SLØSER IKKE: App-gründer Kristoffer Lande står foran en køyeseng i et av soverommene i bokollektivet han har delt med sine fem Gobi-kollegaer og ni andre tech-arbeidere i hjertet av Silicon Valley. Foto: ANDREW BURTON/VG

Norske studenter utfordrer Snapchat i Silicon Valley: Timelønn 8,3 kroner

– Vekstkulturen vi trenger finnes ikke i Norge

PALO ALTO (VG) Gründerlivet i Silicon Valley er alt annet enn luksus for seks nordmenn og deres app-satsning.

Camilla Bjørn
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De jobber døgnet rundt og bor klemt sammen med ni andre i et hus med nedslitte møbler og billige køyesenger.

– Det er surrealistisk å være her. I blant er det også veldig tungt, som på dager hvor vi ikke har like gode brukertall. Men man jobber seg igjennom det og vi ville ikke hatt det på noen annen måte, sier gründer Kristoffer Lande (21) til VG.

Sammen med fire andre klassekamerater fra NTNU utviklet han appen Gobi, som ble lansert i fjor sommer. Tjenesten gjør det mulig for en gruppe mennesker å laste opp bilder og video til en felles «story».

Appen fikk raskt et godt fotfeste i Norge.

I vinter pakket derfor kompisene kofferten og flyttet til verdens teknologiske episenter, i et forsøke på å skape noe virkelig stort. Studiene på NTNU har de tatt permisjon fra.

Bakgrunn: App-eventyr i USA for norske NTNU-elever

VG treffer teamet i huset de deler med ni andre i byen Palo Alto, som ligger i hjertet av Silicon Valley.

Her bor gründere fra Chile, Luxemburg, Frankrike og Taiwan. To av dem begynte nettopp å jobbe i Google. Huset er lite og møblene nedslitt.

Livet til nordmennene kan fort minne om den populære HBO-humorserien «Silicon Valley», som handler om hverdagen til en fremadstormende oppstartsbedrift.

– Vi har ikke lyst til å bo mer ekstravagant, da blir fokuset helt feil. Vi ser veldig opp til Silicon Valley-mentaliteten. Man jobber seg oppover fra en idé og et lite team, til noe større og større, sier Lande.

GRUPPEMØTE: Spisestuebordet brukes til alt fra jobbing, møter og middager. Her diskuterer Andreas Øgaard (t.v), Kristian Rekstad, Kristoffer Lande og Jesper Styren dagens oppgaver med assistent Kelly Nicholson. På tavlen henger arbeidsoppgaver fremover. Foto: Andrew Burton

Høyeste boligprisene i hele USA

Teknologiselskapenes enorme fremdrift i Silicon Valley det siste tiåret har gjort bolig- og leieprisene i San Francisco-området til de høyeste i hele USA. Til tross for at veksten i markedet har stått relativt stille i år, ligger snittprisen på hus på cirka ni til ti millioner kroner, opplyser Bloomberg.

For å leie en toroms leilighet i San Francisco må du i hvert fall regne med å betale 35-38.000 kroner i måneden. Løsningen for unge og ambisiøse har i mange år vært bokollektiver, som i Silicon Valley blir kalt «hackerhouses».

Da NTNU-elevene dro til Silicon Valley hadde Gobi en teoretisk verdi på 8,7 millioner kroner takket være investeringer fra Petter Kleppan, Petter Northug og Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe – alle inne på eiersiden i selskapet (Northug er flittig bruker av appen).

Gobi får også støtte av Innovasjon Norge.

Les også: Nordmenn starter helserevolusjon i USA med prevensjons-app

3000 kroner i månedslønn

Midlene gjør det mulig å jobbe fra USA og NTNU-elevene lønner seg selv med 3000 kroner i måneden hver.

VIL VOKSE MER: Gobi består i dag 7-8 personer i USA og en ansatt i Norge. Nå jakter gjengen nye investorer for å kunne utvide teamet. - Vi er ute etter smart kapital. Ikke bare penger. Vi ønsker investorer som kan by på erfaring også, sier Lande. Foto: Andrew Burton/VG

– Vi tar kun ut det vi trenger for å overleve. Vi jobber syv dager i uken, i snitt 12 timer hver dag. Regner man på det, blir det omtrent 8,3 kroner i timen.Vi savner ikke å ha mer penger å rutte med. Vi jobber så mye at vi hadde ikke rukket å bruke dem uansett, sier Lande.

Gobi har 40.000 brukere, og vokser mellom 50 og 1000 nye brukere per dag. Totalt er 35.000.000 bilder lastet ned gjennom appen, med en daglig nedlasting på rundt 100.000 bilder.

Ambisjonen er å være den største og beste gruppedelingsplattformen i verden.

– Det finnes ikke en god plattform for det i dag. Vi er Snapchat for grupper i dag, men det er en tidlig fase av produktet, sier Lande.

– Er ikke markedet for sosiale tjenester ganske fullt nå?

– Problemet med sosiale medier i dag er at alt handler om å kringkaste seg selv. Folk legger ut at de spiser middag til en haug Facebook-venner som ikke bryr seg. Vi lager delegrupper hvor mottakerne er opptatt av nettopp det du legger ut, sier Lande.

Les også: Norsk selskap er blant dem som vokser raskest i Silicon Valley

Jobber til langt på natt

En typisk arbeidsdag begynner i 10-tiden med litt egentid, før alle samles til et morgenmøte. Her går teamet igjennom alt av statistikk, og bestemmer seg for hva de skal fokusere på det kommende døgnet. Så jobbes det til middagstid. Gutta bytter om på hvem som lager mat.

SENTRALT: Gobi-gjengens bokollektiv ligger i hjerte av Silicon Valley, i den lille byen Palo Alto hvor blant annet Facebook hadde sine første hovedkvarter. Foto: Andrew Burton/VG

– Det er billigere og hyggeligere å lage mat hjemme - en frisone som er utrolig besparende. Etterpå jobber vi, og er man i «sonen» er det ingen grunn til at man skal stoppe. Da holder vi på til langt på natt, sier Lande.

– Savner dere ikke å ha muligheten til ta seg fri, eller drikke øl som som andre studenter på samme alder?

– Dette er så mye morsommere! Den følelsen man får av å sitte og skape et produkt som brukes av andre mennesker er helt unik. Uansett hvordan dette går vil i aldri angre på at vi dro. Vi har lært helt utrolig mye og bygget et stort nettverk, mener Kristoffer Lande.

FRISTED: Gobi-gründerne jobber døgnet rundt med appen sin, men når det blir tid for middag logger alle av og ta fri. Maten lages hjemme på kjøkkenet, og matlagningsansvaret går i turnus. Foto: Andrew Burton VG

Gobi-gjengen er del av områdets «hacker house»-nettverk som består av 13 liknende kollektiv. De samles derfor til grillfester og treff hos hverandre. I tillegg bruker Lande mye tid på markedsmøter og nettverksbygging på vegne av selskapet.

– Nettverk er kjempeviktig her. Man er nødt til å komme seg ut og møte alt fra mentorer til investorer. Glem janteloven og ta frem amerikaneren i deg og prat med folk. Mange tenker «så lenge jeg sitter her og jobber hardt, går alt bra» - men man må møte folk som kan hjelpe til med å ta produktet opp og frem, sier Gobi-medarbeider, utvikler Jesper Styren.

– Hvorfor var det viktig å komme hit?

– Vekstkulturen vi trenger finnes ikke i Norge, selv om det er mye innovasjonsvilje og ting som skjer nå. Man er nok ikke like opptatt av å bruke tid på å løfte andre i Norge heller. Det å dra bort fra der man har hele livet sitt, for kun å fokusere på et mål gjør at man får utrolig mye mer gjort, mener Kristoffer Lande.

Les også: André (45) fikk domene-bud på åtte millioner kroner - sier nei

Amerikansk mentor

En av mentorene til Gobi-teamet er tech-veteran og entreprenør Greg Wientjes. Et par ganger i uken møter han nordmennene og veileder dem – helt gratis.

TECHIE: I et av soverommene i Gobi-guttas kollektiv ligger en av beboernes Google-hatt, som alle nyansatte må bruke. Etter en stund kan den ligge igjen hjemme. Foto: Andrew Burton

– Silicon Valley har en sterk kultur for å «pay it forward». Det handler om å gi videre. Jeg har fått utrolig mye igjen fra mine mentorer og rådgivere, derfor deler jeg det jeg kan med Kristoffer og gjengen. Jeg beundrer dem for å ha kommet hele veien hit og har tro på dem, sier Wienties til VG.

Gobi-gjengen tror veksten vil komme av seg selv så lenge de fokuserer på å lage det beste produktet de bare klarer.

– Vi ser på brukertallene, spesielt på de som kommer tilbake og bruker appen ofte, og de er gode. Det er det beste tegnet egentlig, sier Kristoffer Lande fornøyd.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder