LIKVIDERT: Modellen Karla Karina Garza Garcias var kjent fra danse- og TV-opptredener i Mexico. Foto: Erica Garcia/Privat

Mexicansk modell henrettet foran familiemedlemmer

Mexicansk journalist til VG: – På linje med brutaliteten til IS

LOS ANGELES (VG) Den blodige narkokrigen i Mexico
har krevd nok et sivilt offer i Karla Karina Garza Garcia (23).

Camilla Bjørn
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kvinnen ble skutt i hodet foran skrekkslagne familiemedlemmer sist fredag.

Maskerte menn stormet modellens hjem i byen Apodaca i delstaten Nuevo León, mens de skal ha ropt «hvem av dere er Karina»? Senere holdt inntrengerne modellens nærmeste mens de skjøt 23-åringen i hodet, melder nettavisen Breitbart.

Politiet beskriver drapet som en planlagt likvidering og knytter det til kvinnens kjæreste. Han skal ha vært involvert i organisert kriminalitet og ble drept kort tid i forveien.

Les også: Narkokrigen i Mexico: – Barn slaktes i gatene

– Kjærester og koner utpekes som mål

Karla Karina Garza Garcia var i stallen til modellbyrået Diamond Girls, som representerer flere kvinner kjent fra TV- og danseopptredener i Mexico. På Facebook delte Karla Karina bilder fra modelloppdragene sine, i tillegg til bilder sammen med kjæresten og familien.

Hun etterlater seg to barn.

Undersøkende journalist Ildefonso Ortiz i Breitbart sier drapet på Karla Karina Garza Garcia ligner et typisk kartelloppgjør hvor uskyldige drepes for å sende signaler til konkurrenten.

Ortiz har viet karrieren til å rapportere om narkokrigens sivile ofre.

– Kjærester og koner av kartellmedlem utpekes ofte som mål. Slike drap skjer nesten hver eneste dag i Mexico, men siden hun var en småkjent modell får det mer oppmerksomhet. For hver Garza Garcia er det hundrevis av navnløse ofre som blir glemt, sier Ortiz til VG.

Les også: Mexico: Funnet 88 lik på én uke

Mexico er hardt rammet av narkokrigen. Myndighetene kjemper mot brutale og tungt bevæpnede karteller, parallelt med at kartellene kriger mot hverandre.

Over 50 drepes hver dag

Flere tusen sivile liv har gått tapt de siste årene, og delstatene som grenser til USA er spesielt utsatt ettersom de er verdifulle områder for narkotikakartellene. Offisielle tall fra Mexico viser i 55 mennesker er blitt drept i snitt hver dag hittil i år, dette er en økning på 11 prosent fra i fjor.

Modellens kjæreste ble ifølge Breitbart drept i Guerrero, Mexicos nest voldeligste delstat, noe som skyldes en krig mellom Los Zetas og gulfkartellene om lokale smuglerruter.

Les også: Fant underjordisk «narkolab» i Mexico

– Forbrytelsene utført av disse gruppene er på linje med brutaliteten til IS og andre blodtørste terrorister. Bare sist uke i Ciudad Victoria kidnappet Los Zetas-kartellet en uidentifisert mann og kvinne, drepte dem, kuttet opp likene og plasserte dem på skue som advarsel for et konkurrerende kartell, avslutter Ildefonso Ortiz.

Se også: Slik ble narkobaronen «El Chapo» pågrepet

Tidligere denne uken slapp Amnesty en nedslående rapport på hvordan kvinner rammes av narkotikakrigen. Her kommer det frem at kvinner anses som lett bytte for å få opp arrestasjonsstatikken, og utsettes for tortur og voldtekt av myndighetspersoner i politi og militæret.

Amnesty om narkokrigen i Mexico: – Politiet torturerer kvinner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder