STORE Foto: PEDRO PARDO / AFP

Sender forsvaret til Mexico-grensen for å stoppe «nasjonal krise»

En kolonne med flere tusen migranter fra Sentralamerika beveger seg sakte mot USA. Nå skal Trump sende soldater for å stoppe dem.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det melder AP News, som har snakket med kilder i Pentagon. Det er ventet at USAs forsvarsminister, Jim Mattis, snarlig vil gi marsjordre til å sende minst 800 soldater til grenseområdene i sør, for å bistå grensevaktene.

Hva de amerikanske troppene skal gjøre, er foreløpig uklart. Fra før er det 2100 personer fra de nasjonale sikkerhetsstyrkene er fra før av stasjonert langs USAs grense mot Mexico.

Stor bølge

Troppene sendes til grensen i forbindelse med at flere tusen personer fra Sentral-Amerika skal være på vei mot den amerikanske grensen. Ifølge AP er gruppen med emigranter nå i Mexico, men de er per dags dato langt unna den amerikanske grensen.

Når gruppen kan nå den amerikanske grensen er uklart. Hvor stor gruppen er, er heller ikke klart, og beregningene strekker seg fra 3600 til 7200 personer. Grupperingen beveger seg til fots, og de startet marsjen i Honduras.

STOPPES: Donald Trump sier at de vil stoppe personer som prøver å ta seg inn i landet, for å unngå det han mener kan bli en nasjonal krise. Foto: Thomas Nilsson / VG

les også

Rancheier Jim (79) til VG: – Hvis president Trump ikke skaffer oss muren, blir jeg sint. Veldig sint

Angriper Demokratene

Den republikanske presidenten, Donald Trump, beskylder Demokratene for å lover som gjør det vanskelig å stoppe immigranter på grensen. Han sier videre at de som prøver å komme seg inn i landet vil bli stoppet, for å unngå det han frykter kan bli en nasjonal krise.

les også

Trumps grensepolitikk: Edy (9) har vært splittet fra pappa i 85 dager

Mexikanske myndigheter prøvde, uten hell, å stoppe folkevandringen da de forrige fredag krysset grensen fra Guatemala.

Politisk gull

De slående bildene av tusenvis av migranter som går samlet nordover har spilt rett inn i amerikansk innvandringsdebatt og det kommende mellomvalget.

Det er en kjent sak at presidenten er frustrert over at hans kanskje mest kjente valgløfte: En ugjennomtrengelig mur mot Mexico, ennå ikke er realisert. Han omtaler migrantstrømmen nordover som et «stormløp» mot grensen, og later til å bruke saken for alt den er verdt.

– Om ikke migrant-kolonnen hadde eksistert, kan det hende at president Donald Trump hadde måttet finne den på, skriver det liberale nettstedet Vox.

– Dette vil bli et valg om Kavanaugh, kolonnen, lov og orden og sunn fornuft, sa presidenten selv på et valgmøte i Montana.

Dermed peker han ut migrantene og den opprivende striden om høyesterettsdommer Brett Kavanaugh som de viktigste sakene for å få republikanske velgere til stemmeurnene i november.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder