SENATORENES SEIERSNATT: Texas-senator Ted Cruz (t.v) og Vermont-senator Bernie Sanders (t.v). Foto: AP

Cruz og Sanders utropes som vinnere i Wisconsin

NEW YORK (VG) Ted Cruz og Bernie Sanders ydmyket favorittene Donald Trump og Hillary Clinton i nattens nominasjonsvalg i Wisconsin.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Jubelen brøt løs på valgvaken til Texas-senator Ted Cruz' (45) i Milwaukee da de første amerikanske mediene utropte Donald Trumps rival som vinner på republikansk side. Kort tid etter gikk hovedpersonen selv på scenen og erklærte seier.

– For en fantastisk seier i kveld.
– Etter i kveld er jeg mer og mer overbevist om at vår kampanje skal få flertallet av delegatene og vinne nominasjonen. Eller før Cleveland eller på landsmøtet i Cleveland, sa Texas-senatoren i sin seierstale.

Han la til at han i løpet av tirsdagen alene hadde mottatt hele to millioner dollar i valgkampstøtte fra velgere.

Giæver kommenterer: Trump i motbakke

USA-ekspert Alf Thomas Tønnessen sier at resultatet i Wisconsin viser at Trump er sårbar etter en uke med mye negativ oppmerksomhet.

– Cruz økte sin luke til Trump i denne delstaten fra cirka 5 prosentpoeng i snittmålingene til cirka 15 prosentpoeng, og vinner en overbevisende seier. Resultatet bidrar til å gjøre det mer sannsynlig at Trump ikke får rent flertall av delegatstemmene ved første avstemning, og i andre avstemning kan da Trump miste flere delegater til Cruz fordi disse blir fristilt og kan stemme på andre. Trumps sårbarhet vises også i at hele 38 prosent av de republikanske velgerne i Wisconsin sier de er «redde» hvis Trump blir president, sier Tønnessen til VG.

Nederlag for favorittene

Det var ikke bare Donald Trump som gikk på en real smell i natt. Nedturen er også et faktum for favoritten i Demokratenes leir, Hillary Clinton.

Vermont-senator Bernie Sanders (74) fortsetter sin seiergang, og går av med seieren i Wisconsin, ifølge prognoser fra flere amerikanske medier.
Klokken 04.15 norsk tid gikk en smørblid Sanders på scenen på sin valgvake i Laramie i Wyoming og erklærte seier over Clinton.
– Med seieren i kveld har vi vunnet syv av de åtte siste nominasjonsvalgene, sa Sanders.

Han la til at når amerikanere står sammen, kan de få gjennomslag for det ingen trodde var mulig.

Sanders har foreslått en minstelønn på 15 dollar i timen, noe som er langt over det mange amerikanere tjener i dag. Han henviste til arbeidere på McDonalds som hadde fått gjennomslag for dette etter å ha stått på kravene - til stor jubel fra salen.

– Vi har staket ut veien til seier og deretter veien til Det hvite hus, sa han.

VG i Vermont: Tatoverer Sanders' ansikt på kroppen

Alf Thomas Tønnessen påpeker at Sanders igjen vinner en stat med hovedsakelig hvit befolkning.

– Det viser at Clinton ikke klarer å skape den begeistringen for sitt kandidatur blant hvite velgere som kan bli nødvendig for å vinne presidentvalget i høst. Clinton er fortsatt stor favoritt til å vinne nominasjonen, men mangelen på tilstrekkelig entusiasme for kandidaturet hennes kan gjøre henne sårbar mot Republikanerne i flere stater i Midtvesten, som ofte avgjør presidentvalg, sier Tønnessen til VG.

Nattens nominasjonsvalg i Wisconsin var på forhånd svært spennende både for Republikanerne og Demokratene. Nøkkelspørsmålene man stilte seg var om Donald Trumps motvind den siste tiden ville gi utslag i stemmegivningen.
Forretningmannen har de siste ukene vært i konekrangel med Cruz, uttalt at det burde innføres «en eller annen straff» for kvinner som tar abort og Trumps kampanjesjef er siktet for å ha tatt for hardt i en kvinnelig reporter.

Skartveit kommenterer: Verden trenger Hillary

Sanders i storform

I motsatt leir er Bernie Sanders inne på et sterkt vinnerspor, etter at han gikk av med seieren i Alaska, Washington og på Hawaii i påsken. Det mange nå spør seg er om seieren i Wisconsin kan gi ham nok medvind til å slå Clinton i New York 19. april.

I så fall vil det bli en total ydmykelse ettersom Clinton har bodd i delstaten i over 15 år, og det var for New York hun var senator i åtte år.

Selv om Sanders stadig tar innpå Clinton, leder USAs tidligere utenriksminister fremdeles klart.

VG var nylig i Sanders' hjemstat Vermont og møtte flere av senatorens venner, som fremdeles har et håp om at han kan klare å bli Demokratenes nominerte presidentkandidat.

For republikanerne er det 42 delegater i spill i Wisconsin, mens det på demokratenes side er 86 delegater som skal fordeles.

I skrivende stund er litt over halvparten av stemmene talt opp fra Wisconsin og fordelingen av delegater mellom kandidatene er ikke avgjort.

Ifølge Politico må imidlertid Trump vinne nærmere 70 prosent av de gjenværende delegatene for å være sikret som Republikanernes kandidat, noe mange tror blir vanskelig for milliardæren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder