Bombeangrepet: – Midt i det militære hjertet av Ankara

Minst 28 mennesker mistet livet og over 60 ble såret da en bil fullastet med eksplosiver gikk i luften midt i det militære hjertet av den tyrkiske hovedstaden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Angrepet skjedde i et veikryss midt i kveldsrushet i sentrum av Ankara, da en bil fullastet med sprengstoff eksploderte rett ved siden av en buss med militærpersonell som sto og ventet på grønt lys. Eksplosjonen førte til en kraftig brann, og brannmannskaper strevde med å få slukket flammene.

I umiddelbar nærhet ligger en militærforlegning, militærstaben, nasjonalforsamlingen og flere regjeringskontorer.

– Dette er midt i det militære hjertet av Ankara. Her kan man ikke kjøre en varebil med eksplosiver opp på trappen til regjeringsbygningen, så dette er så nært man har mulighet til å slå til, sier postdoktor Einar Wigen ved Universitetet i Oslo, som forsker på tyrkisk politikk.

Peker på kurdisk gruppe

Kilder innen de tyrkiske sikkerhetstjenestene gikk raskt ut med anklager om at den kurdiske PKK-geriljaen sto bak. På en pressekonferanse senere i kveld understreket imidlertid visestatsminister Numan Kurtulmus at de ennå ikke vet med sikkerhet hvem som har skylden for det myndighetene karakteriserer som et terrorangrep.

– Jeg kan ikke konkludere med hvem som står bak, men dette målet ligner dem PKK har valgt tidligere. Angrepet kommer akkurat samtidig som det tyrkiske militæret planlegger et angrep på PKKs søsterorganisasjon i Syria – YPG, sier Wigen og legger til:

– Det virker usannsynlig at dette er IS, men man skal aldri si aldri.

IS har gjennomført flere bombeangrep inne i Tyrkia det siste året, men disse er i all hovedsak blitt rettet mot tyrkisk opposisjon og vestlige turister.

– Selv om tyrkiske myndigheter insisterer på at PKK er terrorister, er dette noe litt annet enn å angripe tyske turister, påpeker Wigen.

Forvirret? Les VGs store guide til Midtøsten

Sikkerhetstjenestene svekket

LOVER KAMP: President Recep Tayyip Erdogan slår fast at Tyrkias kamp mot terror skal intensiveres. Foto: , Reuters

PKK står på flere vestlige lands lister over terrororganisasjoner, men forskeren påpeker at dette er et klassisk tilfelle av at den enes motstandsbevegelse er den andres terrorister.

– Det er åpenbart at etterretnings- og sikkerhetstjenestene ikke har gjort jobben sin, når det kan gå av en bombe midt i hjertet av Ankara, sier Wigen.

I Tyrkia har det vært politiske utrenskninger både i militærets etterretning og politiets sikkerhetstjeneste, og mye kompetanse har blitt borte.

– Dette har gitt Tyrkia mindre kapasitet på etterretning og sikkerhet enn de hadde tidligere, samtidig som de står overfor de største sikkerhetsmessige utfordringene siden 1990-tallet, sier forskeren.

Fredssamtalene: Kurdiske grupper utelatt

Lover kamp

President Recep Tayyip Erdogan sa i går kveld at Tyrkia skal være mer besluttsomt enn noen gang tidligere og benytte sin rett til selvforsvar.

– Vår besluttsomhet ved å svare på denne type angrep både innenfor og utenfor våre grenser blir sterkere når slike handlinger finner sted. Det må være klart at Tyrkia ikke viker tilbake fra sin rett til selvforsvar når som helst, hvor som helst og ved en hvilken som helst anledning, sier Erdogan.

Uavhengig av hvem som faktisk står bak angrepet, tror Einar Wigen tyrkernes sinne kommer til å rettes mot kurderne.

Europol: Dette er IS' nye terror-strategi

Vestens allierte

– Det vil bli en spent stemning, og mange vil rope på krig. Etter et lignende angrep i september i fjor så vi at det ble lynsjestemning i store deler av landet, hvor de gikk etter kurdere og kurdisk utseende. Jeg er bekymret for at det kan skje igjen, sier Wigen.

I går kveld gikk en rekke vestlige ledere ut og fordømte angrepet, deriblant utenriksminister Børge Brende (H) og NATO generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Vesten kommer til å fordømme angrepet, men jeg tror ikke de kommer til å følge det opp med noe konkret ennå fordi PKKs søsterorganisasjon i Syria, YPG, er en av de viktigste allierte i kampen mot IS, påpeker Wigen.

Les også: Tyrkia angriper kurdisk milits i Syria

Flere angrep

Tyrkia har vært rammet av flere bombeangrep de siste månedene, senest 12. januar da tolv tyske turister ble drept i Istanbul.

I oktober i fjor ble over 100 mennesker drept og over 500 såret i en selvmordaksjon mot en fredsdemonstrasjon i Ankara, mens 33 mennesker mistet livet og over 100 ble såret i et selvmordsangrep i byen Suruc i juli i fjor.

Les også

 1. Flere frykter norsk terrorangrep

  Bølgen av terrorangrep det siste året gjør at nesten halvparten av nordmenn er mer redde for terrorangrep i Norge.
 2. Venter ny flyktningstrøm i 2016

  Flyktninghjelpen venter et stort antall flyktninger også til neste år. UDI er forberedt på opp mot 100.
 3. Bombeangrep i Ankara - minst 28 drept og 61 såret

  Minst 28 er drept og 61 mennesker er såret etter at et kjøretøy lastet med eksplosiver gikk i luften i Tyrkias hovedstad.
 4. Avviser at tyrkiske soldater har gått inn i Syria

  Tyrkiske soldater har ikke gått inn i Syria, og det er heller ingen planer om å sende soldater dit, ifølge landets…
 5. Tyrkia angriper kurdisk milits i Syria

  Tyrkia fortsetter angrepene mot den kurdiske YPG-militsen nord i Syria, til protester fra militsens vestlige…
 6. Partene – forhandlingene – stormaktene – stridstemaene: Dette er Syria-samtalene

  En by, tre delegasjoner, flere hoteller og seks måneder med diplomatisk gruppearbeid. Slik vil FN skape fred i Syria.
 7. Kurdere utelatt fra Syria-samtaler

  FN har ikke invitert det kurdiske partiet PYD med på Syria-samtalene i Genève.
 8. Anklager kurdiske styrker for etnisk rensing i Nord-Irak

  Kurdiske styrker i Nord-Irak har rasert en rekke arabiske landsbyer og fordrevet innbyggerne fordi de mistenker dem for…
 9. Over 100 PKK-medlemmer hevdes drept i Tyrkia

  Tyrkiske sikkerhetsstyrker har drept 102 medlemmer av PKK-geriljaen i en pågående offensiv mot gruppa, ifølge tyrkiske…
 10. Frykter attentat før parlamentsvalget: Tyrkia jakter på «den vakre terroristen»

  GAZIANTEP (VG) Hun er 20 år gammel og er nå en av de mest ettersøkte i Tyrkia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder