Hamas-leder: Opprør er den eneste veien mot frigjøring

Jerusalems borgermester oppfordrer innbyggere til å gå med våpen

Voldsbølgen på Gazastripen tiltar i styrke. Fredag ble minst fem palestinere fredag drept av israelske soldater.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Oppfordringen om et opprør – en ny intifada – kom da Hamas-lederen Ismail Haniyeh talte til forsamlingen under fredagsbønnen i en moské i Gaza by.

– Vi ber om en sterkere intifada. Det er den eneste veien mot frigjøring, sa Haniyeh.

Samtidig oppsto det sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater som vokter grensen mellom Gazastripen og Israel. Israelerne skjøt over grensen mot palestinere som kastet stein og rullet brennende dekk, ifølge den israelske hæren.

Les også: TV2-Græsvik anklager Israel for barnedrap

Palestinsk helsepersonell opplyser at minst fem palestinere ble drept og 30 såret. En av de drepte skal ha vært 15 år gammel.

Palestinere knivstukket

Voldsbølgen den siste tiden har rammet begge sivile på begge sider i konflikten, og fredag fikk en israelsk tenåring lettere skader da han ble knivstukket av ung palestiner i Jerusalem.

På Vestbredden ble en israelsk politimann knivstukket av en palestiner, som kort etter ble skutt og drept. Og i byen Dimona sør i Israel ble fire palestinere knivstukket av en israelsk mann.

LEDER HAMAS I GAZA: Ismail Haniyeh. Foto: Mohammed Salem , Reuters

Israels statsminister Benjamin Netanyahu fordømte Dimona-angrepet og sa det var rettet mot «uskyldige arabere».

– Myndighetene vil rettsforfølge alle som utøver vold og bryter loven, uansett på hvilken side de er på, understreket ham.

Les også: FN: Krigsforbrytelser på begge sider av Gaza-konflikten

Ingen av ofrene i Dimona ble alvorlig skadet. Motivet kan ha vært hevn etter at minst elleve palestinere utstyrt med kniver og andre stikkgjenstander har gått til angrep på tilfeldige israelere de siste dagene.

– Bær våpen

Siden lørdag har minst to israelere blitt drept og flere alvorlig såret i palestinske knivangrep. Flere av gjerningspersonene, de fleste unge, er blitt skutt av politiet eller væpnede israelere rett etterpå.

Har du fått med deg denne? Kledde seg ut som palestinere og skjøt mot demonstranter

Jerusalems borgermester har oppfordret innbyggere med våpen til å ta dem med når de går ut. Da han tidligere i uken besøkte et palestinsk område av Jerusalem, var han selv bevæpnet.

Samtidig har rasende palestinere utstyrt med stein og bensinbomber i flere dager støtt sammen med israelske sikkerhetsstyrker på den israelskokkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Flere demonstranter er blitt skutt og drept av sikkerhetsstyrkene.

Jerusalem-strid

En utløsende faktor for den voldsomme opptrappingen de siste dagene har vært striden om plassen foran al-Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby, som regnes som hellig av både muslimer og jøder.

Mange palestinere frykter at Israel vil åpne plassen for religiøse jøder, som ønsker å bruke plassen til å be, noe som er forbudt i henhold til dagens regelverk.

Torsdag kveld marsjerte hundrevis av høyreorienterte israelere med slagord som «Død over araberne» og «Ingen arabere, ingen angrep» i Jerusalem.

Og fredag brøt det ut bråk i Øst-Jerusalem idet 50 israelere med kippa og israelske flagg marsjerte gjennom et palestinsk område på vei mot Klagemuren.

Israelerne ropte «Lenge leve det israelske folket», mens enkelte palestinske kvinner svarte med «Allahu akbar» – «Gud er større».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder