Klappjakt på rømt narkobaron: Frykter han er borte for alltid

Startet med et hull i dusjen ** Tilgang på motorsykkel i underjordisk tunnel

En massiv jakt er igangsatt etter at verdens mest kjente narkobaron igjen er på frifot, etter en spektakulær flukt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lørdag kveld gikk Mexicos mest beryktede narkotikabaron Jaquin «El Chapo» Guzman inn i dusjen i den sikreste fløyen av Mexicos sikreste fengsel.

Han kom aldri ut igjen.

Hvordan forsvant han?

I 2001 bestakk mannen, som beskrives som verdens mest kjente og mektige narkobaron, fengselsbetjentene og flyktet i en skittentøyskurv. I 13 år holdt han seg unna politiet ved hjelp av et omfattende tunnelsystem, før han ble tatt.

Pågripelsen ble den gang beskrevet som en seier i Mexicos blodige krig mot organiserte kriminelle.

Denne gangen la han en annen plan for å rømme fra høyrisikofengselet han sonet i. Måten det skjedde på tyder på at mange involverte har brukt mange arbeidstimer på å hjelpe:

Rømte via dusjen

Guzman ble sist sett lørdag kveld, da han fikk sine daglige medisiner og gikk inn i dusjen.

Da fengselvaktene i høyrisikofengselet ikke så på overvåkningskameraene at han kom ut av dusjen, gikk de for å sjekke.

I det lille avlukket fant de ikke spor av den svært mektige meksikaneren.

Da de så nøyere etter, fant de en liten åpning i gulvet. Dusjen er det eneste stedet Guzman ikke var overvåket av kameraer, skriver Frontline. Den lille åpningen, skulle det vise seg, ledet ned til en opplyst og ventelert underjordisk gang, lik mange av tunnelene Guzmans kartell er kjent for å bruke for å smugle narkotika.

Ifølge Washington Post hadde den 1,5 kilometer lange tunnelen til og med en et skinnesystem med en motorsykkel, som fikk narkobaronen raskere ut i frihet.

Måten Guzman rømte på antyder han fikk god hjelp, og at aksjonen var nøye planlagt og finansiert. Ifølge Washington Post kan dette også tyde på hjelp fra innsiden av fengselet.

Avisen skriver også at det den siste tiden har vært et omfattende byggeprosjekt utenfor fengselet, der flere arbeidere blant annet har jobbet et vannrørsystem. Gravingen utenfor fengselet har pågått i ett år.

Nå er en massiv menneskejakt satt i gang, med veiblokker over store områder Altiplano-fengselet. Flere flyvninger fra en nærliggende flyplass er også avlyst som følge av rømningen.

Husker du?Mysteriet i Mexico: Hvor er de 43 forsvunnede studentene?

Nederlag for presidenten

For Mexicos president Enrique Pena Nieto og hans administrasjon er Guzmans forsvinningsnummer en pinlig affære.

Siden Pena Nieto kom til makten sent i 2012 har myndighetene, etter målrettet innsats, sørget for at seks ledere av store karteller har blitt fengslet eller drept.

Nå som «El Chapo» – den mektigste av dem –igjen er på frifot er tallet nede i fem.

– Dette er uten tvil en krenkelse mot den meksikanske staten, har Pena Nieto uttalt ifølge nyhetsbyrået AP.

Presidenten sier samtidig at han likevel har tiltro til at landet har styrken og besluttsomheten som kreves for å klare å pågripe Guzman - igjen.

USA frykter det verste

Den samme optimismen deles ikke av amerikanerne.

Dersom «El Chapo» ikke blir pågrepet umiddelbart, vil han trolig være tilbake med full kontroll over Sinola-kartellet i løpet av 48 timer, mener Michael S. Vigil, en pensjonert leder i det amerikanske føderale narkotikabyrået, som AP har snakket med.

– Vi finner ham kanskje aldri igjen. All anerkjennelsen Mexico har fått for sin innsats i kampen mot narkotika kan forsvinne på grunn av denne ene hendelsen, sier han.

Guzman har i en årrekke vært leder for det beryktede Sinaloa-kartellet, som er en av Mexicos mektigste narkotikabander.

I februar i fjor ble han, som verdens mest ettersøkte narkobaron, tatt av amerikansk politi og meksikanske myndigheter i en felles operasjon.

Da hadde «El Chapo» vært på frifot i over ti år.

En av verdens mektigste menn

Sinaloa-kartellet mistenkes for å ha smuglet kokain, metamfetamin, heroin og marihuana for mange milliarder dollar til USA, skriver NTB.

Bandekrigen mellom Sinaloa-kartellet og Juarez-kartellet, som har sin base i byen Ciudad Juarez på grensa til USA, har de siste åtte årene kostet minst 10.000 mennesker livet.

I 2009 havnet Guzman på magasinet Forbes' liste over verdens mektigste personer.

Med sin 41.-plass lå Guzman over de daværende presidentene i Russland, Frankrike og Venezuela, henholdsvis Dmitrij Medvedev, Nicolas Sarkozy og Hugo Chavez.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder