PRESSEKONFERANSE: Trump sa at han håper han får se dagen der Sør-Korea og Nord-Korea kan leve sammen i «trygghet, velstand og fred».

PRESSEKONFERANSE: Trump sa at han håper han får se dagen der Sør-Korea og Nord-Korea kan leve sammen i «trygghet, velstand og fred». Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix

Trump: USA vil gjøre alt for å gjøre møtet med Nord-Korea til en suksess

Donald Trump sier USA vil gjøre «alt som står i hans makt» for at det kommende toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un til en «verdensomspennende suksess».

Fredrik.Gronningsaeter@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Bill Clinton: – Jeg elsker Oslo

Det sa den amerikanske presidenten på en felles pressekonferanse med Japans statsminister Shinzo Abe.

Trump sa at han håper han får se dagen der Sør-Korea og Nord-Korea kan leve sammen i «trygghet, velstand og fred». Presidenten sendte nylig CIA-direktør Mike Pompeo, som er nominert som ny utenriksminister, til Nord-Korea for å legge grunnlaget til møtet mellom Kim og Trump. Ifølge Trump vil det møtet bli holdt tidlig i juni.

MØTE: Japans statsminister Shinzo Abe og USAs president Donald Trump under pressekonferansen i Florida onsdag. Foto: Foto: Lynne Sladky / AP / NTB scanpix

Trump tvitret også at Pompeo og Kim utviklet et godt forhold under møtet.

Under pressekonferansen varslet Trump at om møtet med Kim ikke er fruktbart, vil han ærbødig forlate samtalen. Og om USA før møtet ikke tror det blir en suksess, «vil vi ikke ha det», sa Trump.

les også

Donald Trump bekrefter hemmelig møte med Nord-Korea

Før Trump og Kim eventuelt treffes, skal det holdes toppmøte mellom Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in 27. april. Her vil muligheten for en fredsavtale mellom de to koreanske landene trolig bli diskutert.

Handelssamtaler med Abe

I forbindelse med Trumps møte med Shinzo Abe på presidentens golfanlegg i Florida var handel mellom de to landene tema onsdag. Trump meldte at han søker en fri, rettferdig og gjensidig handel med Japan.

les også

Reuters: Nord-Korea har lovet å diskutere atomnedrustning

Trump fortalte videre at Japan har bestilt et stort antall fly fra amerikanske bedrifter, og at det bidrar til prosessen med å «jevne ut» handelen mellom landene. Trump opplyste at han er opptatt av å redusere handelsunderskuddet USA har med Japan.

I 2017 imponerte USA japanske varer for 137 milliarder dollar, mens den amerikanske eksporten var på 68 milliarder dollar.

Uenig om avtale

President Trump vil løse dette med en bilateral avtale med Japan. Abe på sin side er for en avtale som omfatter flere land.

– Fra USAs side er man interessert i en bilateral avtale. Vårt lands holdning er at TTP er det beste for begge land, sier Abe, som peker på handelsavtalen Trans-Pacific Partnership.

les også

Trumps nye rådgiver oppfordret til cyber-krig

Trump trakk USA ut av avtalen mellom USA og tolv stater rundt Stillehavet like etter at han tok over som president.

Under oppholdet i Florida har ikke de to statslederne bare diskutert sine respektive nasjoners interesser – de fant også rom for en runde med golf.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder