NASA skal sende opp unik romsonde – vil løse solens mysterier

Søndag sender NASA et romfartøy til solen i en romekspedisjon som aldri tidligere er forsøkt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Planen var å sende opp Parker Solar Probe lørdag morgen like etter klokken 09.30 norsk tid, men oppskytingen er nå utsatt et døgn til søndag.

Den skal komme nærmere solen enn noe annet romfartøy tidligere.

les også

Slik vil NASA ha folk boende på månen innen åtte år

Pluss content

Sonden har ifølge AP et lettvekts varmeskjold som bare er 11 centimeter tykt. Det kan tåle temperaturer opp mot 1370 grader Celsius i tillegg til ekstrem stråling. Det er 2,4 meter bredt og skal vende mot solen når sonden er tett på stjernen, for å skjerme instrumentene på baksiden og holde dem på 27 grader Celcius.

SKYTES OPP: Parker Solar Probe, slik NASA forestiller seg at den nærmer seg solen. Foto: Steve Gribben/Johns Hopkins APL/NASA via AP

Romfartøyet vil følge en bane forbi Venus, og vil fly forbi den varmeste planeten i vårt solsystem sju ganger på sju år. Den skal bruke Venus’ tyngdekraft til å krympe sin egen ovale bane og trekke seg stadig nærmere solen.

Den første passeringen av Venus skal skje i oktober, etterfulgt av det første møtet med solens korona i november. Det nærmeste Parker kommer solen skal være seks millioner kilometer unna – i 2024 og 2025. Det er fire prosent av avstanden mellom jorden og solen på 150 millioner kilometer.

KLAR: United Launch Alliance Delta IV Heavy rocket med Parker Solar Probe ombord. Bildet er tatt fredag. Foto: Bill INGALS / NASA / AFP

les også

60 år med bragder og tragedier for NASA

Pluss content

Ifølge AP slår Parker den første rekorden så snart den runder solen første gang. NASAS Helios er fartøyet som tidligere har kommet nærmest solen. Det nådde 43 millioner kilometer unna, i 1976. Parker er også ventet å sette fartsrekord når den skyter gjennom koronaen i 692.000 kilometer i timen.

OPPKALT : Sonden er oppkalt etter astrofysiker Eugene Parker (91) som var den som først beskrev solvind. Her er han i Kennedy Space Center i Florida torsdag. Foto: Kim Shiflett/NASA via AP

Den gule dvergstjernen solen er på mange måter fremdeles et mysterium. Koronaen er hundre ganger varmere enn solens egentlige overflate, og forvirrer forskerne. De vet heller ikke hva som driver solvindene. Parker kan finne løsningen på noen av disse gåtene.

Ifølge National Geographic er solen nesten fem milliarder år gammel. Oppskytningen har blitt forsinket et par ganger, men nå er den planlagt til 03.33 ET lørdag morgen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder