Stoltenberg i møte i Det hvite hus

Ville ikke kommentere Trumps NATO-utspill

Stoltenberg fikk lederskryt av Obama

WASHINGTON D.C. (VG) Terror og flyktningkrisen sto på agendaen da Stoltenberg og Obama møttes i Det hvite hus. «The Donald» ville de imidlertid ikke kommentere.

 • Marianne Vikås
 • Thomas Nilsson (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

For tredje gang besøkte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg USAs president Barack Obama i Det hvite hus mandag. Første gang var som statsminister i november 2011, mens Stoltenberg i mai i fjor kom på besøk som generalsekretær i forsvarsalliansen NATO.

I det én times lange møtet var det terrorangrepene i Europa og flyktningkrisen som var hovedtema – samme dag som de første migrantene returneres fra Hellas til Tyrkia.

Bakgrunn: Dette diskuterte de

Etter møtets slutt slapp pressen inn på Det ovale kontor, og da brukte Barack Obama litt av tiden på å skryte av den norske NATO-sjefen:

– Jeg vil bare understreke hvor effektiv generalsekretær Stoltenberg har vært i håndteringen av en stor bredde utfordringer, sa Obama og utdypet med at verden stadig blir farligere, og la vekt på de mange utfordringene Europa har stått overfor den siste tiden.

– Vi er heldig som har en sterk NATO-generalsekretær og et team som er en god partner av oss, fortsatte presidenten.
VG i Hellas: Her er de første Tyrkia-returene

Jubileumsdag

Stoltenberg omtalte møtet som godt og nyttig.

– Vi har på den dagen hvor NATO ble dannet her i byen for 67 år siden diskutert hvordan NATO også i dag er et veldig viktig redskap for å trygge sikkerheten til USA, Canada og Europa, sa generalsekretæren.

For å gjøre det må NATO svare på utfordringene i sør, med IS, terror og vold, i tillegg til utfordringene med Russland som bruker militærmakt for å endre landegrenser i Europa.

DET OVALE KONTOR: I en time diskuterte Barack Obama og Jens Stoltenberg viktige sikkerhetspolitiske spørsmål. Etterpå åpnet de dørene for pressen. Foto: Thomas Nilsson/VG

– Vi er enige om at vi må gjøre mer på begge områder. Mer trening av lokale styrker i Midtøsten og Nord-Afrika, for å gjøre dem i stand til å bekjempe terror bedre, sier Stoltenberg og fortsetter:

– Vi er enige om å gjennomføre den sterkeste oppbyggingen av vårt kollektive forsvar siden Den kalde krigen i Europa, men samtidig er vi opptatt av å unngå en ny kald krig, unngå et våpenkappløp og være åpne for politisk dialog med Russland.

VG besøkte overfylt leir: Flyktingene bryter opp gjerdet for å protestere

Ingen Donald-kommentar

De siste ukene har republikanernes presidentkandidat Donald Trump kommet med gjentatte utspill om NATO. Forretningsmannen har brukt ord som «gammeldags» om forsvarsalliansen, og mener at USA betaler en for høy NATO-regning.

På spørsmål fra VG om reaksjonen rundt disse utspillene svarer Stoltenberg:

KRITISERER NATO: Donald Trump har flere ganger den siste tiden kritisert forsvarsalliansen NATO. Foto: Darren Hauck Afp

– Jeg kommer ikke til å kommentere valgkampen i USA, eller for den saks skyld i noe annet NATO-land. Det er opp til amerikanske velgere å avgjøre hvem som blir den neste presidenten. Jeg skal ikke være en del av det.

– Trump vil gi mindre penger til NATO. Hvilke konsekvenser vil det i så fall få?
– Igjen, jeg kommenterer ikke amerikansk valgkamp. Jeg har sluttet med å drive valgkamp, men jeg kan si at vi er opptatt av at mange land investerer mer i forsvar. De landene som bruke mindre enn to prosent enn BNP på forsvar, bør øke investeringene i forsvar. Det ble alle NATOs 28 medlemsland enige om i 2014. Det vi har sett i 2015 er at kuttene har stoppet, og det er i alle fall et første skritt for å få til en økning, svarer Stoltenberg.
Inne i Det ovale kontor ropte en reporter ut et spørsmål om Trump til Barack Obama, men også presidenten avsto fra å kommentere.

Under besøket i USA skal NATOs generalsekretær ha flere andre møter i Washington D.C. Han skal også besøke en av USAs største militærbaser, Fort Bragg i Nord-Carolina, i tillegg til å holde en tale i regi av tenketanken Atlantic Council.

Les også: Sover i gresk havn med fire barn – mannen er i Norge

PÅ VEI INN: Stoltenberg på vei inn i West Wing i Det hvite hus for å møte USAs president. Foto: Thomas Nilsson/VG

Mer om

 1. Nato
 2. USA
 3. Barack Obama
 4. Jens Stoltenberg
 5. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Stoltenberg møter Obama: Dette skal de diskutere

 2. Pluss content

  Slik takler han Trump

 3. Stoltenberg urolig over økende avstand mellom USA og Europa

 4. Stoltenberg: – Jeg er enig med Trump

 5. Trump om NATO-Jens: – Har et enestående forhold

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder