FJERDE TALE: Talen Nord-Koreas president Kim Jong-Un holdt nyttårsaften, er den fjerde han har holdt siden faren døde i 2011. Foto: Kyodo , Reuters

Les hva statsledere har sagt i sine nyttårstaler: Kim Jong-Uns nyttårstale: – Vi er klare for krig

Nord-Koreas president Kim Jong-Un sa i sin nyttårstale at de er klare for krig om de blir provosert av «invaderende land».

  • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi vil fortsette å jobbe tålmodig for å oppnå fred på Koreahalvøya og regional stabilitet. Men hvis invaderende land og provokatører rører oss såvidt, vil vi ikke være tilgivende, men svare med en nådeløs hellig krig av rettferdighet, sa presidenten i sin tale.

Det skriver The Guardian.

VG-kommentar: Når Kim får sensurere

Talen var Jong-Uns fjerde siden han tok over som leder da hans far Kim Jong II døde.

Beskylder Sør-Korea for mistillit

Han skal ha holdt seg unna trusler om atomvåpen, samt landets langsiktige missilambisjoner.

GALLERI: Nord-Korea slik du neppe har sett det

Videre lovet han å forbedre landets økonomiske situasjon og styrke militæret. Det samme gjorde han i nyttårstalen i fjor. Da åpnet han også for samtaler med erkefienden Sør-Korea.

I årets tale gikk ham imidlertid ut og beskyldte Sør-Korea for mistillit, etter et år med forhøyet spenning mellom de to rivalene. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

– Sør-Korea har økt mistilliten og konflikten mellom oss, sa presidenten.

Samtidig sier han at Nord-Korea aktivt vil prøve å fortsette med å forbedre forholdet til Sør-Korea.

Merkel: Landet er sterkt nok for flyktningsstrømmen

Statsminister Angela Merkel brukte sin nyttårstale på å oppfordre tyskerne til å betrakte det rekordstore antallet flyktninger som har kommet til landet i år, som en mulighet for framtiden.

Saken fortsetter under videoen

Samtidig innrømmer hun at integreringen av migrantene, mange av dem muslimer som har flyktet fra krigen i Midtøsten, vil koste Tyskland «tid, krefter og penger». Men landet er sterkt nok til å klare det, mener Merkel og peker på den lave arbeidsløsheten og stigende lønninger.

– Jeg er overbevist om at hvis vi kan takle den enorme oppgaven det er å integrere så mange mennesker på rett måte, så vil det være en mulighet for oss i morgen, vil Merkel fortelle sine landsmenn, skriver Reuters etter at talen er sluppet til pressen på forhånd.

Fikk du med deg denne? Reel (14) rørte Angela Merkel med tårene. Nå får hun bli i Tyskland

Tyskland har mottatt over 1,1 millioner migranter og asylsøkere i år, langt flere enn noe annet europeisk land. Merkel vil i sin nyttårstale innstendig oppfordre de av sine landsmenn som er i tvil om hva de skal mene om situasjonen, til ikke å følge rasister som oppfordrer til hat.

Hollande: – Frankrike gir ikke opp

Frankrikes president Francois Hollande hyllet det franske folkets respons på terror-angrepene i Paris i sin tale. Han tok også opp kontroversialle planer om å annulere fransk statsborgerskap hos de som har dobbelt statsborgerskap, i terrortilfeller.

«Frankrike er ikke ferdig med terrorisme», advarte presidenten i talen, som ble sendt på TV.

HYLLET FOLKET: Frankrikes president Francois Hollande. Foto: Stringer , Afp

Presidenten nevnte både terrorangrepene i Paris og på satiremagasinet Charlie Hebdo.

– Disse tragiske hendelsene vil for alltid være brent inn i minnene våre, og de skal aldri forsvinne. Men til tross for tragedien, gir ikke Frankrike opp. Til tross for tårene skal landet stå oppreist.

Putin takker soldater

Russlands president Vladimir Putin fokuserte spesielt på russiske soldater utenlands under sin tale.

– I dag vil jeg gi en ekstra takk til de som bekjemper internasjonal terrorisme og forsvarer Russlands nasjonale interesser utenlands, sa Putin.

Hele talen er gjengitt i tekst og video av Russia Times.

I fjor brukte Putin talen blant annet på å minne sin amerikanske kollega Barack Obama om at USA og Russland har et felles ansvar for å sikre verdensfreden.

Paven: – Det gode vinner alltid

Pave Francis oppfordre i sin tale troende til ikke å miste motet av de dårlige nyhetene i 2015, melder Radio Vaticana.

Har du fått med deg? Utenriksåret 2015 - stor spesial

Han nevner blant annet de hjemløse, sultne og ofre for krig og vold. Samtidig oppfordrer han troende til å hjelpe dem som sliter.

– Det gode vinner alltid, selvom om det til tider kan fremstå som svakt og gjemt, sa Pave Francis.

Nyttårsaften holdt Kong Harald sin tradisjonelle nyttårstale til folket. I talen oppfordret han folk til å ta vare på hverandre og gjøre det beste ut av hvert øyeblikk.

Se bildene fra nyttårstalene: Slik har kong Harald forandret seg

Samme dag holdt også dronning Margrethe av Danmark sin nyttårstale, hvor hun annonserte at prins Henrik (81) går av med pensjon.

Husker du? Her bommer kongen med talen

Senere 1. nyttårsdag skal statsminister Erna Solberg holde sin tale. I fjor oppfordret hun folk til å «gjøre en forskjell», hvor historien til Odin tok stor plass.

Rwandas president takknemlig

Fredag holdt også Rwandas president Pail Kagame sin nyttårstale.Han stiller nå til valg for tredje presidentperiode neste år, etter folket gikk inn for en lovendring som tilsier at han sille til valg atter en gang.

GJENVALG: Rwandas president Paul Kagame, her under et bilateralt møte med statsminister Erna Solberg i Oslo i juli i fjor, stiller til valg for en tredje presidentperiode neste år. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

– Dere har bedt meg om å lede landet etter 2017. Med tanke på viktigheten dere tillegger denne saken, kan jeg ikke gjøre annet enn å akseptere, sa han i sin tale på rwandisk fjernsyn fredag.

Den greske forsvarsministeren Panos Kammenos brukte deler av sin tale på å fordømme Tyrkias provokasjon overfor Hellas.

– Hver dag i Egeerhavet og i gresk luftrom finner provokasjoner sted. Offiserer, sersjanter og sjømenn sikrer vår suverenitet til sjøs. I luften responderer vi med engasjement på de bruddene gjort av tyrkiske fly, sier Kammenos, ifølge Sputnik.

Det er det statlige nyhetsbyrået Sputnik News i Russland som omtaler den greske forsvarsministerens nyttårstale,

Kinas president Xi Junping fremhevet i sin nyttårstale fattigdomsreduksjon og Kinas internasjonale rolle, skriver China Daily.

Fikk du med deg denne? Kinas ettbarnspolitikk er historie

Xi uttalte at å løfte flere titalls millioner av mennesker ut av fattigdom var hans største oppgave, og etterlyste samarbeid for å oppnå dette målet.

– Vi burde bry oss om alle mennesker som opplever vanskeligheter, og få dem til å føle seg varme fra bunnen av hjertet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder