OMSTRIDT: Utlendings- og integrasjonsminister i Danmark, Inger Støjberg, var den som innførte den omstridte smykkeloven. Her sammen med Innvadringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Thomas Sjørup VG

Smykkeloven brukt for første gang i Danmark

Politiet i København har beslaglagt 79.600 kroner fra fem personer som forsøkte å reise til Danmark med falske reisedokumenter.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Beslaget skjedde ved København lufthavn tirsdag denne uken, opplyser politiet.

Bakgrunn: Danmark vedtar å gjennomsøke asylsøkernes eiendeler

– Det er etter min mening helt rimelig at man selv skal betale om man kan klare seg selv når man kommer hit som asylsøker. Det må være slik at asylsøkere som kommer hit, skal klare seg på lik linje med dansker, om de har mulighet til det, sier utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg til nyhetsbyrået Ritzau etter at loven ble tatt i bruk for første gang.

Les også: Kunstner trekker seg fra utstillinger i protest mot «smykkeloven»

Loven trådte i kraft i februar i år. Både regjeringen og utlendings- og integrasjonsministeren har fått krass kritikk for loven, blant annet av organisasjoner som Amnesty og FNs høykommissær for flyktninger, skriver NTB.

Etter 11 dager med dansk smykkelov: Ingen verdigjenstander fratatt flyktninger

Loven innebærer at politiet kan frata asylsøkere smykker eller andre gjenstander dersom verdien overstiger 10.000 kroner. Unntaket er mobiltelefoner, klokker og smykker med affeksjonsverdi.

Skulle konfiskere asylsøkernes verdier – Fikk smykker i posten av danske borgere

Begrunnelsen for smykkeloven er at de mest velstående asylsøkerne skal bidra til å finansiere sitt eget opphold i Danmark.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder