NOMINERT: Brett Kavanaugh er nominert til høyesterett av Donald Trump. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Trump har sikret flertall for Kavanaugh

Selv om den offisielle avstemningen først skjer lørdag kveld, tyder nå alt på at Brett Kavanaugh (53) blir høyesterettsdommer i USA.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det ble klart etter at Maine-senator og republikaner Susan Collins i en lang tale i Senatet sent fredag kveld, norsk tid, avslørte at hun lørdag kommer til å stemme for å godkjenne Brett Kavanugh til den mektige posisjonen som høyesterettsdommer på livstid.

– Jeg vil stemme for dommer Kavanaugh, sa Collins helt til slutt i sin tale, til applaus fra flere i salen.

Med de ordene avgjorde hun Kavanaughs skjebne.

Like etter Collins’ tale sa også demokraten Joe Manchin, fra den konservative delstaten Vest-Virginia, at han kommer til å stemme «ja». Dermed er all tvil feid til side.

les også

Kvinnen som anklager Kavanaugh: – Jeg er vettskremt

Med «ja» fra de to er president Donald Trump sikret minst 51 stemmer til sin nominerte. Alt tyder på at 49 senatorer sier «nei».

Dermed er Brett Kavanaugh bare den offisielle avstemningen unna å bli godkjent. Bare helt ekstraordinære omstendigheter vil kunne endre på det.

FIKK SISTE ORD: Susan Collins (i grått) satte den siste spikeren i kisten til de som hadde håpet å stoppe Brett Kavanaugh fra å bli høyesterettsdommer. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Spenning

Fredag 5. oktober vil gå inn i historien som en dramatisk dag i Washington, D.C.

Etter en kort debatt i Senatet på formiddagen ble det arrangert en avstemning for å avgjøre om man skulle gjennomføre en formell avstemning lørdag. 51 stemte for dette, mens 49 stemte mot, til presidentens store glede.

I forkant var det spenning rundt hvordan fire av senatorene ville stille seg til Kavanaughs kandidatur.

Dette var de tre republikanerne Jeff Flake, Lisa Murkowski og Susan Collins, samt demokraten Joe Manchin.

Førstnevnte stemte ja til å gå til den endelige avstemningen og sa like etterpå at han også ville stemme ja der. Men da hans partikollega Murkowski gikk mot sine egne og ga uttrykk for at hun etter alle solemerker kommer til å stemme «nei» øynet Demokratene likevel et håp.

I flere timer var alles øyner dermed rettet mot Susan Collins, som annonserte at hun ville komme med sitt endelige svar noen timer senere på dagen.

Abort

Det gjorde hun i en tale som varte i hele 43 minutter. Der gikk hun systematisk gjennom hvorfor hun mener Kavanaugh er en god kandidat. Hun forklarte at hun hadde snakket grundig med ham flere ganger, og listet opp ting som hadde vært viktig for henne.

For eksempel at han hadde forsikret henne om at selv ikke en president står over loven og at han mener abortloven ikke kan endres uten at det dukker opp ekstraordinære omstendigheter.

Mens president Trump har lovet å kun plassere dommere som ønsker å endre abortloven i Høyesterett er Collins for at grunnloven ikke skal endres på dette punktet.

Tror på Ford, men...

Collins ga også uttrykk for at selv om hun tror på at psykologiprofessor Christine Blasey Ford, som i en høring foran justiskomiteen i Senatet i forrige uke fortalte at hun har blitt utsatt for seksuelt overgrep av Brett Kavanugh, faktisk er et offer for overgrep, men at det ikke er bevist at det faktisk var han som gjorde det.

– Beskyldningene møter ikke kravene om at det er mer sannsynlig at han gjorde det enn at han ikke gjorde det, sa Collins.

Det samme sa Joe Manchin.

les også

Kommentar: Flere hinder for Kavanaugh enn overgrepsanklager

Collins var blant de få republikanerne som ba om en etterforskning fra FBI etter forrige ukes høring. Selv om den ble utført i løpet av bare noen få dager og mange potensielle vitner aldri ble avhørt mente hun at rapporten FBI leverte torsdag var grundig.

Demokratene har på sin side kalt den «mangelfull» og «svært begrenset».

PS! Selv om 51 senatorer sier de støtter Kavanaugh vil den endelige avstemningen trolig ende 50–49. Det er fordi republikaneren Steve Daines lørdag skal gifte bort datteren sin, og ikke kommer til å være tilstede i Washington, D.C. Siden de allerede har flertall vil det ikke være nødvendig å holde avstemningen åpen til søndag for at han skal få avgi stemme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder