MÅ KJEMPE: Viljar Hanssen ble skutt av Anders Behring Breivik på Utøya og sier angrepet viser at «vi fortsatt må kjempe for våre verdier» Foto: Lien, Kyrre

Viljar ble skutt på Utøya: – Dette viser at hatet lever videre

Mannen som i natt drepte minst 49 mennesker på New Zealand hadde ifølge hans manifest latt seg inspirere av Anders Behring Breiviks massedrap på Utøya.

 • Benedicte Bratås
 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over ett år gammel

Viljar Hanssen var 17 år da han ble skutt fem ganger på Utøya. Hans kamp for å reise seg igjen og vitne mot Anders Behring Breivik var sentral i Netflix-filmen «22 july».

Breivik angrep en sommerleir for ungdommer, den australske høyreekstreme to moskeer.

– Dette viser at det hatet som vi kjente på kroppen, lever videre. Det viser tydelig at vi må fortsatt å kjempe for solidaritet og for våre verdier, sier Viljar Hanssen til VG.

VILJARS HISTORIE: «22 july»-filmen følger karakteren Viljar mens han kjemper seg på beina etter terrorangrepet. Foto: Erik Aavatsmark / TT NYHETSBYRÅN

– Må ta kampen hver dag

AUF-leder Ina Libak (29) sier nyheten om terrorangrepet fra New Zealand er vond lesning.

– Våre tanker går til alle ofrene, familiene og de overlevende. Da vi opplevde terror betydde det mye at hele verden sendte sin solidaritet og støtte. Nå gjør vi det samme til New Zealand, sier Libak til VG.

Libak mener det er viktig å utfordre det høyreekstreme tankegodset.

– Hver dag må vi ta kampen mot høyreekstremisme, hat og rasisme, sier hun.

Den ferske AUF-lederen får assosiasjoner tilbake til sommeren for åtte år siden.

– Dette gir vonde minner for mange som var sterkt berørt av 22. juli. Det blir viktig å ta vare på hverandre, sier Libak som ble skutt fire ganger på Utøya.

PREGET: AUF-leder Ina Libak (29) sier terrorangrepet i New Zealand vekker vonde minner. Foto: Hallgeir Vågenes

Leder Lisbeth Røyneland i støttegruppen 22. juli følger nøye med på tilbakemeldinger fra de berørte.

– Jeg holdet et åpent øye og sinn. Akkurat nå vises stor sympati med ofrene og de berørte i New Zealand. Vi tenker på de berørte, og skjønner at de har det vondt. Så langt er det ikke meldt behov for en felles samling i gruppen. Jeg oppfordrer likevel berørte til å være sammen og at de ikke nødvendigvis må følge med på alt som skjer i denne saken, sier Røyneland til VG.

Røyneland understreker at mange kjenner det på kroppen i dag, inkludert hun selv.

– Vår erfaring etter terrorangrep i Europa er at det er en styrke å holde sammen. I morgen er det fylkesmøte i Akershus, som har vært planlagt en stund. Det er på mange måter godt at denne samlingen kom nå, og den går som planlagt med årsmøte og samling for berørte av Utøya etterpå. Her er det også muligheter for å prate om det som nå har skjedd, sier hun.

– Blir satt flere år tilbake i tid

Line Nersnæs (57) overlevde i 2011 eksplosjonen i regjeringskvartalet på
mirakuløst vis. Hun forteller at å se bilder av den antatte gjerningspersonen fra New Zealand vekket noen voldsomme assosiasjoner.

– Det er helt skrekkelig. Jeg blir satt flere år tilbake i tid og mest av alt blir jeg bare lei meg, sier Nersnæs til VG.

Hun jobbet som seniorrådgiver i Justisdepartementet i 2011 og jobber der fortsatt.

– Vi kan ikke hindre at folk har farlige tanker, men vi kan hindre at den typen tanker får grobunn og et voldelig utfall. Vi må greie å ha et samfunn hvor vi kan ha åpenhet for å snakke om ting, men være veldig tydelig på hva vi ikke aksepterer og hva vi skal bekjempe sammen. Uavhengig av om du er på høyre- eller venstresiden, sier Nersnæs.

ET ANSVAR: Line Nersnæs, som overlevde angrepet på regjeringskvartalet, sier vi har et ansvar for å lage et samfunn som gjør at ikke noen faller utenfor – og ekstreme tanker får grobunn. Foto: Klaudia Lech

– En dramatisk påminnelse

Statsminister Erna Solberg (H) uttrykker til VG at terrorangrepet i New Zealand gir vonde assosiasjoner.

«Igjen får vi nyheter om et kaldblodig terrorangrep, denne gangen i New Zealand», sier Jonas Gahr Støre (Ap) til VG. Han gir sin støtte til AUF.

– Den angivelige gjerningsmannen fra Australia skal ha lagt ut et manifest som viser at han deler holdningene som førte til terrorangrepet her hjemme. Det er en dramatisk påminnelse om at dette farlige tankegodset lever videre og utgjør en stor trussel mot våre verdier og vår trygghet, sier Støre.

Mer om

 1. New Zealand
 2. Terror
 3. AUF
 4. Jonas Gahr Støre
 5. Erna Solberg

Flere artikler

 1. Ap-topper ber om et oppgjør med høyreekstreme holdninger i Norge

 2. – Oppgjøret med 22. juli er ikke over

 3. Forsker om høyreekstrem terror: – Er som å finne en nål i en høystakk

 4. Hevder å stå bak angrepet

 5. Terrorangrep på New Zealand: Minst 49 drept i moské

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder