SKAL TALE TIL NASJONEN: USAs president Donald Trump har bedt TV-kanalene om egen sendetid tirsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

President Trump vil tale til nasjonen om behovet for grensemuren

USAs president Donald Trump vil tale til nasjonen på direktesendt TV for å overbevise amerikanere om behovet for å bygge en mur langs grensa mot Mexico.

edvard.stenersen@ntb.no

Han sier han vil tale til folket om det han beskriver som en «krise» langs grensa.

New York Times ' kilder sier at Det hvite hus har sendt forespørsler til de største nettverkene i USA om å rydde plass i programmet tirsdag kveld for å kringkaste presidentens tale.

Ifølge avisa har CNN sagt ja til å kringkaste talen.

De fire store kringkastingsnettverkene ABC, CBS, FOX og NBC bekrefter å ha fått forespørselen, men de har ikke avgjort om de skal gi ham tiden. Å rydde plass i beste sendetid vil koste kanalene flere millioner doller i tapte reklameinntekter.

Slike forespørsler fra Det hvite hus har tradisjonelt blitt forbeholdt spesielle hendelser, som for eksempel da Osama bin Laden ble drept, og kringkasterne har ofte godkjent forespørslene.

Skal besøke grensa

les også

To uker med «shutdown»: Dette krangler de om

Torsdag kveld skal Trump besøke grensa mellom nabolandene.

Hans pressetalskvinne Sarah Sanders skriver på Twitter at han skal møte dem som er på frontlinjen av det hun omtaler som en krise for nasjonal sikkerhet og humanitære forhold.

Statsapparatet i USA har vært stengt i over to uker på grunn av en budsjettkrangel som omhandler presidentens krav om at 5 milliarder dollar skal settes av til å bygge den omstridte grensemuren langs USAs 3.145 kilometer lange grense mot Mexico.

Demokratene, ledet an av Representantenes hus' nyvalgte leder Nancy Pelosi, nekter å finansiere grensemuren.

Vurderer å erklære krisesituasjon

Trump har sagt at han kan erklære en krisesituasjon for å få bygget muren om han vil.

– Vi kan erklære krisesituasjon på grunn av sikkerheten. Jeg har ikke gjort det. Jeg kan gjøre det, vi kan erklære en krisesituasjon og bygge den veldig fort, sa han forrige uke, ifølge CNN og flere andre medier.

Det er imidlertid uvisst om det vil gjøre at han får midlene til muren.

Visepresident Mike Pence bekrefter at Det hvite hus undersøker lovligheten i å erklære en krisesituasjon for å omgå Kongressen. Han sier at Trump tenker på det, men at han ikke har tatt en avgjørelse.

Nedstengningen er den nest lengste i landets historie, og rammer rundt 800.000 statsansatte. Mange av disse vil denne uka ikke få betalt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder