SLUPPET FRI: Soldaten Bowe Robert Bergdahl (t.v.), ble lørdag sluppet fri etter å ha vært holdt fanget av Afghanistan i snart fem år. Foto: AP
SLUPPET FRI: Soldaten Bowe Robert Bergdahl (t.v.), ble lørdag sluppet fri etter å ha vært holdt fanget av Afghanistan i snart fem år. Foto: AP

Norskamerikansk soldat frigitt i Afghanistan

Brøt sammen i gråt da han forsto at han var reddet

UTENRIKS

Foreldrene: Kan nesten ikke vente til vi får omfavne vår eneste sønn

Soldaten Bowe Bergdahl (28) er satt fri etter fem år i Talibans fangenskap.

Publisert: Oppdatert: 01.04.16 01:19

Den norskamerikanske soldaten Bowe Bergdahl, som har vært fange i Afghanistan i snart fem år, er løslatt og i sikkerhet, opplyser amerikanske myndigheter.

USAs president Barack Obama kunngjorde frigivelsen av sersjant Bowe Bergdahl lørdag. Løslatelsen av sersjanten skjer etter flere måneder med indirekte forhandlinger mellom USA og Taliban med Qatar som mekler.

Samtidig ble det kjent at fem Guantanamo-fanger skal overlates til myndighetene i Qatar, i tråd med kravet Taliban stilte allerede i fjor.

Bergdahl ble overlatt til amerikanske spesialstyrker i en fredelig operasjon øst i Afghanistan, melder Reuters. Han ble hentet av amerikanske spesialstyrker.

Vel inne i helikopteret, skal Bergdahl ha skrevet «SF?», i betydningen «Special Forces» (spesialstyrke på norsk) på en papptallerken. Han skrev på grunn av den høye lyden fra helikopteret.

- Ja, vi har lett etter deg lenge, ropte soldaten som satt vedsiden av Bergdahl i helikopteret. Da skal Bergdahl ha brutt sammen og grått, skriver CNN.

I god form

Han skal være i god form etter fem års fangenskap, og er sendt til legesjekk. BBC skriver at det forventes at soldaten vil bli overført til Bagram Air Field, hovedbasen til USA i Afghanistan, for så å bli sendt tilbake til USA.

Ifølge New York Times var han den eneste amerikanske krigsfangen i Afghanistan.

President Obama uttalte lørdag at han var glad for å ha fått æren av å ringe foreldrene til Bergdahl. Han uttrykte også takknemlighet til emiren av Qatar for hans hjelp i saken.

I en uttalelse sier foreldrene til Bergdahl følgende:

- Vi var så glade og lettet da President Obama ringte oss i dag og gav oss nyheten om at Bowe endelig kommer hjem. Vi klarer nesten ikke vente til vi får omfavnet vår eneste sønn. I dag er vi ekstatiske!

- Dette er en påminnelse om USAs urokkelige forpliktelse om å ikke forlate en eneste mann eller kvinne i uniform i strid, sa Obama ifølge BBC.

Fem år i fangenskap

28 år gamle Bergdahl ble tatt til fange i juni 2009. Den da 23 år gamle soldaten forsvant fra sin base i Mest-Malak. De første meldingene fra Taliban gikk ut på at «en full, amerikansk soldat som virret rundt på egen hånd», var tatt til fange.

Senere hevdet det Taliban-relaterte Haqqani-nettverket i en video at Bergdahl hadde vært ute på patrulje, men var blitt hengende etter de andre, og så gått i et bakhold.

VG+: Fire år i Talibans klør (krever abonnement)

I fjor møtte VG Helg foreldrene til Bergdahl i småbyen Hailey i staten Idaho i USA.

- Det gjør godt å få besøk fra Norge. Det er godt å vite at Bowes skjebne også skal bli kjent i det landet hans forfedre kom fra, sa faren Bob Bergdahl til VG da.

Bowe er «nordmann» så god som noen, la faren til:

- Min kone Jani og jeg har norske og svenske besteforeldre. Bowe sa alltid «bestefar» og «bestemor» i stedet for «grandpa» og «grandma» da han var liten.

Sendte ut video

1. juledag 2009 sendte Taliban ut en video av Bergdahl, der han blant annet leste opp sin egen militære rang, fødselsdato, blodtype og morens pikenavn. Han snakket tydelig og rolig og så ikke ut til å være under press.

VGTV: Fanget soldat fordømmer USA i Taliban-video

- Dette blir vårt neste Vietnam dersom det amerikanske folk ikke reiser seg og stanser alt dette tullet, sa Bergdahl i videoen.

Kommunikasjonsdirektøren for ISAF i Aghanistan, Gregory Smith, hevdet Bergdahl var tvunget til å lese opp uttalelsen.

- Dette er en forferdelig handling som utnytter en ung soldat som helt klart var tvunget til å lese opp en ferdigskrevet uttalelse. Dette viser bare den voldelige og forræderiske taktikken til Taliban-opprørerne, sa Smith i en uttalelse 25. desember 2009.

Taliban sendte også i juli 2009 ut en video som de hevdet var Bergdahl. I det opptaket virket han nedslått og redd.

Her kan du lese mer om