BOMBEANGREP: Bildet viser ødeleggelser etter et bombeangrep i byen Sweida. Foto: Sana Sana / X01280

SOHR: Over 220 mennesker drept i flere selvmordsangrep sør i Syria

Over 220 mennesker, en stor del av dem sivile, er drept i en rekke selvmordsaksjoner og andre angrep fra IS i Sweida-provinsen sør i Syria, ifølge SOHR.

Publisert:

Blant ofrene for onsdagens blodbad var minst 127 sivile, opplyser eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). De øvrige døde tilhørte regimevennlig milits og IS, ifølge SOHR.

De mener over 200 ble såret. En kilde i det lokale helsevesenet sier onsdag kveld til nyhetsbyrået AP at minst 204 mennesker er drept i angrepene Sweida.

Omstendighetene rundt angrepet, og konsekvensene av det, er fortsatt veldig uklare.

SOHR mener minst syv selvmordsbombere onsdag skal ha gått til angrep i provinshovedstaden Sweida og flere landsbyer nord og øst for byen.

les også

Forhandlinger mislyktes – bombing av tett befolkede områder sørvest i Syria fortsetter

Vendte hjem til død

– Noen innbyggere som flyktet fra angrepene på sine landsbyer, har vendt tilbake og funnet døde i sin hjem, sier SOHRs leder Rami Abdulrahman.

IS tok på seg ansvaret for volden og sier det var deres «krigere» som angrep regjeringsstyrkenes stillinger i provinshovedstaden og utløste selvmordsbomber.

IS' voldsomme angrep startet grytidlig onsdag morgen og skjer under en uke etter at regimet med russisk støtte innledet en større offensiv for å drive IS ut fra naboprovinsen.

les også

Israel skjøt ned syrisk kampfly

Drusere

Hittil har Sweida, hvor de fleste innbyggerne tilhører folkegruppen drusere, i stor grad spart for de verste voldshandlingene gjennom krigen som har herjet i resten av Syria siden 2011.

– Det er det høyeste dødstallet i Sweida-provinsen siden krigen startet, sier Abdulrahman.

FNs nødhjelpskoordinator for Syria, Ali al-Zaatari, fordømmer det han omtaler som terrorbomber i Sweida og ber om at alle sivile beskyttes.

Skjulesteder i ørkenen

Bashar al-Assads regime kontrollerer mesteparten av Sweida, men IS har beholdt et visst nærvær i et ørkenområde nordøst i provinsen.

Sør-Syria har vært dels beskyttet av en våpenhvile fremforhandlet av stormakter i fjor, men volden har økt dramatisk de siste ukene. Etter å ha drevet syriske opprørsgrupper ut av mesteparten av sør, har Assads styrker og hans russiske allierte i større grad rettet skytset mot en IS-lomme i provinsen Daraa.

Dette er Syria-konflikten kort forklart:

Syrias statlige nyhetsbyrå SANA forklarer IS' stormløp i Sweida onsdag som et forsøk på å dempe presset på restene av IS som skal være i ferd med å bli nedkjempet vest i Daraa.

Selv om IS i stor grad er slått militært både i Syria og Irak, kontrollerer gruppen fortsatt noen mindre områder øst og sør i Syria. I tillegg har gruppen fortsatt å gjennomføre geriljaangrep og terroraksjoner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder