Erna Solbergs Syria-appell

Slik vil hun bremse ny flyktningstrøm

FN trenger 70 milliarder kroner

Foran den store giverkonferansen for Syrias flyktninger, sier statsminister Erna Solberg (H) at det er i vår egeninteresse å støtte flyktningene i nærområdene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi skal selvsagt være med å bøte på folks lidelse. Men det er også i vår egeninteresse å skape håp for de som har flyktet i nærområdene, sier statsministeren til VG.

Interessen er enorm foran giverkonferansen i London torsdag. 70 statsledere er invitert.

Onsdag og torsdag har både BBC og CNN booket intervjuet med den norske statsministeren.

Minst doble

Regjeringen har på forhånd varslet at Norge minst skal doble innsatsen på 750 millioner kroner fra den forrige giverkonferansen, i Kuwait i 2014.

Men forventningene til et enda høyere norsk bidrag er store. Etter flere nye runder endte den norske innsatsen på 1,56 milliarder kroner i 2015.

Les også: Drømmer om en ny sjanse i Europa

Skapt enorme forventninger

– Regjeringen har skapt enorme forventninger gjennom sin retorikk, at man kan hjelpe så mange flere i nærområdene enn om de flykter til Norge. Det er en forpliktelse som gjør at Norge må bidra betydelig, sier Anniken Huitfeldt (Ap), leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomite, til VG.

– Vi kommer til å bidra substansielt med penger. Men hvor mye vil vi publisere når konferansen åpner i London på torsdag, svarer Erna Solberg.

Les også: Trodde Norge ville doble til tre milliarder kroner

– Hvis ikke verdenssamfunnet bidrar bedre inn i Syria og i nabolandene som står i fare for å bli destabilisert på grunn av den enorme flyktningestrømmen, så vil de øke motivet for flere å reise mot Europa. Det er fordi de ikke ser noen fremtid der de er. De går tom for penger, og det er ingen utsikt til jobb for å forsørge seg, eller håp om at barna deres kan få utdanning, legger hun til.

Appell: 70 milliarder

Appellen fra Filippo Grandi, FNs ferske høykommissær for flyktninger, er nærmere 70 milliarder kroner for 2016.

Her kan du lese Høykommissærens appell til verdenssamfunnet om Syria

FNs ambisjon er å hjelpe 4,7 millioner syrere som har flyktet til naboland som Jordan, Libanon og Tyrkia. I tillegg har 13,5 millioner syrere forlatt sine hjem og er på intern flukt i Syria.

I fjor fikk Høykommissæren bare 55 prosent av det han ba om. Kuttet rammet blant annet leveranser av mat til flyktninger i leire utenfor Syria.

Les også: Dronning Rania av Jordan ber om hjelp utenfra

Mister folk som reiser

– Vi tok initiativ til en giverkonferanse fordi vi så den store underfinansieringen av FNs arbeid. Da var alle i Europa mest opptatt av hva som skjedde i våre egne hjemland. Vi må presse på for å få til fredsløsninger, slik at det går an å fungere i regionen. Kommer de hitover, så mister landet folk de trenger i en fremtidig gjenoppbygging, sier Erna Solberg.

VGs leder: Norge må gå foran for Syria

– Hva er ditt beste argument for at landene må gi mer?

– Det viktigste er å bøte på folks lidelse. Man må skape håpet og muligheten til å bo i nærområdet. De fleste vil jo bli der, om de kan overleve der. Men da må barna kunne gå på skole, og folk må kunne skaffe seg en jobb.

Bo i eller nært landet de kom fra

– Og dermed vil de kanskje også løse problemet med en ny flyktningstrøm til Europa?

– Det er alltid et mål i seg selv at folk skal bo i eller nært landet de kommer fra, slik at de raskt skal kunne vende hjem når det blir fred.

– Og når kan det bli fred i Syria?

– Det er umulig å svare på. Først må det bli våpenhvile slik at hjelpen kan komme fram til de mange som er isolert av syriske regjeringsstyrker. Så må man få på plass en ny regjering, og så må kampen mot IS intensiveres. Men deler av Syria kan bli trygt og folk kan vende tilbake hvis krigshandlingene mellom regjeringen og opposisjonen slutter, sier Solberg.

Les også: Jan Egeland varsler skjebneuke for Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder