DØDSULYKKE: Redningsarbeidere sorterer eiendeler som er funnet i havet etter mandagens flystyrt i Indonesia. Foto: Reuters

Ulykkesflyet hadde store problemer på forrige tur: – Som en berg- og dalbane

Passasjerflyet som styrtet i havet utenfor Jakarta mandag, hadde problemer både med fart og høyde da det dagen før fløy fra Bali til Jakarta.

  • ann.fredriksen@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

En teknisk logg fra flyturen viser både unormale variasjoner i fart og høydeavvik like etter avgang, ifølge nettsiden aviation-safety.net.

Passasjerer som var med på flyet fra Bali søndag, har også opplyst om store uregelmessigheter både før og etter avgang. Flyet tok av over en time forsinket etter at det måtte vende tilbake til parkeringsplassen fra rullebanen, ifølge Conchita Caroline, en indonesisk TV-vert.

Bakgrunn: 189 savnet etter flystyrt

les også

Pårørende venter på svar etter flystyrten i Indonesia

En annen passasjer, Alon Soetanto, sier til TVOne at flyet etter avgang falt brått flere ganger i løpet av de første sekundene av flyvingen.

– Om lag tre til elleve minutter etter at det tok av, føltes det som om flyet mistet kraft og ikke greide å stige. Vi følte det som om vi var på en berg- og dalbane. Noen passasjerer fikk panikk og kastet opp, sier han.

Flyekspert etter styrt: Ikke mindre trygt å fly med lavprisselskaper

Historien hans stemmer godt overens med flydata som viser en rekke avvik rett etter avgang.

Før avgang var dessuten flyet uten klimaanlegg i minst en halvtime, mens passasjerene kunne høre en «uvanlig» motorlyd, skriver Conchita Caroline i et nettinnlegg. Passasjerene fikk til slutt lov til å gå ut av flyet, men etter en halvtime ble de bedt om å gå inn igjen mens flymotoren ble sjekket. En ansatt insisterte på at problemet var løst og alt var i orden.

Bhavye Suneja (31) satt bak spakene: – En erfaren pilot

Dagen etter styrtet det i havet 13 minutter etter avgang fra Jakarta. 189 personer var om bord på Lion Air-flyet, som var av typen Boeing 737 MAX 8. Det er ikke funnet overlevende etter ulykken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder