». Utenriksministeren skriver at avtalen har vært viktig, og at den er «den eneste avtalen som forbyr en klasse med leveringsmidler for atomvåpen».

– Det er ikke mulig over tid å opprettholde internasjonale avtaler som bare den ene av to parter overholder. Gjentatte oppfordringer til Russland om å overholde avtalen har dessverre ikke ført fram, sier Søreide.

Hun legger til at Norge håper Start-avtalen videreføres eller fornyes. Denne nedrustningsavtalen mellom USA og Russland begrenser antallet atomvåpen hvert land får besitte, og den går ut i 2021.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder