Kan ha funnet verdens største gullskatt

Et over 300 år gammel spansk krigsskip, lastet med 11 millioner gullmynter, er funnet utenfor kysten av Colombia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Colombias president Juan Manuel Santos var svært entusiastisk da han brakte nyheten om funnet på Twitter:

– Fantastiske nyheter. Vi har funnet galeonen «San José».

På en pressekonferanse lørdag karakteriserte han oppdagelsen som «den mest verdifulle skatten som er funnet i menneskets historie».

Sjekk hva Roy fant med metalldetektoren: Verdt en årslønn i 1555

Gull og smaragder

«San José» ble senket av den britiske marinen utenfor festningsbyen Cartagena i Colombia i 1708. Skipet var en del av kong Filip V av Spanias flåte og ble brukt i kampen mot engelskmennene i Den spanske arvefølgekrigen.

Les også: Fant gullskatt verdt 60 millioner i hagen

Skipet var flaggskipet i den spanske flåten, og brakte gull og sølv fra gruvene i Potosi i Bolivia. Det skal ha vært på vei fra Panama til Colombia da det ble stanset av de britiske marinefartøyene, melder CNN.

Det var lastet med sølv, smaragder og 11 millioner gullmynter da det gikk ned. Lasten kan ha hatt en verdi på opp mot 17 milliarder dollar, nesten tre ganger Spanias samlede inntekter i 1708.

Tautrekking

Skipet ligger trolig på cirka 200 meters dybde, og både colombianske myndigheter og private firmaer har i årtier lett etter San José i Det karibiske hav. Det amerikanske selskapet Sea Search Armada påsto allerede i 1981 at det hadde lokalisert området der skipet hadde sunket.

Utrolig historie: «Spøkelsesskipet» på bunnen av Bergen havn

Selskapet har senere hevdet at «colombianske myndigheter har forsøkt å konfiskere SSAs funn på en ulovlig måte». Etter mange års tautrekking mellom Colombia og det amerikanske selskapet, slo en amerikansk domstol i 2011 fast at San José tilhører Colombia, melder NTB.

Under pressekonferansen lørdag understreket også kulturminister Mariana Garces Cordoba at funnet tilhører Colombia.

Bildespesial: Se Norges viktigste gullskatt

Selskapet har imidlertid ikke gitt opp kampen om det gigantiske gullfunnet. I en uttalelse til CNN skriver selskapets direktør Jack Harbeston at «Colombias regjering fortsetter å gjenta løgnen om at SSA har mistet rettighetene til skatten».

– Colombia fortsetter å konfiskere eiendom som tilhører det amerikanske folk, i strid med deres egen avtale med USA. Dette er den samme mentaliteten som preget conquistadorene, skriver Harbeston.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder