OMSTRIDT: Metalldetektorer ble forrige uke satt opp for å kontrollere adgangen til moskeen på Tempelhøyden i Jerusalem.
OMSTRIDT: Metalldetektorer ble forrige uke satt opp for å kontrollere adgangen til moskeen på Tempelhøyden i Jerusalem. Foto: Mahmoud Illean AP

Israel fjerner metalldetektorer på Tempelhøyden

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 25.07.17 01:34

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

Etter voldsomme sammenstøt har israelske sikkerhetsstyrker begynt å fjerne metalldetektorene som er satt opp ved al-Aqsa-moskeen.

Det var forrige uke at israelske sikkerhetsstyrker satt opp metalldetektorer for å kontrollere adgangen til moskeen oppe på Tempelhøyden i Jerusalem, som regnes som et av islamsk helligste steder.

Natt til tirsdag har israelske sikkerhetsstyrker begynt å fjerne detektorene, bekrefter Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Sikkerhetskabinettet har bestemt seg for å erstatte metalldetektorene med andre sikkerhetstiltak basert på nyere og mer avansert teknologi, sier han i en uttalelse.

Bakgrunn: Flere drept i kraftige sammenstøt

Lederen av moskeen, Najeh Bakirat, sier til Al Jazeera at dette ikke er nok for å imøtekomme kravene til moskeens tilhengere.

Likevel har allerede hundrevis av Palestinere samlet seg på Tempelhøyden for å feire. En person sendte opp fyrverkeri, som førte til at israelsk politi tok i bruk sjokkgranater.

FNs spesialutsending til Midtøsten advarer mot eskalering av konflikten dersom det ikke finnes noen løsning på krisen før fredag.

– Det vil bli enda farligere på bakken dersom vi må gjennom nok en fredagsbønn uten en løsning, sier FNs utsending Nickolay Mladenov.

Han understreker at konflikten ikke bare kan få katastrofale følger utover Tempelhøyden og gamlebyen i Jerusalem, men også langt utover Midtøsten.

Trump i Israel: Vi har en sjelden mulighet til å bringe fred til denne regionen

Fredag forrige uke kom det til voldsomme sammenstøt mellom israelske sikkerhetsstyrker og palestinere flere steder i de okkuperte områdene. Tre palestinere ble skutt og drept og nærmere 400 ble såret.

På kvelden tok en ung palestiner seg inn i en bosetning på den okkuperte Vestbredden og drepte tre israelere med kniv.

Få oversikt: VG følger situasjonen i Midtøsten

Denne artikkelen handler om