Redningsarbeidere på stedet for rakettangrepet i Gandsja natt til lørdag. Foto: UMIT BEKTAS / REUTERS

Aserbajdsjan: Tretten sivile drept i rakettangrep

Et rakettangrep har jevnet flere boliger med jorden i storbyen Gandsja i Aserbajdsjan. Landets myndigheter mener Armenia står bak og hevder at tretten sivile er døde. Røde Kors fordømmer angrep mot sivile i konflikten.

 • NTB
 • VG
 • Sindre Camilo Lode

Minst 50 personer er i tillegg såret, melder statsadvokatens kontor ifølge nyhetsbyrået Reuters. Aserbajdsjan hevder også at angrepet kom fra Armenia.

Hikmet Hajijev, som er utenrikspolitisk rådgiver til Aserbajdsjans president, melder på Twitter at mer enn 20 boliger er ødelagt.

Ti sivile ble drept da et annet boligstrøk i Gandsja ble truffet av et lignende angrep forrige lørdag.

Bakgrunn: Derfor ble det krig i Nagarno-Karabakh

– Vi sov. Barna så på TV. Alle husene her er ødelagt. Mange er under ruinene. Noen er døde, noen er sårede, sier Rubaba Zhafarova (65) til nyhetsbyrået AFP.

Det pågår søk etter overlevende på stedet.

Både Aserbajdsjan og Armenia har tidligere beskyldt motparten for å ha brutt våpenhvilen som nylig ble forhandlet frem om enklaven Nagorno-Karabakh.

Angrep i Nagorno-Karabakh

Angrepet fant sted i 03-tiden natt til lørdag lokal tid, bare noen timer etter at det ble meldt om angrep i Stepanakert, den viktigste byen i utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tar kraftig avstand fra nattens angrep.

– Norge er dypt bekymret over rapportene om sivile tap i og rundt konfliktsonen Nagorno-Karabakh. Vilkårlig beskytning av befolkede områder er uakseptabelt. Vi ber alle parter om å legge ned våpnene og øyeblikkelig gjenoppta forhandlingene, skrev hun på Twitter lørdag.

Artak Beglaryan, som av nyhetsbyrået AP omtales som menneskerettighetsombud i Nagorno-Karabakh, melder tidlig lørdag morgen på Twitter at Aserbajdsjan skal være i gang med nye angrep i byen.

Aserbajdsjanske myndigheter hevder raketten mot Gandsja ble avfyrt fra armensk territorium, skriver det russiske nyhetsbyrået TASS.

Gandsja er den nest største byen i Aserbajdsjan. Tjenestepersoner hevder at også et industriområde i byen er truffet av en rakett fredag, men foreløpig er få detaljer kjent om et eventuelt andre angrep.

Les også: Finnes det en løsning på konflikten?

Brutal krig

Nagorno-Karabakh har siden en våpenhvile i 1994 vært kontrollert av armenske separatister. 30.000 mennesker hadde da mistet livet i en brutal krig.

Opptrappingen av konflikten siden september er den dødeligste og lengste siden storkrigen.

Begge parter i konflikten anklager hverandre for å ha angrepet sivile mål og for å ha startet kamphandlingene. Det er meldt om flere hundre drepte, mange av dem sivile.

Røde Kors: – I strid med folkeretten

Røde Kors skriver i en pressemelding lørdag morgen at de fordømmer angrepene mot sivile mål og slår fast at de er i strid med folkeretten.

– Vi har sett tunge artilleriangrep mot store områder som har rammet sivilbefolkningen hardt. Denne typen våpen er ikke laget for bruk i tett befolkede områder, sier regionrådsgiver Morten Tønnessen-Krokan i Røde Kors i Norge.

Han understreker at angrep som ikke skiller mellom sivile og militære mål, eller som forårsaker uforholdsmessig store sivile skader, er i strid med grunnleggende regler i krig.

– Bruken av eksplosive våpen med stor områdeeffekt i befolkede områder må ta slutt. Sivilbefolkning og infrastruktur som sykehus og skoler er beskyttet under humanitærretten, og skal ikke angripes. Det vi ser på bakken nå er helt uakseptabelt, sier han.

Klasevåpen

– De store sivile skadene vi har sett under denne konflikten viser hvor viktig det er at det internasjonale samfunnet, inkludert Norge, nå kommer sammen og enes om at slike våpen ikke skal brukes i tettbebygde strøk, sier Tønnessen-Krokan.

Armenske og aserbajdsjanske styrker bruker også klasevåpen i Nagorno-Karabakh, ifølge Amnesty International, skriver Røde Kors videre i pressemeldingen.

Amnesty har gransket bilder fra slagmarken i enklaven og slår fast at det er brukt israelskprodusert klaseammunisjon av typen M095 DPICM i aserbajdsjanske angrep mot hovedstaden Stepanakert.

Klasevåpenkonvensjonen fra 2008 forbyr bruk av slike våpen, men verken Armenia eller Aserbajdsjan har undertegnet avtalen.

Mer om

 1. Konflikt
 2. Krig
 3. Aserbajdsjan
 4. Armenia

Flere artikler

 1. Aserbajdsjanske myndigheter: Syv personer drept av armensk artilleri etter våpenhvilebrudd

 2. Nagorno-Karabakh: Armenia og Aserbajdsjan anklager hverandre for ha brutt våpenhvilen

 3. Veien til krig

 4. Nye kamper i natt: Frykter storkrig i Kaukasus

 5. Slik er Tyrkias rolle i Armenia-konflikten

Fra andre aviser

 1. Enighet om humanitær våpenhvile i Nagorno-Karabakh

  Bergens Tidende
 2. Flere sivile drept etter rakettangrep i Aserbajdsjan

  Aftenposten
 3. Armenia avviser fredssamtaler mens kampene raser

  Bergens Tidende
 4. Sivile drept, hus bombet, helikoptre skutt ned. Nå får alle over 18 år beskjed om å gjøre seg klare til krig.

  Aftenposten
 5. Kampene mellom Armenia og Aserbajdsjan raser videre

  Bergens Tidende
 6. Meldinger om nye angrep mot Nagorno-Karabakhs viktigste by

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no