DØDSBØLGEN: Bilde tatt av en italiensk turist som var ute i båt da flodbølgen kom inn over Maldivene. Foto: AFP

Evakuerer øyer i Maldivene

(VG Nett) Det er erklært unntakstilstand på ferieparadiset Maldivene etter flodbølgen. Seks av øyene er evakuert.

Elisabeth Breien Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Ifølge de siste offisielle tallene mandag kveld omkom 52 mennesker da de enorme bølgene skyllet inn over øystaten. Nærmere 70 personer er fremdeles savnet, og myndighetene frykter at dødstallet vil stige dramatisk.

Blant de omkomne er det to britiske turister.

Kommunikasjonsproblemer

Myndighetene har også hatt problemer med å få oversikt over tilstanden på de 200 bebodde øyene.

- Vi har nå opprettet kommunikasjon med de fleste øyene, men noen er fremdeles uten teleforbindelse, sier president Maumoon Abdul Gayoom til BBC.

- Vi har store problemer for øyeblikket fordi våre ressurser er for små. Det har vært vanskelig å sende hjelp til øyene, sier han.

Presidenten sa samtidig at tusenvis av mennesker er blitt hjemløse etter katastrofen. Blant annet ble to tredeler av hovedstaden Male oversvømmet. 75.000 mennesker bor i Male. Den internasjonale flyplassen måtte stenge, men ble åpnet igjen mandag morgen.

FLOM: Innbyggere på Maldivene vasser gjennom gatene etter før vannet sank igjen. Foto: Reuters

De 200 bebodde øyene er ikke bosted for mange innbyggere, men inneholder for det meste luksus-feriesteder for turister. Seks av øyene er evakuert etter søndag.

- Fire av feriestedene har fått store skader, vi har flyttet rundt 300 turister bort fra disse stedene, sier regjeringstalsmann Ahmed Shaheed til nyhetsbyrået Reuters.

Maldivene med sine romantiske sandstrender og krystallklare vann trekker til seg blant annet sportsdykkere og par på bryllupsreise fra hele verden.

Totalt består øygruppen av 1200 øyer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder