HENRETTET: Edmund Zagorski (63) døde natt til fredag norsk tid. Foto: Påtalemyndigheten i Tennessee

Første henrettelse med elektrisk stol på fem år i USA

En mann dømt til døden for to drap i USA er torsdag henrettet med elektrisk stol, etter at høyesterett i USA avviste en anmodning om utsettelse samme kveld.

Hanad.Ali@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Edmund Zagorski (63) ble erklært død klokken 19.26 lokal tid. Ifølge en reporter som var vitne til henrettelsen så Zagorski for det meste rett fremfor seg, men tok også noen siste blikk rundt i henrettelseskammeret i fengselet i Nashville. Da han ble spurt om han hadde noen siste ord svarte han «let's rock», før han ble den første personen til å bli henrettet i elektrisk stol i Tennessee siden 2007 og i USA siden 2013.

Zagorski ble i 1984 dømt til døden for drap på to menn i forbindelse med narkohandel.

Bakgrunn: Ba om elektrisk stol for å slippe dødssprøyte

Ville ikke ha gift

Saken har fått mye oppmerksomhet etter at Zagorski i oktober ba om å få dø i en elektrisk stol for å slippe gift, som det minste av to onder. I Tennessee får dødsdømte velge hvordan de vil dø. 63-åringen mente det var grunnlovsstridig at han ble tvunget til å velge mellom to barbariske henrettelsesmetoder, og at både bruk av giftsprøyte og elektrisk stol er grunnlovsstridige i seg selv.

Flere omstridte henrettelser - farens henrettelse varte i 25 minutter:

Å velge stolen var kontroversielt, og Zagorskis advokater kjempet en kamp i rettsvesenet for å unngå at han ble henrettet med giftsprøyte. De argumenterte med at giftblandingene som brukes, er smertefulle og en form for tortur. Myndighetene i den amerikanske delstaten Tennessee gikk til slutt med på å henrette ham med elektrisk stol 1. november.

Fikk du med deg? Storebroren ble henrettet i 2000 – tidligere denne uken sto Rodney for tur

les også

Michelle har sett 300 henrettelser

Pluss content

Nektet utsettelse

Advokatene søkte om utsettelse av henrettelsen, men den ble avslått av høyesterett torsdag kveld, og Zagorski ble henrettet kun kort tid etter. Ifølge vitner reiste kroppen hans seg i stolen for hvert elektriske støt som gikk gjennom ham.

les også

Drepte døtrene med moren på telefonen - henrettet

Én av dommerne i høyesterett, Sonia Sotomayor, stemte for utsettelse av henrettelsen torsdag.

– Han ba ikke om den elektriske stol fordi han trodde det var en human måte å dø på, men fordi han trodde cocktailen av tre injeksjoner Tennessee planla å bruke ville være enda verre. Tatt i betraktning av hva folk flest tenker om den elektriske stol, er det vanskelig å forestille seg et mer slående vitnesbyrd enn det fra en person med mer på spill, for å vise at bekymringen for de dødelige injeksjonsmedisinene som Tennessee bruker, er legitim, uttalte Sotomayor i sin kommentar.

Les også: Dødsdømt fange i USA henrettet med helt ny giftblanding

Lite brukt stol

På forhånd hadde mannen som konstruerte stolen, Fred Leuchter, uttalt at han fryktet teknisk svikt ved stolen fra 1988 fordi den har blitt modifisert av andre, noe myndighetene avviste var en risiko.

les også

Mann henrettet etter 24 år på dødscelle i USA

Zagorski er den andre som er henrettet i den elektriske stolen til Leuchter – og i Tennessee totalt – siden 1960, den forrige var Daryl Holton i 2007.

I USA er det bare ni delstater som fremdeles tillater bruk av elektrisk stol og kun 14 personer er henrettet med denne metoden siden 2000.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder