Egeland frykter kaos i hjelpearbeid

FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland sier de mange hjelpeorganisasjonene i Pakistan må samarbeide for å hindre kaos og sammenbrudd i hjelpearbeidet.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

KAOS: FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland frykter kaos i hjelpearbeidet. På bildet holder en pakistansk jente en tom vannkanne. Foto: AFP

Hver dag kommer mellom 60 og 100 lastebiler med mat, medisiner og andre forsyninger til byen, på veier som mange steder er lite framkommelige på grunn av vrakrester og andre skader etter jordskjelvet.

Mangel på samarbeid og koordinering kan føre til en «katastrofe i katastrofen», sier Egeland.

- De mindre viktige nødhjelpssendingene vil ende med å komme i veien for de viktige. Vi taper kappløpet om å komme fram til dem som sitter fast i vrakrestene, men som ikke døde av skjelvet, advarte Egeland under en pressekonferanse i den pakistanske hovedstaden Islamabad fredag.

Dårlig vær

Det ventes tordenvær og regn i de jordskjelvrammede områdene i Pakistan. Deretter er det utsikter til en kuldeperiode som betyr nye vanskeligheter for de overlevende.

- Værsystemet vil trolig føre til kraftig tordenvær og regn, spesielt i de jordskjelvrammede områdene, i løpet av de neste 48 timene, heter det i en pressemelding fra Pakistans meteorologiske institutt.

Over en million mennesker kan ha blitt hjemløse etter jordskjelvet forrige helg, mange av dem i høytliggende områder i den vestlige delen av Himalaya-fjellene. Minst 25.000 mennesker mistet livet, men dødstallene kan fortsatt stige betydelig.

Tidligere i uken førte kraftig regn og hagl til en midlertidig stans i arbeidet med å fly inn hjelpesendinger til den pakistanske delen av Kashmir.

Reddet

En halvannet år gammel pike ble fredag reddet levende ut av ruinene av sitt hjem i Pakistan, seks dager etter jordskjelvet i den pakistanske delen av Kashmir. Hennes mor og to brødre ble funnet døde.

Redningen av den lille piken var et lyspunkt i den bekmørke situasjonen etter skjelvet sist lørdag. Minst 25.000 mennesker mistet livet i de voldsomme rystelsene i et område mindre enn ti mil nordøst for Pakistans hovedstad Islamabad.

Det er fortsatt uklart hvor mange som døde i jordskjelvet, men tallet tallet kan komme helt opp i 40.000, het det i en melding fra nyhetsbyrået DPA fredag.

Ifølge andre internasjonale byråer er mer enn 50.000 skadd, mens 2,5 millioner fikk sine hjem ødelagt i jordskjelvet.

Pakker sammen utstyr

Til tross for den mirakellignende redningen av den 18 måneder gamle jenta i en liten landsby i Kashmir, så hjelpearbeidere liten grunn til glede fredag. De fastslo at sjansen for å finne flere overlevende er svært liten, og begynte å pakke sammen utstyret for å reise hjem.

- Letingen og redningsoperasjonene blir nå stanset, sa Helen Lambard i den frivillige britiske organisasjonen International Rescue Corps. Hjelpearbeidet går nå inn i en ny fase med andre oppgaver, påpekte hun.

- De overlevende må ha tilsyn og pleie, for de har ikke mat, ikke rent drikkevann, ikke tak over hodet - de mangler faktisk alt. Hvis det fortsatt ligger levende mennesker under ruinene, er det så få at hensynet til dem dessverre må vike til fordel for hjelpen til alle de andre, sa Lambard til nyhetsbyrået Reuters.

Medisiner og vann

Tyrkiske frivillige sa på sin side at de ville fullføre arbeidet med å grave fram jordskjelvofre som hadde vist livstegn under ruinene, men som fredag måtte antas å være døde. Deretter skulle også tyrkerne ta fatt på andre oppgaver, som å skaffe de overlevende medisiner og forsøke å få i stand tilførsel av rent drikkevann.

- Etter den sjette eller sjuende dagen er det neppe mulig å finne noen i live, og det betyr at fra lørdag av må det i praksis betraktes som umulig, hvor beklagelig det enn er. Derfor må vi nå tenke mer på hjelpen til de overlevende, sa den tyrkiske talsmannen Selahatin Durmaz.

FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland sa fredag at verdenssamfunnets reaksjon på det katastrofale jordskjelvet i Kashmir bar preg av en viss treghet. Hjelpen kom ikke like raskt i gang som etter bølgekatastrofen i Sør-Asia i romjulen i fjor, framholdt Egeland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder