JUSTERTE TIDSPUNKT: Ambulansepersonell ankommer Edgware Road torsdag. Bomben på T-banestasjonen her gikk av tidligere enn først antatt. Foto: AP

Få sekunder mellom bombeeksplosjonene

Politiet: Ingen arrestert så langt

LONDON (VG Nett) De tre bombene, som eksploderte på T-banen i London torsdag, gikk av omtrent samtidig.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Det har tidligere blitt antatt at bombene gikk av i løpet av en lengre tidsperiode. Men i dag opplyste politiet at de ved hjelp av tekniske undersøkelser og vitnebeskrivelser kan fastslå at de tre første bombene gikk av i løpet av 15 sekunder.

- Alle de tre bombene eksploderte i løpet av sekunder rundt klokken 08.50, sa Brian Paddick i London-politiet under pressekonferansen.

Informasjonen er verdifull for politiet, men gir ikke alene noe tydelig svar på hvordan bombene ble utløst. Det kan enten dreie seg om tidsinnstilte bomber, eller de kan ha blitt utløst av personer med synkroniserte klokker.

- Det tar oss ikke så mye videre, men opplysningene tyder på at det kan dreie seg om tidsinnstilte bomber, mener Paddick.

Politiet bekrefter at sprengstoff ikke var hjemmelaget, men vil av hensyn til etterforskningen ikke opplyse om det dreier seg om militære eller kommersielle produkter.

Justerte klokkeslett
Den første telefonen om en ekplosjon kom fra Aldgate klokken 08.51, umiddelbart etter at terrorangrepet hadde startet.

Politiet har tidligere gått ut med informasjon om at bomben ved Edgware Road gikk av klokken 09.17.

- Dette klokkeslettet er tidspunktet da vi fikk den første telefonen om at dette dreide seg om en eksplosjon. Vi hade fått meldinger fra Edgware Road før det tidspunktet, blant annet om at en mann lå fastklemt på skinnegangen, sa Paddick som en forklaring på tidspunktet politiet først gikk ut med for denne eksplosjonen.

Bussbomben på Tavistock square gikk først av klokken 09.47, nesten en time etter de tre første eksplosjonene.

Ingen arresterte

Ingen personer er så langt arrestert etter terrorangrepet i London. Politiet ønsket ikke å kommentere påstander i media om at det skal ha blitt funnet en utløsermekanisme ved åstedet på Tavistock square.

Politiet bekreftet i dag at det er en mulighet for at en person med en bombe døde på bussen. Man holder også muligheten åpen for at bomben kan ha blitt plassert på bussen. Under pressekonferansen sa politiet at de trodde bomben var plassert i en bag, og trolig ikke var festet til en person.

Politiet ble også bedt om å kommentere rykter om at en person som ligger hardt skadet på Royal London Hospital kan ha vært en av terroristene.

- Dette er bare spekulasjoner, sa Paddick.

Vanskelige forhold
Tim O'Toole i London Underground ble under pressekonferansen spurt om rekkefølgen på de tre bombene som gikk av på T-banen.

- Det ser ut til at det var Aldgate, Edgware, Piccadilly Line. Men det var bang, bang, bang, veldig tett i løpet av sekunder, sa O'Toole.

Eksplosjonen på Piccadilly Line dreier seg om et T-banetog som gikk fra King's Cross. På stedet der dette toget eksploderte har redningsmannskapene ennå ikke kommet seg inn i alle vognene, og flere døde befinner seg med stor sannsynlighet i tunnelen.

- Det er ekstremt varmt, og svært vanskelige forhold å jobbe under. Redningsmannskapene har en lang vei å gå inn i tunnelen fra King's Cross, opplyste Andy Trotter i det britiske transportpolitiet.

- Dere må huske på at vi også skal sikre tekniske beviser, sa Trotter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder