DEBATTEN OVER: President George W. Bush håndhilser på Theresa Heinz Kerry og demokratenes presidentkandidat John Kerry hilser på førstedame Laura Bush etter presidentdebatten ved Miamis universitet i Coral Gables, Florida. Foto: Scanpix/Reuters/Jim Bourg

Hardt oppgjør om Irak-krigen

NEW YORK (VG) John Kerry gikk i natt til frontalangrep mot George W. Bush og beskyldte presidenten for kollosale feilvurderinger.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

- Han hastet til krig i Irak uten en plan for å vinne freden, sa en offensiv Kerry i innledningen av debatten.

Bush kom i forsvarsposisjon, men slo hurtig hardt tilbake:
- Måten å vinne denne krigen er å stå fast og følge opp min plan.

En CNN-Gallup-måling i dag morges viser at 53 prosent mener Kerry vant debatten mot 37 prosent for Bush. Utvalget besto av 615 amerikanere som fulgte debatten.

Bush terpet i debatten inn budskapet om at Kerry vingler i Irak:

- Han stemte for å gi fullmakt til å bruke makt og nå sier han at dette er feil krig, på feil sted til feil tid. Hva slags budskap er dette til våre styrker?

Styrket Kerry

Debatten om Irak dominerte fullstendig i den 90 minutter lange første TV-debatten i den amerikanske valgkampen. De store tabbene uteble, og begge leire erklære som vanlig seier etter debatten. Om debatten ikke hadde noen soleklar vinner, er det grunn til å tro at Kerry som styrket ut av dette første møtet.

Han uttalte seg klart, virket sikker og henvendte seg direkte til usikre velgere. Bush viste igjen at han er en dyktig debattant. Han behersket temaene som kom opp og uttalte seg med trygghet om ulike tema som Nord-Korea, Iran, Sudan og Russland.

TV-selskapene brøt med den inngåtte avtalen og viste reaksjonene til kandidatene da de ble utsatt for angrep. Mange observatører pekte i dag morges på at president Bush virket svært ubekvem da han ble utsatt for Kerrys angrep.

Duellen på Universitetet i Miami i Coral Gables demonstrerte to kandidater med klart ulike synspunkter på om USA skulle gått til krig i Irak, virkelighetsbeskrivelsen av dagens Irak og veien videre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder