PARADE: Arkivfotoet viser IS-krigere i Raqqa i Syria 30. juni 2014.

PARADE: Arkivfotoet viser IS-krigere i Raqqa i Syria 30. juni 2014. Foto: , Reuters

FN: 3500 er personer er IS-slaver i Irak

De fleste som er tatt som slaver av IS i Irak, er kvinner og barn. Flere av dem holdes som sexslaver.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det slår en ny FN-rapport fast. Den nye rapporten blottlegger enorme sivile lidelser i det krigsherjede landet Irak, og slår fast at minst 18.802 sivile er drept i voldshandlinger i landet de siste to årene.

– Selv ikke de grusomme tallene over drepte og sårede gir et presist bilde av hvor forferdelige lidelsene er for sivile i Irak, sier FNs menneskerettighetssjef Zeid al-Hussain, som understreker at de reelle tallene kan være langt høyere enn dokumentert.

IS begår stadig omfattende og systematiske overgrep og voldshandlinger i Irak. Anslagsvis 3500 mennesker, de fleste av dem kvinner og barn, holdes trolig som slaver i Irak av IS-krigere, ifølge rapporten.

– Disse handlingene kan i noen tilfeller utgjøre krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og muligens folkemord, heter det i tirsdagens rapport, som FNs Irak-utsending og FNs menneskerettighetskontor har samarbeidet om.

Les også: Derfor er kampen mot IS så vanskelig

Slavedrift

Den væpnede ekstremistgruppen IS kontrollerer store områder både i Irak og nabolandet Syria. IS har innført et brutalt styre som blant annet innebærer grusomme offentlige likvideringer, påpeker FN.

Blant annet er ofre blitt halshugd, brent i live og kastet utfor bygninger. De fleste som holdes som slaver, kommer fra yezidiminoriteten, men også andre etniske og religiøse minoriteter er representert.

– IS utsetter stadig kvinner og barn for seksualisert vold, spesielt i form av sexslaveri, heter det i rapporten.

IS har også laget regelbok om behandling av kvinnelige sexslaver.

Les også: Erna skal lede kjendisgruppe for FN

Millioner på flukt

I tillegg til de mange sivile irakerne som er blitt drept eller såret i rene voldshandlinger, har et stort antall mennesker mistet livet på grunn av mangel på vann, mat eller helsehjelp, understreker FN.

Les mer: Norske soldater på plass i Irak

I tillegg ble 3,2 millioner irakere – deriblant over én million barn i skolealder – drevet på flukt i hjemlandet mellom januar 2014 og oktober 2015. De siste to årene er dessuten over 36.200 sivile såret i konflikten.

Les også: Irakiske styrker rykker inn i IS-kontrollerte Ramadi

Samtidig har både irakiske regjeringsstyrker, allierte militser og de kurdiske peshmerga-styrkene drept og bortført sivile i strid med folkeretten, ifølge FN.

– Rapporten blottlegger de vedvarende lidelsene for sivile i Irak, og gir et sterkt bilde av hva irakiske flyktninger forsøker å unnslippe når de flykter til Europa og andre regioner, sier Zeid al-Hussain, FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Visste du? Slik fungerer IS' straffesystem

IS-terror

FN rapporterer også at ekstremister bortførte opptil 900 barn i den IS-kontrollerte storbyen Mosul i Nord-Irak i juni i fjor. Barna utnyttes til religiøs og militær opplæring.

I konflikten mellom regjeringsstyrker, peshmerga-soldater og IS, har jihadistgruppen gått til målrettede angrep på sivile som motsetter seg IS' ideologi og styre, leger, advokater, journalister, lokale ledere og folk som knyttes til regjeringen og politiet.

Les også: Slik gikk det med de norske islamistene

– På tross av at de stadig taper terreng til regjeringslojale styrker, fortsetter de å drepe, lemleste og fordrive irakiske sivile i tusentall og forårsaker ubeskrivelige lidelser, sier Jan Kubis, FNs spesialutsending for Irak, om IS.

Se oversikten: Disse områdene er under IS-kontroll

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder