PÅ BEDRINGENS VEI: Bildet viser hullet i ozonlaget over Antarktis. Nå forteller forskere at hullet er i ferd med å tettes.

PÅ BEDRINGENS VEI: Bildet viser hullet i ozonlaget over Antarktis. Nå forteller forskere at hullet er i ferd med å tettes. Foto: Ap

Ozonlaget på bedringens vei

Forskere har funnet de første sikre tegnene på at hullet i ozonlaget over Antarktis er i ferd med å tettes.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I en fersk studie, utført av forskere fra USA og Storbritannia, kommer det frem at ozonhullet har krympet med fire millioner kvadratkilometer – et område større enn India – siden 2000.

NASA: Kepler-teleskopet har funnet 1.284 nye planeter

– Det er en stor overraskelse. Jeg trodde ikke det ville skje så tidlig, sier forskningsleder Susan Solomon ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) til magasinet Science.

Plystrelyder: Apollo 10-astronauter skal ha hørt merkelig musikk på månens bakside

Ryan Neely fra Universitetet i Leeds forteller at deres observasjoner gir det samme bildet.

Les også: Milliardær vil sende mikro-romskip til nabostjerne

– Helbredelsen av ozonlaget over Antarktis er begynt, fastslår han, ifølge NTB.

Ikke like sterkt før 2050

I 1987 undertegnet en rekke land den såkalte Montreal-protokollen, som hadde som mål å stoppe utslippene av ozonnedbrytende freongass – klorfluorkarboner som særlig ble benyttet i kjøleskap, rensemidler og spraybokser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MINDRE: Bildet fra NASA viser hullet i ozonlaget over Antarktis fra 1979 til 2010. Nå sier forskere at ozonlaget er på bedringens vei. Men forskere tror ikke det vil bli like sterk som det var før i 2050. Foto: Ap

– Vi kan nå være sikret på at tingene vi har gjort, har sendt planeten på vei mot å heles, fastslår Solomon.

Leste du denne? Scott (52) tilbake etter ett år på romstasjon

Samtidig som ozonhullet over Antarktis er blitt mindre, har ozonlaget også blitt tykkere. Men problemene er ikke løst. Forskerne anslår at man tidligst i 2050 får se et like sterkt ozonlag som før den menneskeskapte forurensingen begynte å bryte det ned.

Sjokkerte verden

Ozon er en gass som finnes naturlig høyt oppe i atmosfæren, og som beskytter livet på jorden mot skadelige ultrafiolette stråler fra solen. På 1980-tallet ble verden rystet av opplysninger om ozonhullet, som da ble beskrevet som en gigantisk, menneskeskapt katastrofe som potensielt truet alt liv på jorden.

FN: Ozonlaget på bedringens vei

Dersom ozonlaget blir for tynt, kan det potensielt slippe så mange UV-stråler gjennom atmosfæren at jordoverflaten ikke er levelig for mennesker, dyr og planter.

Se video: Her er supermånen totalt formørket

Ozonhullet er normalt på sitt største i oktober, og det var rekordstort i nettopp oktober i fjor. Da dekket det 28 millioner kvadratkilometer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder