FENGSLET: Tirsdag i forrige uke ble det kjent at nordmannen Frode Berg sitter fengslet i Russland, mistenkt for spionasje. Berg jobbet flere år som grenseinspektør på grensen mellom Norge og Russland, men gikk av med pensjon for noen år siden.
FENGSLET: Tirsdag i forrige uke ble det kjent at nordmannen Frode Berg sitter fengslet i Russland, mistenkt for spionasje. Berg jobbet flere år som grenseinspektør på grensen mellom Norge og Russland, men gikk av med pensjon for noen år siden. Foto: Terje Mortensen VG

Russisk advokat fikk møte spionanklaget nordmann i fengsel: – Mener han er lurt i en felle

UTENRIKS

Den russiske advokaten Ilja Novikov fikk 2. juledag møte den spionanklagede nordmannen Frode Berg i fengselet i Moskva.

Publisert: Oppdatert: 27.12.17 06:54

Det bekrefter Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes overfor VG.

– Den russiske advokaten Ilja Novikov har i dag møtt Frode Berg i fengselet i Moskva. Berg forsto at Novikov er bedt av familien via meg om å representere han, og han forsto at Novikov er en uavhengig advokat. Novikov fikk bekreftet fra Berg at han får oppdraget med å representere han, sier advokat Brynjulf Risnes til VG.

Han snakket tirsdag formiddag med sin russiske kollega.

– Ifølge Novikov virker han å være i god form, sier Risnes til VG og fortsetter:

– Frode Berg mener han er lurt i en felle, og at han av nordmenn ble bedt om å ta med en pengesum til Moskva og overlevere den på en spesielt angitt måte.

Til NRK sier Risnes at det skal ha vært snakk om 3.000 euro i kontanter.

– Ikke underlagt taushetsplikt

Risnes understreker at all informasjonen har fremkommet under samtale mellom Berg og Novikov.

– Den russiske advokaten har ikke taushetsplikt, og han har ikke underskrevet på noen taushetserklæring fra russiske myndigheter, understreker Risnes overfor VG.

– Det er mange spørsmål. Hvem var nordmennene, hvor stor var pengesummen, og så videre. Foreløpig vet jeg ikke mer, sier Risnes.

Les også: Spionasje-siktet nordmann sitter i Stalins skrekkfengsel

Frykter lukket rettsmøte

Han forteller at familien i Norge er varslet om at Novikov har fått komme inn i fengselet og snakket med Frode Berg.

– Vi er alle innstilt på at dette vil ta lang tid. Så vidt jeg vet har det aldri før skjedd at noen som er siktet eller tiltalt for spionasje i Russland er blitt frikjent. Advokat Novikov sier at det kan være aktuelt med diplomatiske løsninger, for eksempel fangeutveksling eller soningsoverføring, men at dette først er aktuelt når en dom foreligger. Dette er en alvorlig sak, sier Risnes til VG.

Risnes opplyser at den russiske advokaten også jobber med å skrive en anke på selve fengslingen.

– Det vi foreløpig har fått opplyst er at Berg kun har håndskrevet en slags anke på norsk. Det er lite sannsynlig at det skjer en ankeforhandling før etter 9. januar, på grunn av den russiske jule- og nyttårsfeiringen, og det er en risiko for at det blir et lukket rettsmøte, sier Risnes.

I går fikk den russiske mannen som er medanklaget i saken avvist sin anke av en domstol i Moskva i et lukket rettsmøte.

Les også: Frode Bergs advokat ble tatt av TV-show fordi han forsvarte «Kremls fiende»

Full tillit til russisk advokat

Den norske advokaten har kritisert norske myndigheter for å være for avventende og mener det er ting i saken de kanskje kunne gjort tidligere.

– Vi har måttet jobbe helt på egen hånd. Jeg håper det forandrer seg, og jeg tror Novikov kan bidra med nyttig informasjon til norske myndigheter. Dette er en helt ny type sak for norske myndigheter i Russland, sier Risnes.

Han understreker at han har gjennomgått Novikovs bakgrunn og har tillit til at han vil treffe de riktige beslutningene i saken.

– Novikov vil rådføre seg med meg og slektningene om hva han skal gjøre, og vi har tillit til at han treffer de riktige beslutningene. Vi er sikre på at her har vi en uavhengig og profesjonell mann som står ved Frode Bergs side, sier Risnes.

UD avviser kritikken

Utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen sier de er opptatt av å bistå Frode Berg på en best mulig måte i denne saken.

– Dette vil vi fortsette med. Jeg ønsker ikke å spekulere i mulige fremtidige løsninger. Vi må forholde oss til det russiske rettssystemet i denne saken, sier Andersen til VG.

– Det er positivt at advokaten har fått tilgang i fengselet. Fra UDs side har vi fått tillatelse for å gjennomføre et nytt besøk i morgen, sier han og legger til:

– Vi gjør det vi kan i denne saken. Her er det hensynet til Frode Berg som er det styrende for vår innsats.

Her kan du lese mer om