GIFTIG: Forurenset vann kommer med Songhua-elven til millionbyen Harbin der myndighetene har stengt vannkranene. Foto: Reuters

Kina ber Russland om unnskyldning

(VG Nett) Kina ba lørdag Russland om unnskylding for at tonnevis av giftige kjemikalier er på vei til landet.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Giften har gjort at myndighetene i millionbyen Harbin måtte stenge vannforsyningen tirsdag. Nå er de tonnevis av kjemikaliene p\ vei videre mot Russland.

Katastrofealarm

Russland har slått full katastrofealarm mens de venter på at giften vil nå Khabarovsk-regionen i løpet av helgen eller på mandag.

HAMSTRER: Russere i Khabarovsk forbereder seg på at elva skal bli forurenset av giftige kjemikalier fra en kinesisk fabrikk. Her bærer de vann. Foto: AP

En eksplosjon på en petrokjemisk fabrikk for snart to uker siden er årsaken til at mer enn 100 tonn med det kreftfremkallende stoffet benzen renner ned den kinesiske elven.

FISK sjekkes for gift i Songhua. Foto: AP

Russiske myndigheter mener Kina kunne vært flinkere til å informere om den mulige katastrofen.

Ifølge nyhetsbyrået ITAR-Tass sier Razov at det ville vært mer effektivt om Kina hadde informert Russland om hendelsen litt før.

Kina var også sparsomme med opplysninger overfor innbyggerne i Harbin. De fikk ikke vite at det kom gift ned elven før få dager før, enda den måtte renne 380 kilometer for å nå byen.

Tilbyr assistanse
Kinas utenriksminister har tilbudt assistanse for å hjelpe til med konsekvensene av utslippet.

Benzenen har gjort at titusenvis av fisk har mistet livet i elva.

Fredag kom det fram at nok en eksplosjon på en kjemisk fabrikk i Kina medførte forgiftning av en elv. Tusenvis ble evakuert fra områder nær elva i Chongqing. Men drikkevannet i dette området er ikke truet slik det er i Harbin.

Der er innbyggere uten vann fra kranen for fjerde dag på rad. Myndighetene gjør alt for å skaffe de rundt 3,8 millioner berørte frisk flaskevann så de klarer seg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder