«Tvillingministrene» vokste opp på gård og i kristent hjem

Sammenlignes med Donald Trump

Fredag besøkte Sylvi Listhaug (Frp) sin danske motpart Inger Støjrup (V) for første gang i Integrasjonsministeriet i København. De to har funnet tonen, sier de. Foto: Thomas Sjørup/VG

Kjemper om å være strengest i Europa

KØBENHAVN (VG) Sylvi Listhaug vil være strengest i Europa. I Danmark møter hun tøff konkurranse i kollegaen Inger Støjberg.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Thomas Sjørup (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

Den ene er 44 år, skilt og barnløs. Den andre er 38 år, gift og tobarnsmor. Den ene har hatt jobben som innvandrings- og integreringsminister et halvt år lenger enn den andre.

Men ellers er det lite som skiller danske Inger Støjberg (V) og norske Sylvi Listhaug (Frp).

– Jeg synes det er inspirerende å være sammen med Inger. Vi står begge i en heftig diskusjon der det blåser hardt rundt ørene. Det finnes ikke så mange som er i samme situasjon som oss, så det gjelder å ha et godt forhold til dem som er der, forklarer Sylvi Listhaug.

Fredag besøkte hun Integrationsministeriet i Christiansborg i København.

Les også: Listhaug vil ha «dansk» teltleir for asylsøkere i Norge

Har fått mye pepper

Støjberg stemmer i:

– Som person tror jeg faktisk at vi ligner mye på hverandre, på mange måter. Vi har et personlig og godt forhold. Dessuten er vi gjensidig inspirert av hverandre politisk, sier hun.

Vind rundt ørene har de vitterlig hatt; Listhaug her hjemme for sine forslag til innstramminger i utlendingsloven, utsagn som at flyktninger «ikke skal bli båret på gullstol» til Norge, at vi er rammet av et «godhetstyranni», og for asylkaoset på Storskog – for å nevne noe.

Støjbergs bråkeliste er vel så lang.

Hun var arkitekten bak smykkeloven, som gir politiet fullmakt til å konfiskere sparekontoer og verdisaker verdt mer enn 10.000 kroner. Hun fikk hengt opp plakater i blant annet Libanon om hvor lite attraktivt Danmark er for asylsøkere. Hun har halvert månedsstønaden til flyktninger, og hun har avblåst kritikken mot forholdene ved asylleirene som «følelsesporno».

Les også: Storskog-flyktning støtter smykkeloven

«Jeg er penere enn Trump»

Noen kaller henne «nasjonalheks». Andre sier hun er Danmarks svar på Donald Trump.

– Jeg synes selv jeg har penere hår, men jeg vet da ikke. Jeg tror jeg er litt penere enn Donald Trump, sier Støjberg lattermild.

Også Listhaug er blitt sammenlignet med Trump. Hun får motstanderne så sinte at hun sitter igjen med all oppmerksomhet, og flere velgeres gunst, har valgforsker Frank Aarebrot forklart til Nettavisen.

– Sylvi og jeg er begge politikere som trives i debatten og at den innimellom går litt rått for seg. Jeg har et meget avslappet forhold til kritikken, for jeg synes politikken er riktig, forklarer Støjberg for sin del.

– Sover du godt om natten?

– Jeg sover som en stein!

Fikk du med deg? Listhaug får faktarefs av forskere

Liker leker best?

Den syriske alenemoren Thuraya Najemddin Orkhan (35) bød de to statsrådene på arabisk kaffe på rommet sitt i familiemottak i Næstved på Nord-Jylland. Hun har bodd på familiemottaket i tre måneder, i påvente av bosetting i kommunen. Foto: Thomas Sjørup/VG

Den rødhårede og colaavhengige 44-åringen vokste opp på en gård på Nord-Jylland med to søsken og kristne foreldre, og betegner seg som kristen i dag. Som 20-åring ble hun headhuntet inn i politikken, og til partiet Venstre – som ligner på Høyre i Norge. Hun har også erfaring fra kommunikasjonsbransjen og som journalist. Støjberg er skilt, og er i dag ekstramamma til kjærestens to barn, men har sagt at hun gjerne skulle ha blitt mor.

Den lyshårede Listhaug vokste opp på en familiegård med melkeproduksjon på Sunnmøre i en søskenflokk på tre. Den dypt kristne farmoren bodde på loftet, og Listhaug ble ofte med henne i kirken. I dag bærer hun korset synlig rundt halsen. Hun kom inn i politikken som 25-åring, og gjorde dessuten en kort karriere i PR-byrået First House. Ektemannen er også Frp-politiker, og har to barn sammen.

Les også: Listhaug får refs av egen biskop

Strengest i Europa

Som statsråder er de begge opptatt av én ting: Å få færre asylsøkere til landet sitt. De avfeier at det er en konkurranse i å være minst attraktiv for asylsøkere.

Listhaug, hvem er strengest?

– Hehe, Danmark er en god samarbeidspartner. Det er et bredt nordisk flertall for en streng innvandringspolitikk.

– Støjberg, hvem er strengest?

– Jeg skal ikke vurdere hvem av oss som fører den strengeste innvandringspolitikken, men det er ingen hemmelighet at jeg synes det kommer for mange asylsøkere til Danmark. Derfor er jeg streng.

Listhaug er misunnelig på kollegaens asyltall: Der Norge hadde en økning på 173 prosent ankomster fra 2014 til 2015, var det nede på 43 prosent i Danmark, sier hun. Derfor håper Listhaug på å få gjennom lovforslaget med innstramminger som ligner Støjbergs; vanskeligere å få familiegjenforening og permanent opphold, og midlertidig opphold for en del asylbarn.

Ønsket er at Norge skal være landet med «den strengeste asylpolitikken i Europa».

Les også

 1. Dette skjer med flyktningene etter Tyrkia-retur

  DIKILI (VG) De fleste som returnes til Tyrkia vil bli sendt videre uten å få asyl - men syrerne loves plass i de…
 2. Vil gi asylsøkerne lov å jobbe

  GARDERMOEN (VG) Høyre-landsmøtets eldste deltager sier rett ut at den norske asylpolitikken, som regjeringen nå vil…
 3. Kongen: – Vi kan ikke ta imot hele Afrika

  Kong Harald viste sitt engasjement for flyktning-situasjonen under sitt besøk i Roma.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Innvandring
 3. Fremskrittspartiet (Frp)
 4. Danmark

Flere artikler

 1. Listhaug omfavner dansk innvandringspolitikk

 2. Dansk innvandringsminister vil lære av Listhaug: – Norge er helt i front i Europa

 3. Listhaug vil ha teltleir for asylsøkere

 4. Her er regjeringens asylinnstramminger

 5. FNs dom over Listhaugs forslag: Kan føre til frykt og fremmedfrykt

Fra andre aviser

 1. Regjeringen: – Nødvendig innstramming av asylpolitikken

  Fædrelandsvennen
 2. Listhaug teller amerikanere og indere når hun vil stramme inn

  Aftenposten
 3. Listhaug danker ut Jensen i måling

  Aftenposten
 4. Ikke familiegjenforening uten forsørgerevne fra dag én

  Aftenposten
 5. Listhaug vil reforhandle EØS-avtalen

  Aftenposten
 6. Listhaug: Glad for nye innstramninger i innvandringspolitikken

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder