FEM ÅR MED KRIG:Det er anslått at 400.000 mennesker har mistet livet i de voldsomme kampene siden krigen i Syria begynte. Dette bildet er fra storbyen Aleppo, sent i august, etter et bombeangrep mot distriktet Maadi. På mandag skal opprørsgruppene og regjeringsstyrkene legge ned våpnene, som ledd i en ny avtale. Foto: Ameer Alhalbi AFP

USA og Russland ble enige om en våpenhvileavtale i Syria: Hellestveit om Syria-avtalen: – Sabotørene står i kø

I våpenhvileavtalen vil USA og Russland skille ekstreme og moderate opprørsgrupper i Syria. Det kan bli umulig.

Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I går annonserte USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov at de var kommet frem til enighet om en våpenhvileavtale i Syria.

– Det er et mulig vendepunkt, uttalte Kerry etter at de hadde forhandlet i nærmere 13 timer i Geneve.

Flere våpenhviler har vært forsøkt, men feilet. Likevel er Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit forsiktig optimist.

– Den humanitære situasjonen nå er så prekær at verdenssamfunnet ikke kan sitte og se på mer, sier Hellestveit som mener det er blant årsakene til at det er grunn til å feste noe mer lit til denne avtalen enn det som har vært tilfellet tidligere.

Våpenhvilen inntrer ikke før mandag. Lørdag fortsatte bombingen for fullt. Det rapporteres om rundt 75 drepte.

FØLGER SYRIA: Cecilie Hellestveit jobber ved ILPI (International law and policy institute). Foto: Privat

De fem faste landene i FNs sikkerhetsråd er nå delaktige på forskjellige plan i Syria-krigen. Det skaper enorme interesse- motsetninger mellom mektige aktører.

– Det er også en fare for at krigen eskalerer, særlig mellom Iran og Saudi-Arabia, opplyser hun, og legger til at det i tillegg er et poeng at USAs president, Barack Obama snart går av.

Les også: Obama vil trene syriske opprørere

– Hele den administrasjonen som har arbeidet med forhandlingene skal skiftes ut, noe som gjør situasjonen farlig fordi man da må begynne på nytt, sier hun.

Se også: Omran (5) er et eksempel på grusomhetene i Aleppo

OMFATTENDE FORHANDLINGER: Syria-samtalene mellom USAs utenriksminister John Kerry (t.v.) og hans russiske kollega Sergej Lavrov i Geneve fredag resulterte i det som kan være et vendepunkt i Syria-konflikten. Foto: Kevin Lamarque, AP

Frykter at IS vil sabotere våpenhvilen

Ifølge The Guardian melder den russiske utenriksministeren at deler av avtalen vil holdes hemmelig for å minske sjansene for sabotasje.

– Mange er interessert i å ødelegge for våpenhvilen. Sabotørene står i kø, og det er ikke bare IS, forteller Hellestveit.

Les også: IS eliminert fra Tyrkia-grensen

– Et spørsmål er om partene i avtalen vil følge denne. En annen sak er om andre vil fortsette å krige, altså de som ikke involveres av avtalen, for eksempel IS, sier Sven Mollekleiv som er president i Norges Røde Kors.

Våpenhvilen har utgangspunkt i Aleppo, hvor krigen raser som verst.

– IS er jo ikke omfattet av våpenhvilen, og krigen mot dem foregår i andre deler av Syria, og blir neppe særlig berørt av denne avtalen, tror professor Knut Vikør ved Universitetet i Bergen.

Oversikt: Dette er partene i Syria-konflikten

I GRUS: En gutt vandrer blant søppel og ruiner i det opprørskontrollerte området al-Sheikh Said i Aleppo i starten av september. Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Røde kors: Håpefull avtale

Mollekleiv karakteriserer den nye avtalen som «håpefull».

– Men vi, som er ved alle sider av frontlinjen, ønsker å se dette i praksis. At ord følges av handling, sier han.

Mollekleiv håper at kampene opphører, slik at Røde Kors og Røde halvmåne etter hvert kan krysse frontlinjene med mat, vann og medisiner.

– Etter hvert vil vi også frakte folk til sykehus, håper han.

Disse grunnleggende humanitære tiltakene har vist seg svært vanskelig å gjennomføre mange steder, på grunn av de vedvarene krigshandlingene de siste årene. Noe som har skapt en katastrofal situasjon for sivilbefolkningen.

Usikker på USAs påvirkningskraft

PROFESSOR: Knut S. Vikør ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Foto: Uib

Vikør er spent på hvordan avtalen vil fungere i praksis, og særlig hvor mye påvirkningskraft USA og Russland faktisk har på de to partene i konflikten; nemlig regjeringsstyrkene og opprørsgruppene.

– Selv om opprørsgruppene er delt opp i mange grupper så er de under en enhetlig ledelse, forklarer Vikør, og utdyper:

– Russland forventer at de har stor påvirkningskraft på regjeringsstyrkene, men USA har ikke direkte påvirkningskraft på opprørsgruppene. Da må de via Saudi-Arabia og Tyrkia, som støtter opprørsgruppene, og det er ikke opplagt at de får til, mener han.

Vikør mener også at den nye avtalen bringer gamle problemer på banen.

VG Spesial: Midtøsten: En guide til kaoset

– Avtalen bygger på å skille al-Nusra-fronten fra de øvrige opprørsgruppene, og bombe dem, men ikke de andre. Dette er nesten umulig, siden opprørene styrer sine frigjorte områder sammen, mener han.

28.juli i år annonserte al-Nusra at de hadde brutt med al-Qaida og byttet navn til Jabhat Fateh al-Sham.

– De tok avstand fra al-Qaida, men har en radikal ideologi, sier Hellesteveit og stiller selv et spørsmål:

– Skal man betrakte disse som en del av al-Qaida eller som en syrisk gruppe?

– Dersom man skal lykkes i forhandlingsprosessen må også de mer ytterliggående gruppene inkluderes i politiske prosesser, og man kan ikke da kalle dem for terrorister. Amerikanerne og russerne sliter litt med det, avslutter hun.

Flere ønsker avtalen velkommen

Lørdag ettermiddag melder AFP at regjeringen i Syria har godkjent avtalen, de viser til stalig media i Syria.

En av de store opprørsalliansene i landet er også positiv, men avventende til avtalen om våpenhvile som USA og Russland har inngått.

– Vi håper dette blir begynnelsen på slutten på sivilbefolkningens prøvelser, sier Bassma Kodmani fra Den øverste forhandlingskomiteen (HNC) til den britiske kringkasteren BBC.

Hun legger til at HNC støtter avtalen forutsatt at den overholdes.

Det syriske nasjonalrådet (SNC) er mer skeptisk. SNC-medlemmet Samir al-Nashar sier til nyhetsbyrået DPA at de ikke stoler på at Syrias regjering og Russland vil overholde avtalen.

Regjeringen i Tyrkia er glad for at USA og Russland er blitt enige om en ny fredsplan for Syria, ifølge NTB.

– Vi ønsker avtalen velkommen, heter det i en uttalelse fra det tyrkiske utenriksdepartementet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder